Hvad gør du? Din elbil er gået ned!

VIDEO: Elbilernes software er langt fra altid fejlfrie. Skal du finde dig i softwarefejl?

Se flere techvideoer på dansk – følg gratis min YouTube kanal

Elbiler er computere med hjul. Det åbner for mange irritationer, men også fordele (heldigvis).

Det største problem er, om softwaren der håndterer alt ved bilen, fungerer godt nok.

For noget tid siden kørte jeg en Polestar 2, som i vanlig smartphone-stil måtte rebootes ved at aktivere en hemmelig knaprækkefølge, som jeg i øvrigt måtte finde på Reddit. Først efter genstarten blev mobilforbindelsen, der bringer bilen online, aktiveret.

VIDEO: Er Polestar 2 en rigtig bil? Jeg har prøvekørt 2024-modellen

Nu jeg i en uges tid trillet rundt i Volvo EX30, den nye mini-SUV, som blandt skal konkurrere mod Renault Megane E-tech.

Her mødte jeg et sidespejl, som spontant gik ud af justering. One Pedal Drive-funktionen, hvor du kører og bremser med én pedal, måtte også ind i mellem genaktiveres. Jeg oplevede desuden, at forbindelsen til min telefon flere gange måtte genoprettes.

Jeg har anmeldt technologi i to årtier, og er derfor vandt til softwarebøvl, så det går nok. Jeg tænker bare på den helt jævne familie, som køber en elbil. Er de klar til det?

Hvor meget er din brugte bil værd? Udfyld formularen og få 3 tilbud på brugtprisen inden for 24 timer Annoncelink

Den er i stykker!

Hvis du købte en lowtech-benzinbil, hvor sidespejlet drillede – måske virkede knappen til betjeningen periodisk dårligt – hvad er så din første tanke?

… ja rigtigt! Der er en fejl. Den er i stykker og skal laves! Du kører på værksted, der finder en løs forbindelse og du er glad igen.

Når der kommer en computer ind over, så bliver det mere bøvlet. Vi er som forbrugere villige til at finde os i ALT for meget. Og i sagen med sidespejlet må du, og værkstederne, vente på en softwareopdatering.

Eller! Værkstedet kan sikkert lave en hard reset af hele bilen, der måske løser det i en periode. Kan du se sammenhængen? Hvor tit har du ikke stået med en telefon eller computer, hvor support-løsningen er: Har du prøvet at genstarte?

Nu er det jo ikke en telefon til 5-10.000 kroner vi taler om, men en bil til over 300.000 kroner. Toleransen burde være LANGT mindre.

Kommer der en softwareopdatering?

Jeg skælder ikke kun ud på Volvo og Polestar. Det her er generelt.

Måske husker du da VW ID.3 (1st) røg i Kontant på DR. Her beskrev Kontant at VW-ejere holdt på værksteder i ugevis med alt fra farlige nødbremsninger til døre der ikke kunne åbnes og biler, som ikke kunne starte. Du kan læse svaret på udsendelsen fra VW her.

I dag kan elbilerne softwareopdateres over-the-air, som telefoner. Senest er Volvo i gang med en opdateringsrunde på netop EX30, hvor 72.000 biler er ramt.

Jeg er ikke i tvivl om, at store fejl nok skal blive fixet, men hvad med de små som f.eks. et sidespejl eller problemer med registrering af en nøgle?

Hvor længe kommer der opdateringer? Hvor hurtigt kommer de? Koster de noget? Disse spørgsmål skal du stille til bilforhandleren.

På ALT andet elektronik er der masser af eksempler på fejl, der aldrig rettes. Jeg har endda set ”slåskampe”, hvor producenterne af et tv og en soundbar beskylder hinanden for at være årsagen til en fejl. Den diskussion ses også jævnligt mellem Android-producenterne og Google.

Tilbage står spørgsmålet: Hvad gør du, når din elbil går hel eller delvis ned, funktioner driller eller bilen ikke vil starte?

Se også min video, hvor jeg fortæller om de ting, som sælgere og elbil-fans ikke fortæller dig.

🚙 FORKÆL DIN BIL med et stort udvalg af tilbehør, der kan forøge køreglæden. Fra rengøring over fodmåtter til automatiske p-skiver. Oplev udvalget af biltilbehør nu Annoncelink

Mere til historien

I maj 2024 var Volvo EX30 den tredje mest solgte elbil i Danmark. Nummer ét var VW ID.4. Se top-10 listen her.

Robotplæneklipper? Her er de ting sælgeren IKKE fortæller dig

GUIDE: Her får du de mest udbredte myter og misforståelser omkring græsklipning og robotplæneklippere. Plus gode råd.

(mere…)
Kina og EU i dialog om importtold på elbiler

EU-Kommissionen har varslet straftold på elbiler, der er produceret i Kina. Nu er Kina og EU i dialog. Ændrer det sig?

(mere…)
Salget af Tesla Model Y er halveret

Tesla har haft siddet på førstepladsen både i Danmark, Europa og det meste af verden. Men nu er salget i Europa halveret.

(mere…)
Kinesiske elbiler slår de europæiske rivaler på garantien – men …

En FDM-undersøgelse viser, at kinesiske elbilproducenter giver meget mere omfattende garanti end europæiske.

(mere…)
Kia klar med skarp pris: Nedsættes 100.000 kroner

Konkurrencen på elbilsmarkedet er større end nogensinde. Kia nedsætter lige nu udvalgte lagermodeller med over 100.000 kroner.

(mere…)
BYD Atto 3 har anhængertræk og gratis strøm

BYD imødekommer et ønske fra bilkøbere og er nu klar med aftageligt anhængertræk på Atto 3 samt gratis strøm.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram