Meta kan blive tvunget til at sælge Instagram og WhatsApp
Den føderale handelskommission arbejder på at tvinge Meta ud i et salg af Instagram og WhatsApp.

Hvis det står til FTC, som er den føderale handelskommission i USA, skal Meta ud i et salg af deres to platforme, Instagram og WhatsApp.
Grunden til dette ønske er, at FTC mener, at disse to platforme er blevet erhvervet på ulovlig eller konkurrenceforvridende vis.
Derfor er der i øjeblikket en retssag i gang mod Meta, der skal forsøge at bevise, at opkøbene af de to virksomheder var forkerte, og derfor skal adskilles fra Meta-platformen i form af frasalg.
For at forstå sagen skal vi skrue tiden tilbage til 2012, hvor Instagram blev opkøbt af Meta, som dengang hed Facebook Inc.
I den periode skulle CEO for Meta, Mark Zuckerberg, i forskellige mails have givet udsagn såsom, at det er nemmere at opkøbe konkurrenter, end det er at konkurrere med dem.
Han havde ligeledes også skrevet om vigtigheden af at “neutralisere” Instagram, dengang de var en konkurrent. Det skriver BBC.
Instagram blev som nævnt opkøbt i 2012 for en milliard dollars. To år senere opkøbte de WhatsApp for 19 milliarder dollars.
LÆS MERE: Meta AI chatbot på vej i Europa… med begrænsninger
Meta er uenige
Netop håndteringen af opkøbet af Instagram er et af argumenterne for, at Meta nærmest har et monopol på de sociale medier, og det er det, som FTC vil have stoppet.
Hvis FTC får medhold i, at Meta driver et monopol inden for sociale medier i USA, er det ikke nok til et frasalg.
De har nemlig også til opgave at bevise, at Meta har handlet for at opnå eller opretholde en dominerende position inden for sociale medier.
Ikke overraskende er Meta stærkt imod dette udsagn. Et af forsvarene lyder, at opkøb for at forbedre og udvikle aldrig har været ulovlige – og heller ikke bør blive det. Det er nemlig et af de argumenter, som Meta bruger, når de skal beskrive handlerne med Instagram og WhatsApp.
Det forventes, at retssagen vil vare et par måneder, eventuelt med en domsafsigelse til sommer.
GUIDE: Træt af Facebook og X (Twitter)? Her er alternativerne
Mere til historien
Google er også i gang med en lignende retssag. Denne omhandler dog Chrome. Den sag er anlagt af det amerikanske justitsministerium (DOJ).