Samsungs indtjening eksploderer – det gør udledning af CO2 også

Den verdensomspændende udvikling af kunstig intelligens sætter klimamål under pres. Google tvivler på egne klimamål.

en hånd holder et hukommelseskort
Samsung Electronics er målt på omsætning verdens største selskab inden for elektronik og IT. (Foto: Samsung/Unsplash)

Den energikrævende kunstig intelligens (AI) får techvirksomhedernes udledning af drivhusgasser til, ikke bare at stige, men til nærmest at eksplodere.

I slipstrømmen er der opstået et dilemma af de helt store. Samsung har nemlig ikke bare snuppet førertrøjen i techkæmpernes kamp om AI. Det sydkoreanske konglomerat står også til at høste frugterne af den verdensomspændende AI-satsning med en indtjening der forventes at blive 13-doblet.

Ifølge Computerworld er det den høje efterspørgsel efter teknologi, der kan understøtte AI, som er den direkte årsag til, at Samsung står over for en vild udvikling af selskabets indtjening.

I tørre tal drejer det sig om en stigning i indtjeningen på knap 44 milliarder kroner.

Samtidig har kunstig intelligens fået Google til at tvivle på egne klimamål. Google har et mål om klimaneutralitet i 2030, men må i det netop udsendte miljøregnskab for 2023 diskret konstatere, at selskabets udledning af drivhusgasser er steget med 48 procent de seneste fem år.

Stigningen er drevet af energikrævende datacentre til kunstig intelligens, konstaterer Google.

Googles kontorer og datacentre udledte alene 14,3 millioner ton CO2 i 2023. Til sammenligning udleder hver dansker i snit 13 ton CO2 om året, hvilket er mere end dobbelt op i forhold til gennemsnittet for verdensborgeren, der ligger på seks ton.

Google forklarer i rapporten, at stigningen primært skyldes øget energiforbrug i datacentre og forsyningskædens emissioner.

Oven i hatten kommer så, at Det Internationale Energiagentur (IEA) vurderer, at datacentre verden over (Apple, Facebook og Google har alle datacentre i Danmark, red.) vil fordoble deres forbrug af energi fra 2022 til 2026.

Desuden har analyseinstituttet SemiAnalysis vurderet, at datacentre i 2030 – på grund af udviklingen af kunstig intelligens – vil forbruge voldsomme 4,5 procent af den globale energiproduktion.

Mere til historien

Kunstig intelligens sniger ind alle steder. Ikke kun i din fritid, sundhedsvæsnet m.m., men især i dit arbejde. Således skrev vi for nylig om en analyse, som viser, at to ud af tre fuldtidsansatte inden længe vil anvende kunstig intelligens på daglig basis i deres arbejde. Læs mere om det her

Sora: Nyt værktøj fra OpenAI skaber videoer ud fra tekstbeskrivelser

Skriv en tekst og så en video på 20 sekunder. Sora er åbnet i de første områder.

(mere…)
Google klar med to års ekstra opdateringer

To års yderligere OS-opdateringer end tidligere lovet er på vej til udvalgte Pixel-modeller.

(mere…)
Google: Nye funktionsopdateringer til Android-telefoner samt Pixel

Her er de nyeste funktioner, som Google netop har frigivet til Android-telefoner og Pixel-telefonerne.

(mere…)
ChatGPT runder stor milepæl

OpenAI fortæller, at ChatGPT har rundet en stor milepæl.

(mere…)
En stor opdatering ruller netop nu ud til Samsung-smartwatches

Hele 2 GB fylder den store opdatering, der er på vej bredt ud til Samsungs smartwatches.

(mere…)
Har Google droppet deres Pixel 2-tablet?

KORT NYT: Som en opfølgning på en tidligere artikel gør vi nu forvirringen en lille smule større.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram