Bliver du køresyg i din elbil? Her er forklaringen

Flere danskere får køresyge af at køre i elbil. Det forskes der i to steder i Danmark.

Det er ikke kun designet, som har flyttet med elbilernes fremmarch. Det er også køreegenskaber som acceleration og lyden, som har ændret sig. Her er det en Cupra Tavascan. (Foto: Cupra/PR)

Køresyg eller bare kvalme. Det oplever mange førere og deres passagerer i elbiler.

Og med det hele tiden stigende salg af elbiler på det danske marked bliver der kortere og kortere mellem en dansk bilejer, som har været i kontakt med svimmelhed, kvalme eller sågar har kastet op under en køretur.

Forklaringen på fænomenet er simpel. Det har Mads Klokker, der er læge og leder af Center for Hørelse og Balance på Rigshospitalet, forklaret til TV 2 Kosmopol.

Og det er faktisk inde i øret, man skal kigge.

– “Det er den voldsomme acceleration og de unaturlige bevægelser, som vi ikke har lært tidligere. Det er den måde, man bremser på ved regenerering, som også er en ny bevægelse,” siger Mads Klokker om grunden til, at så mange flere bliver køresyge i elbiler.

Han tilføjer, at også den manglende lyd og al informationen fra skærmene kan gøre en elbilejer køresyg.

Det er altså elbilens køreegenskaber, som påvirker vores balanceorgan i det indre øre.

– “Vi skal ind i øret og finde forklaringen. Der kommer informationer fra øret og buegange og accelerationsmålere, som vi kan kalde det. Og det bliver sammenholdt med det, vi ser. Og hvis de ting ikke passer, så er det, vi bliver syge,” forklarer Mads Klokker.

Trøst og forskning

Så trænger kvalmen trænger sig på, og begynder øjnene at rotere i hovedet på dig, mens maven vender på hovedet og knurrer, så kan du trøste dig med, at køresyge – eller transportsyge, som det lægefagligt hedder, ophører normalt, når man ikke længere er i bevægelse.

På Regionshospitalet Gødstrup ved Herning og på Rigshospitalet arbejdes der på at blive klogere på transportsyge. På Rigshospitalet sker med støtte fra Novo Nordisk Fonden, hvor der er indledt et treårigt forskningsprojekt i emnet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

På Regionshospitalet Gødstrup har man indledt et samarbejde med politiet, som efter indkøb af ti elbiler har oplevet køresyge i elbiler.

I fremtiden skal forskningen gerne munde ud i flere behandlingsmåder, så færre oplever transportsyge.

Mere til historien

Ny analyse viser, at vi betaler alt for meget for vores forsikringer. Læs her, hvordan du kan tjekke om du kan spare penge på din bilforsikring

Video kigger ind i VW ID.Every1

Kom med "indenfor" i den kommende ID.Every1 fra Volkswagen.

(mere…)
Skoda sælger bedre end nogensinde

Skoda er kommet godt fra start i 2025, hvor salgstallene er de bedste nogensinde. 

(mere…)
Clever og Ionity er gået sammen

Et opladefællesskab skal gøre det lettere at være elbilsejer.

(mere…)
Toyota går ”all-in” på elbiler

Toyota har fået kritik for ikke at satse nok på elbiler, men nu er Toyota klar.

(mere…)
Xpeng opdaterer softwaren med mange nyheder

Xpeng har udsendt en opdatering til flere biler, som får mange forbedringer og nye funktioner.

(mere…)
Denza lanceres i Europa

Ved Milan Design Week lancerer BYD deres luksusbilmærke Denza til det europæiske marked.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker teknologi – fra telefoner og tablets over smarthome og smartwatches til hjemmeelektronik og elbiler. Vi skriver nyheder, baggrundshistorier og guides, men udgiver også podcasts og videoer. Vores ambition er at være din foretrukne kilde til viden om en teknologi, der har afgørende betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram