Forsvaret og politiet udfaser DJI-droner
DJI-droner anses som en sikkerhedsrisiko. Derfor vil det danske forsvar og politiet udfase dronerne fra den kinesiske virksomhed.
Det danske forsvar, politiet og andre myndigheder har over en årrække indkøb droner fra den kinesiske producent DJI.
Ifølge Berlingske blev der i perioden fra 2016 til 2019 indkøbt 25 DJI-droner. Politiet har i en periode på seks år indkøbt 130 DJI-droner.
Allerede i 2019 rejste den nu forhenværende forsvarsordfører hos SF, Holger K. Nielsen, spørgsmålet omkring sikkerheden og påpegede gråzoner. F.eks. er det svært at vurdere, om kineserne kan få gavn af oplysninger, der ellers er u-klassificeret.
Formålet med brugen af DJI-dronerne var netop uklassificerede formål, nyhedsproduktion og redningsaktioner hos Beredskabsstyrelsen.
Mistanke om datalæk
Ifølge Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelsen (FMI), som vi på MereMobil.dk har været i kontakt med, har forsvaret bestemmelser, som væsentligt indskrænker anvendelsen af kinesiske droner.
I en intern mail, som MereMobil.dk har set, skrives det tydeligt, at der ikke må anvendes DJI-droner.
Indskrænkelsen skyldes en mistanke om, at DJI kan videregive data til tredjepart uden brugerens viden. Derfor er FMI i færd med at udskifte tilbageværende droner ud fra et sikkerhedsmæssigt forsigtighedsprincip.
Rigspolitiet vil afdække risici ved DJI-dronerne
Tilbage i starten af 2023 fortalte vi, at DJI er under beskydning for spionage risiko.
Her oplyses det, at Landbrugsstyrelsen, Søfartsstyrelsen, Miljøstyrelsen og Fiskeristyrelsen har købt 17 droner fra DJI. På trods af at PET advarede om brugen af kinesisk teknologi.
Politiet havde i en periode på seks år indkøbt 130 DJI-droner, men forsikrede i 2019 overfor TV 2 at de ikke ville blive brugt til noget risikabelt.
Nu lyder det fra Rigspolitiet, at de er i færd med at afdække, om der er forhold, som taler for en eventuelt justering eller udfasning af visse typer droner hos politiet.
Det oplyses også til MereMobil.dk, at politiet generelt er opmærksomme på sikkerhedsrisici, som sikkerhedsmyndighederne vurderer, at der kan være i forhold til droner. Det omfatter både tekniske forhold ved dronerne og den konkrete anvendelse.
Rigspolitiet oplyser videre, at den fremtidige proces med indkøb af droner, vil have indarbejdet konkrete krav i forhold til sikkerhed. Dermed tages der højde for at en minimering af sårbarheder, uanset dronens oprindelsesland.
BLIV OPDATERET GRATIS: 4 gange om ugen udsendes nyhedsbrevet ‘Kaffepause ☕️ med tech‘. Tilmeld dig her – frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager som tak vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.
Mere til historien
Grundet sikkerhedshensyn så kan det ikke oplyses, hvilket systemer Forsvaret bruger eller vil bruge fremadrettet.