Rejsekort-overvågning er ikke nødvendig
Rejsekort appen tracker hele tiden ens lokation. Nødvendigt?
Flere apps har en invasiv tilgang til brugernes privatliv.
Jeg har tidligere beskrevet, hvordan apps som Drive One og Saphe, der bruges til at give besked om politiets fartkontroller, følger brugernes adfærd døgnet rundt – også når appen er lukket.
LÆS MERE: Fartkontrol-app overvåger dig konstant
Jeg kiggede på fartkontrol-apps som følge af den nye Rejsekort-app, der fik rynkede bryn frem hos Datatilsynet, fordi Rejsekort-appen holder øje med, hvor brugerne er døgnet rundt.
Spørgsmålet er, om det er nødvendigt at have ”Tillad Altid” aktiveret i Rejsekort-appen, eller om det kunne være lavet på andre måder.
LÆS MERE: Rejsekort er frigivet som app
– ”Det er 100 procent teknisk muligt,” lyder det ifølge DR fra Stephen Alstrup. Han er professor på Datalogisk Institut, Københavns Universitet, samt medstifter af Faglig Dataetisk Råd.
Rejsekort kunne f.eks. fjerne funktionen, hvor brugerne får besked, hvis de har glemt at tjekke ud.
Kundedirektør i Rejsekort & Rejseplan A/S, Jens Willars, siger til DR, at deling af lokationen desuden skal bruges for at tjekke, om man stadig har en gyldig billet – også hvis appen skulle være lukket ned.
Professoren er ikke enig. Den del kan man blot overlade til brugerne af appen, siger han.
Rejsekort & Rejseplan A/S sagde i sidste uge, at det ikke er muligt at bygge appen anderledes. Det fik Allan Frank, IT-sikkerhedsspecialist og jurist ved Datatilsynet, til at opfordre til en gennemgang af appen fra udviklernes side.
I forbindelse med Rejsekort-appen lyder det fra Datatilsynet, at hvis en app indsamler mere information end det formål, som appen har, så kan det være et problem i forhold til GDPR, skriver DR.
Datatilsynet har ikke rejst en sag mod Rejsekort-appen.
Mere til historien
DSB’s billet app har ikke et krav om, at man skal have ”Tillad Altid” sat til for at appen kan fungere.