Ministre og departementschefer skal holde sig fra Google
Center for Cybersikkerhed anbefaler danske ministre og departementschefer ikke at føre tjenstlige telefonsamtaler i nærheden af en smarthøjttaler eller et smart-tv.
Gennem en række artikler har dagbladet Politiken afdækket, at blandt andet det avancerede spyware Predator er blevet brugt til cyberspionage af politikere og journalister i både Europa og Mellemøsten.
Derfor anbefaler Center for Cybersikkerhed danske ministre, departementschefer og særlige rådgivere ikke føre tjenstlige telefonsamtaler i deres private hjem, hvis de er i nærheden af en smarthøjttaler eller et smart-tv.
– “Hvis du skal have en tjenstlig samtale på din tjenestetelefon, er det vores klare anbefaling at sørge for, at man tager den hen et sted, hvor man ikke står klos op ad sin Google Home, eller hvad det end er, der er stemmeaktiveret og sluttet til internettet,” fortæller Mark Fiedel, chef for Forsvarets Efterretningstjenestes (FE’s) afdeling for cyberanalyse, der er placeret i Center for Cybersikkerhed, til Politiken.
Ifølge avisen må ministrene med flere ikke bruge Googles søgemaskine.
Google er dermed kommet i selskab med en række Apps, som ikke er tilladt at anvende for netop ministre, departementschefer og særlige rådgivere. Det drejer sig om Snapchat, TikTok og motionsapps som Strava.
Ministre og topembedsmænd kan til kommunikation med udenlandske samarbejdspartnere installere den krypterede beskedtjeneste Signal. Forsvarsministeriet har desuden udviklet appen Smart-2, som ifølge Politiken kan bruges til at udveksle klassificeret kommunikation.
Politikens afdækning af cyberspionage er sket i samarbejde med det undersøgende medienetværk European Investigative Collaboration (EIC).
Mere til historien
Når det kommer til søgemaskiner er Center for Cybersikkerheds anbefaling, at bruge DuckDuckGo i stedet for Google. DuckDuckGo lægger vægt på ikke at gemme oplysninger og accepterer brugerens privatsfære.