SSD-harddisk test- den bedste og hurtigste

GUIDE: En ekstern SSD-harddisk er nødvendig til backup, videoredigering eller store datamængder. Vi har testet og fundet den bedste SSD-harddisk.

SSD-harddisk ekstern
Eksterne SSD-harddiske er langt fra lige så hurtige som interne SSD-lagermedier i de nyeste computere (Foto: MereMobil.dk)

Videoer og billeder fylder enormt meget på harddisken. Over tid er den interne lagerplads fyldt og flytning af data til eksterne lagermedier, bliver nødvendigt.

Hvis du arbejder med videoer eller andet materiale, der fylder meget, vil du vide, at det kan tage ”en evighed” at lave backup.

Udvalget af eksterne harddiske eller SSD-drev er enormt stort og fancy marketingnavne på produkterne, gør det umuligt at vælge de rigtige.

Jeg har afprøvet nogle af de nyeste eksterne SSD-harddiske for at tjekke, hvor hurtige de reelt er.

Til brug for denne guide har ProShop.dk stillet en række SSD-lagermedier til rådighed. Du finder et stort udvalg af SSD-harddiske her. ProShop har ikke haft redaktionel indflydelse.

Så langsomme er eksterne harddiske

En almindelig USB-baseret harddisk har en effektiv overførselshastighed på op til 100 Mb/s, når det går godt. Et godt SSD-medie trækker op mod 1.000 MB/s.

Det skal sammenlignes med, at den interne SSD-harddisk i nyere computere som f.eks. MacBook Pro, har en overførselshastighed på over 5.000 MB/s.

I det lys er eksterne drev håbløst sløve. Derfor er de bøvlede som backup-medier eller til f.eks. arbejdsplads for videoredigering.

Når du læser specifikationerne, så vær opmærksom på, at producenten angiver ”op til ”-hastigheder eller ”interne hastigheder”, hvilket er langt fra det, som du vil opleve på din computer.

Dertil kommer om computeren har porte, som er hurtige nok til at udnytte hastigheden.

Se efter USB-standarderne

USB-tilslutningen er en af flaskehalsene.

USB 3.2 Gen 1 x 1 har en maksimal overførselshastighed på 5 Gpbs, mens USB 3.2 Gen 2 x 2 klarer op til 20 Gbps. Thunderbolt 3 ligger på 40 Gbps.

5 Gbps svarer til 625 MB/s. 40 Gbps er 5.000 Mb/s.

I min test af udvalgte SSD-harddiske har jeg dog fundet ud af, at et drev med en langsommere USB-standard alligevel i praksis var hurtigere end et drev, der har et hurtigere standardinterface. Her handler det om, hvor hurtige hukommelseschips, at det pågældende lagringsmedie indeholder.

HastighedInterface
USB 3.2 Gen 1×15 GbpsUSB-A, USB-C, microUSB
USB 3.2 Gen 1×210 GbpsUSB-C
USB 3.2 Gen 2×110 GbpsUSB-A, USB-C, microUSB
USB 3.2 Gen 2×220 GbpsUSB-C
Thunderbolt 340 GbpsUSB-C
Vær opmærksom på, at ovenstående viser en teoretiske overførselshastighed.

FAKTA: Thunderbolt-teknologien blev udviklet i et samarbejde mellem Apple og Intel i 2009. Den oprindelige version af Thunderbolt blev introduceret i 2011. Her kan du læse mere om Thunderbold-intefacet.

Tjek kablerne! De er meget vigtige!

En stor blokering for høje hastigheder kan være kablerne. Selvom tilslutningerne alle er USB-C, så handler det også om hvilket kabel, der er i enden af stikkene. 

Et ellers hurtigt lagringsmedie bliver hjælpeløst langsomt, hvis du bruger det forkerte kabel.

Det bedste råd er: Brug det kabel, som følger med i salgspakken.


Test af SSD-harddiske

Sandisk Extreme Pro Portable V2

 • Lagerplads: 2 TB
 • Interface: USB 3.2 Gen 2×2 – baseret på USB-C
 • Oplyst intern hastighed: 2000 MB/s (læs)
 • Målt ekstern hastighed: 920 MB/s (læs)
 • Pris: 1.727 kroner – dagspris på SSD-mediet

Samsung Portable SSD T9

 • Lagerplads: 2 TB
 • Interface: USB 3.2 Gen 2×2 – baseret på USB-C
 • Oplyst intern hastighed: 2000 / 1.950 MB/s (læs / skriv)
 • Målt ekstern hastighed: 900 MB/s (læs)
 • Pris: 1.960 kroner – dagspris på SSD-mediet

LaCie Rugged SSD

 • Lagerplads: 2 TB
 • Interface: USB 3.1 Gen 2 / Thunderbolt – baseret på USB-C
 • Oplyst ekstern hastighed: 950 MB/s (læs)
 • Målt ekstern hastighed: 800 MB/s (læs)
 • Pris: 1.995 kroner – dagspris på SSD-mediet

Sandisk Portable SSD

 • Lagerplads: 2 TB
 • Interface: USB 3.2 Gen 2 – baseret på USB-C
 • Oplyst intern hastighed: 520 MB/s (læs)
 • Målt ekstern hastighed: 415 MB/s (læs)
 • Pris: 1.012 kroner – dagspris på SSD-mediet

Adata SC680

 • Lagerplads: 2 TB
 • Interface: USB 3.2 Gen 2 – baseret på USB-C
 • Oplyst ekstern hastighed: 530 MB/s (læs)
 • Målt ekstern hastighed: 420 MB/s (læs)

INFO: Målinger er foretaget på Mac Studio (M2 Ultra) i USB 4 (40 Gb/s) port med Blackmagic Disktest. De medfølgende kabler er anvendt.

Hvilket eksternt SSD-drev skal du vælge?

 • Hvilken datahastighed understøtter USB-C porten i computeren?
 • Hvad skal SSD-mediet bruges til? Backup eller arbejdsdata?
 • Hvad vil du betale?

Til lagring af data og backup, kan du uden problemer vælge et af de billigere SSD-medier, hvis du har tålmodighed til at vente.

Du kan også overveje fysiske harddiske med en snurrende skive, hvor du får meget mere lagerplads for pengene. Du kan sagtens finde f.eks. 4 TB ekstern harddisk til under 800 kroner, men vær forberedt på ventetid, når du håndterer store datamængder.

Hvis computeren har et af de hurtigere interfaces, så vil jeg personligt vælge de SSD-medier med læse/skrive-hastighed på 900 MB/s eller derover, hvis der f.eks. skal redigeres video med SSD-lageret som det primære lagermedie.

Konklusion: Sandisk er bedst og hurtigst

Testen ender på, at Sandisk Extreme Pro Portable V2 er det bedste eksterne SSD-lagermedie, hvis du skal have det hurtigste drev.

Prisen er lige nu omkring 1.700 kroner. Dyrt! Men dog billigere end de andre SSD-medier i testen.

Sandisk Extreme Pro Portable V2 er testvinder.

Se SSD-guiden her


VIND EN POWERBANK ⚡️ Modtag de seneste nyheder i indbakken. Blandt alle tilmeldte finder vi hver måned en vinder af en powerbank fra GreyLime. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst. Læs mere om konkurrencen her.


Mere til historien

Intern lagerplads kan have forskellig hastighed selv på den samme type computer. Eksempelvis har Mac Mini 128 GB langsommere intern SSD-harddisk end Mac Mini 256 GB eller derover.

INFO: Denne guide blev udgivet den 8. marts 2023, men er opdateret med nye målinger og priser den 3. januar 2024, hvor Samsung Portable SSD T9 er tilføjet.

Robotplæneklipper? Her er min store 2024-guide

GUIDE: Her får du de mest udbredte myter og misforståelser omkring græsklipning og robotplæneklippere. Plus gode råd.

(mere…)
Samsung Galaxy Z Fold6 rammer ikke mig | Test

TEST: Høj kvalitet, fleksibel brug og imponerende skærmteknologi. Samsung Galaxy Z Fold6 har også de nyeste AI-funktioner. Læs testen her.

(mere…)
Jeg har prøvet et MEGA-solidt el-løbehjul

MINE INDTRYK: 60 km på en opladning og virkelig driftssikkert. Jeg har set nærmere på Xiaomi Electric Scooter 4 Pro (2nd gen).

(mere…)
OnePlus Nord 4 er alt du behøver | Test

TEST: Denne budget-telefon vil de fleste blive glade for. OnePlus Nord 4 har alt du behøver og ikke ret mange problemer.

(mere…)
Sony bliver ved med at skyde forbi

VIDEO: Sony Xperia 1 VI er et fremskridt. Desværre rammer Sony ikke skiven, selvom Xperia 1 VI dog har flere fordele. Se min videotest her.

(mere…)
OnePlus Nord 4 – mine første indtryk

FØRSTE INDTRYK: OnePlus Nord 4 kommer snart i butikkerne. Jeg har nu telefonen i hænderne, så her er mine første indtryk.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram