Faktatjek droppes på Facebook og Instagram
Meta har droppet brugen af faktatjek på Facebook og Instagram og vil i stedet gøre som Musk.
Artiklen, du læser nu, kan egentlig skrives med to forskellige nuancer. For er det godt eller skidt, at man dropper faktatjek til fordel for ytringsfriheden? Det er i hvert fald godt, mener Mark Zuckerberg fra Meta.
Ret overraskende har Facebook nemlig droppet brugen af de såkaldte faktatjekkere, som står for at nedbringe misinformation på de sociale medier. Det skriver CNN blandt andet.
Hvis vi skal forstå, hvad det hele handler om, skal artiklen nok indledes med, at der siden 2016 har været et faktatjek-system på Meta-platformen.
Systemet består af mere end 90 organisationer, som faktatjekker opslag for misinformation. Dette er eksempelvis opslag, som kan have stor indvirkning på brugerne, og som bevismæssigt ikke er korrekte.
LÆS MERE: TikTok risikerer lukning i USA
Zuckerberg: For meget politisk bias i faktatjek
Især ved valg ses meget misinformation, hvilket nok er mest aktuelt i USA. Herhjemme er det TjekDet, som er udpeget til at faktatjekke opslag.
Dette system står nu til afskaffelse, i hvert fald med begyndelse i USA. Som erstatning skal det være brugergenererede “community notes”, hvor brugerne selv kan komme med input, hvis de mener, at et opslag er forkert.
Årsagen til dette skifte ligger, ifølge Mark Zuckerberg, i, at der er for meget censur ved brug af organisationer, som faktatjekker.
Her hentyder Mark Zuckerberg til, at der er for meget politisk bias – altså at faktatjekkerne prioriterer nogle typer opslag højere end andre – og også, at der er for mange opslag, som bliver censureret ved en fejl.
Han fortæller også, at det er endt med, at systemet bliver brugt til at lukke ned for bestemte holdninger og for folk med anderledes idéer.
TjekDet er uforstående
Herhjemme har TjekDet været ude og kommentere på udmeldingen. De er uforstående over for Mark Zuckerbergs udtalelser.
Chefredaktør for TjekDet, Thomas Hedin, udtaler: ”Vi arbejder ud fra et strengt journalistisk og etisk kodeks med retningslinjer for, hvordan vores faktatjek skal foretages i forhold til dokumentation, objektivitet, fairness, kildevalg og gennemsigtighed – retningslinjer, som skal sikre, at vores faktatjek er neutrale”
Thomas Hedin kommenterer også på, at mængden af misinformation ikke er blevet mindre, men nok nærmere det modsatte.
– “Mængden er mis- og desinformation på sociale medier, herunder på Metas platforme, er ikke blevet mindre de seneste år, tværtimod. Vi har også set, hvor stor betydning og gennemslagskraft desinformation kan have”.
Det gælder stormen på den amerikanske kongres, modstanden mod vacciner og senest påvirkningen af det rumænske valg som eksempler. Hvis platformene svækker indsatsen for at overvåge og dæmme op for misinformation og desinformation, åbnes døren for, at den falske eller unuancerede information får friere rammer og lettere ved at sprede sig,” siger Thomas Hedin.
LÆS MERE: Opråb til Meta: Stop svindlen
Er det så godt eller skidt?
Det er i sidste ende op til en selv, om man vil tolke denne nyhed som værende god eller dårlig.
Men hvis du har Facebook eller Instagram, er det nok heller ikke gået dig forbi, at Facebook godt kan være en slags No-Mans-land.
Opslag med kendte TV-værter, som har “fundet lykken i Bitcoins”, har du nok stødt på tidligere. Eller diverse kædebreve, som brugere hopper på, med ophavsret på billeder.
I den mere hardcore-ende findes der også Facebook-grupper, der specialiserer sig i salg af stoffer, ydelser eller hælervarer. Dette er ganske vist ikke misinformation, men tegner et billede af Metas manglende evne til at moderere indholdet.
Denne pludselige beslutning kommer nok heller ikke helt tilfældigt. For med en kommende ny præsident i USA, der har stort fokus på free speech, kan den nye beslutning også ses som en slags samarbejde med Donald Trump, når han bliver præsident.
Det skal nævnes at Meta stadig vil modere alvorlige overtrædelser såsom terrorisme og børneporno.
LÆS MERE: Falske annoncer med tv-værter overdrages til EU
Mere til historien
Hvad mener du om nyheden? Frygter du situationen, hvis det også sker i Danmark?