Skærme er skyld i stigende træthed

Danskerne bliver mere og mere trætte, hvilket skærmen er skyld i, lyder det fra eksperter.

Skærm sove mand nat
Skærme er skyld i, at flere danskere fortæller, at de ikke kan sove (Grafik: MereMobil.dk)

De seneste 20 år er danskerne blevet dårligere til at sove, lyder det fra eksperter. Det er der særligt én grund til.

Rapporten Den Nationale Sundhedsprofil er enig i dette. Faktisk er konklusionen på denne, at andelen af danskere, som døjer med træthed, søvnbesvær- og problemer, er højere end nogensinde før.

I rapporten har 21,7 procent af befolkningen svaret, at de har været ”meget generet” af træthed de seneste 14 dage. Her hentydes til at undersøgelsen blev foretaget i 2023. Til sammenligningen var tallet i 2010 på 15,1 procent.

Anbefalinger til søvn

  • 1-4 uger: 15-18 timer i døgnet
  • 1-6 måneder: 14-15 timer i døgnet
  • 6-12 måneder: 14-15 timer i døgnet
  • 1-3 år: 12-14 timer i døgnet
  • 3-6 år: 10-12 timer hver nat
  • 7-12 år: 9-11 timer hver nat
  • 13-18 år: 8-10 timer hver nat 
  • 18-25 år: 7-9 timer hver nat 
  • 26-64 år: 7-9 timer hver nat
  • 65 år+: 7-8 timer hver nat 

Kilder: Sundhedsstyrelsen og National Sleep Foundation 

Der er selvfølgelig forskellige grunde til, at folk er trætte. Det kan være sygdom eller spekulationer over store ændringer i livet. Men for mange er der tale om en lavthængende frugt.

-”Trætheden bliver mere og mere udtalt, og det gælder for alle aldersgrupper, men det er mest udtalt blandt de unge,” forklarer Jan Ovesen, overlæge og søvnekspert, til TV 2.

Han fortæller også, at når det kommer til, hvorfor danskerne er blevet dårligere til at sove og dermed mere trætte, så er det nødvendigt at forholde sig til den stigende skærmbrug og brug af sociale medier. 

Stigningen af søvnproblemerne har været opadgående siden begyndelsen af 2000’erne, hvilket er samme periode, hvor internettet og de sociale medier for alvor tog til.

Faktisk er danskerne så trætte, at det ses på danskernes google-søgninger. Google oplyste i en pressemeddelelse ved årsskiftet, at søgninger relateret til træthed steget med 200 procent siden 2017 og frem til i dag. 

Eksperter er også enige om 5 gode råd, som kan hjælpe med at forbedre din søvn.

  • Din søvn skal prioriteres – størstedelen af voksne mennesker har brug for mellem syv og ni timers søvn hver nat. 
  • Læg den mobil – fjern mobilen og andre former for digitale apparater, der ifølge eksperterne ikke hører til i soveværelset. 
  • Oprethold en regelmæssig døgnrytme – det betyder, at du skal gå i seng og stå op på nogenlunde samme tidspunkt hver dag.
  • Få lys og mørke på de rigtige tidspunkter – meget lys fra morgenstunden og først på dagen, mens lyset sænkes når aftenen nærmer sig.  
  • Fysisk aktivitet – det er vigtigt at være fysisk aktiv i løbet af dagen. Helst ikke to timer før sengetid, da hård motion frigiver adrenalin, hvilket kan gøre, at du ikke kan sove. 

Mere til historien

Undersøgelsen Statens Institut for Folkesundhed fra 2021 viste, at særligt mænd primært holdes vågne af skærme, mens kvinder ligger søvnløse over bekymringer, som er relateret til familiemæssige eller personlige problemer. 

Disse børnespil stjæler dine data – se listen

En ny dansk undersøgelse af mobilspil viser hvilke populære børnespil, der videregiver børn og unges data. Se listen her.

(mere…)
Mobilspil lokker penge ud af børn og unge

Børn kan risikere at blive ludomaner i en alt for tidlig alder ved at spille mobilspil. Sådan lyder advarslen fra Forbrugerrådet Tænk.

(mere…)
Lader Meta bevidst skadeligt indhold ligge for at tjene penge?

Den danske psykolog Lotte Rubæk vender Metas ekspertgruppe ryggen. Hun frygter ekspertgruppen har givet en legitimitet til Meta.

(mere…)
Teknologiforståelse kommer på skoleskemaet

Et nyt fag kommer på skoleskemaet. Det skal hjælpe eleverne med at forstå sig på digitaliseringen.

(mere…)
Så mange børn oplever ubehageligt indhold på nettet

DR sætter fokus på, hvad børn og unge egentlig ser på deres skærm - og alt for meget er ubehageligt. Hvad kan man gøre?

(mere…)
Børn har barske oplevelser bag skærmen

DR har frigivet en skræmmende dokumentar - ”Alene hjemme på nettet”, som har fokus på børns grænseoverskridende oplevelser.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram