Samsungs OLED tv-skærm er vanvittig overbevisende

TEST: Samsungs OLED-skærm S94C er på de fleste punkter et rigtigt godt køb. Skærmbilledet står UTROLIGT flot.

Samsung OLED S94C TV
Samsung S94C er et OLED-tv, der virkelig leverer varen på de fleste punkter (Foto: Samsung / MereMobil.dk)

Det er rigtigt svært at købe et tv. Alt ser godt ud i butikken og demovideoerne, du ser, er altid optimeret til den bedste oplevelse.

Desuden står skærme i en særlig butikstilstand, der sjældent modsvarer ens oplevelse hjemme i stuen.

Producenterne slynger om sig med uforståelige termer, der slet ikke giver mening, medmindre du er supernørd og går rigtigt meget op i detaljerne.

Når først skærmen er monteret i stuen, har du alligevel ikke noget at sammenligne med, så undlad at falde for salgssnakken.

Disse 4 udtryk skal du kende:

  • 4K: Angiver den maksimale opløsning på billedet. Opløsningen er 3.840 x 2.160 punkter. 4K kaldes også UHD (Ultra HD), men bare husk ’4K’. Uanset hvor stor skærmen er i tommer, så er opløsningen stadig maksimalt 4K. Helt lavpraktisk: Jo større skærm. Jo større er de enkelte pixels.
  • LCD: En LCD-skærm producerer ikke selv lys og er afhængig af baggrundsbelysning, der ofte kommer fra lysdioder (LED). I meget mørke billeder vil du kunne se områder, som er lysere end andre. Dette kaldes LCD-bleeding. Det er baggrundslys, som udløser disse. Det er normalt. På en LCD-skærm er sort ofte ikke sort men en mørkegrå toning. Dette skyldes baggrundsbelysningen, der med denne teknologi ikke kan gengive et helt sort billede.
  • QLED: Quantum Dot LED er en variant af LCD. I kort form: QLED kan give en bedre farvegengivelse og højere kontrast, end på en LCD-skærm. QLED har intet med OLED at gøre.
  • OLED: Denne skærmtype er bygget af lysdioder, der selv kan lyse. Derfor er baggrundsbelysning ikke nødvendig. Fordelen ved OLED er, at sort er HELT sort. Dette er den bedste skærmteknologi, hvis du vil have de flotteste farver og bedste kontrastforhold. OLED-skærmen er ikke helt så lysstærk, som en LCD-skærm, men forskellen er i praksis minimal.

Vanvittigt godt billede fra Samsungs OLED-skærm

Jeg har i en periode brugt Samsung S94C (2023-udgave) i 65-tommer. Skærmen er baseret på OLED-teknologi.

Jeg har aldrig set et så vanvittigt godt billede på en tv-skærm, som tilfældet er her. Det kommer særligt til udtryk, når jeg ser film- og serier via forskellige streamingtjenester.

Sekvenser med mørke og dystre farver, der har lysende kontrastområder, ser forbløffende godt ud. Det er her, hvor du virkelig opdager glæden ved OLED-skærmpanelet. Billedet står som malet på overfladen.

Friskere billedudtryk som i animationsfilm, kommer også til sin ret. Her ser du, hvordan farverne stråler som solen og blomsterne på en eng – dog uden at farverne mudrer sammen eller bliver unaturlige.

Her kommer et protip: Gå på Google og søg efter kalibreringsindstillinger. Superbrugere af skærme lægger ofte deres indstillinger ud. Fordelen er, at du får et endnu bedre billede. Standardindstillingerne er altid total overdrevne, og du skal næsten have solbriller på, når du sidder i sofaen, for ikke at blive blændet. Uanset hvad skal du ikke betale for ’kalibrering’ i butikken.

Knald på lyset i gamingmode

Skærmen har en særlig gamingmode, der er til dem, som f.eks. har deres PlayStation eller Xbox sat til.

Gamingmode optimerer en masse ting i forhold til spiloplevelsen, men der er dælme knald på lyset. En dag gik jeg ud fra stuen med ’solpletter’ på øjnene. Lyset i vores køkken var pludselig lyserødt.

Almindeligt gammeldags flow-tv er også fint, men det er ikke på TV Avisen, at du skal bedømme skærmen. Ser du mest nyheder, så kan du roligt købe et betydeligt billigere tv.

Tynd skærm – men tv’et er stadig tykt

Producenterne slås om at lave de tyndeste tv-skærme. LaserSlim Design, siger Samsung om dette tv.

Jo! Den er da tynd, men det hjælper jo intet, når den nederste tredjedel er en kæmpe plastikkasse med elektronikken. Vil du hænge skærmen op, så kommer den alligevel til at sidde pænt langt fra væggen. Hvad hjælper det så med ’LaserSlim’?

Samsung har skærme med en ekstern tilslutningsboks, hvor det eneste tv-skærmen kræver, er én utrolig tynd ledning. Så kan du tilslutte din Chromecast, Apple TV eller spilkonsol i f.eks. et skab, der ikke nødvendigvis behøver stå lige under tv’et.

Det er serien The Frame, som har denne boks. The Frame hænger som en billedramme helt ind til væggen. The Frame er Samsungs bedste skærmdesign til dato – og det er ikke specielt dyrt, men billedet er desværre ikke på niveau med det testede tv pga. skærmpanelet, der anvender LCD-teknologi.

For mig ville tilslutningsboksen give det sidste til at gøre denne OLED-skærm helt perfekt.

Det skal med, at der ligger en fod i salgspakken, men intet vægophæng. Foden fungerer, men jeg synes, at skærmen står usikkert.

Smart tv-system, men hvor længe?

Samsungs tv-skærme kommer med en smart-tv-platform kaldet Tizen, så du kan bruge tjenester som Viaplay, TV 2 Play, DR TV, Netflix og mange andre uden eksterne bokse tilsluttet.

Der findes adskillige smart-tv-platforme, hvorfor det ikke er altid, at indholdsudbyderne prioriterer at opdatere og vedligeholde apps på platformene.

Samsungs smart-tv-brugerflade kører godt og er trods alt en betydelig spiller på markedet.

Det er svært at få en klar melding fra Samsung på, hvor længe de vil vedligeholde skærmens styresystem og sikkerhedsprotokoller. Du skal derfor være klar over, at du kan risikere, at der kun kommer én enkelt eller ganske få opdateringer i den tid, som du har tv’et.

Sagen er, at der hvert år kommer nye tv-serier, hvorfor de gamle let glemmes.

Løsningen er at tilslutte en Google Chromecast eller et Apple TV. På begge platforme er du sikker på, at tingene spiller og opdateres fremadrettet. Den samlede brugeroplevelse er i øvrigt bedre, ned på skærmens indbyggede brugerflade.

Det siger Samsung om opdateringer

– ’Vi kan kun garantere det styresystem tv’et er født med, men vi sørger for løbende at vedligeholde og give det de nyeste funktioner såfremt det er muligt og giver mening’.

Dommen: Er Samsung S94C værd at købe?

S94C Samsung OLED
Denne tv-skærm er et GODT KØB, såfremt du finder den til en skarp pris. Den laveste pris jeg har set var 8.888 kroner (65″) ved Black Friday 2023

Den testede model hedder Samsung S94C, men modellerne S90C og S92C er basalt set tilsvarende denne.

Priserne på tv-skærme går op og ned så pas på!

I oktober 2023 kostede modellen 23.999 kroner, ifølge Pricerunner. I midten af november var den nede i 12.990 kroner. Forleden kosteede den 9.999 kroner, mens prisen i dag er 16.999 kroner for modellen i 65-tommer.

Et tv er, for mig, en langtidsinvestering, og jeg ville ALDRIG købe en skærm til lanceringsprisen.

Samsung S94C er VIRKELIG en god skærm, som har modtaget udmærkelser fra flere tech-anmeldere og jeg er helt på linje med dem. Denne skærm bliver du virkelig glad for.

Ulemperne: Designet gør, at du ikke kan hænge skærmen helt ind til væggen og at tilslutningerne sker direkte i skærmen og ikke i en tilslutningsboks. Desuden er udmeldingen om opdateringer ikke god nok.

Samsung S94C er et godt køb, hvis du kan finde den til en god pris – og en god pris er lige nu under 9.999 kroner (65 tommer).

LÆS MERE: Google TV er blevet en reklamesøjle

Aktuelle priser på Samsung TQ65S94C, OLED TV

Herunder kan du se dagspriserne på Samsung 65″ OLED TV.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?

Forsøg venligst at genindlæse siden, og vent et øjeblik.

NYT OM SAMSUNG: I vores nyhedsopdateringer, som udsendes tre gange om ugen, kan du følge med i nyheder om Samsungs nyeste produkter. Tilmeld dig her (gratis). Frameld når du har lyst.

Mere til historien

Hold skarpt øje i butikkerne. På afstand kan mærket “QLED” ligne “OLED”, men teknologien er meget forskelling, selvom mærkerne ligner hinanden temmelig meget.

Sasmung S94C OLED
Bose garanterer lydkvaliteten i nyt headset – Moto Buds+

TEST: Lyd fra Bose! Feel the bass! Det lyder lovende og Motorola Moto Buds+ skuffer da heller ikke.

(mere…)
Samsung flytter kogepladen et nyt sted hen

Samsung har præsenteret en AI-styret kogeplade med fleksibel induktion.

(mere…)
Voldsomt stort og fedt – se min test af Apple Watch Ultra 2

TEST: Apple Watch Ultra 2 er virkelig fedt. Se her om du har brug for den nyeste model.

(mere…)
Her er Sonys nye tv-skærme – 2024 lineup

Så er der godt nyt for øjnene fra Sony, der lover biografoplevelser hjemme i stuen. Tjek de nye mini-LED og OLED-skærme ud her.

(mere…)
Motorola Edge 50 Pro test | Udfordrer men scorer ikke

TEST: Prisen er rimelig, men udførelsen og brugeroplevelsen har udfordringer. Læs min test af Motorola Edge 50 Pro.

(mere…)
Galaxy S22-serien får AI-funktionerne fra Galaxy S24

Samsung har bekræftet, at en opdatering til Galaxy S22-serien og andre enheder fra 2022 er på vej inkl. de nye AI-funktioner.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram