Sådan undgår at blive svindlet digitalt

TIP: Her er 5 gode råd til, hvordan du undgår digital svindel, hvilket cirka 150.000 danskere hvert år oplever.

Stop op og tænk dig om. Det er nemt at blive udsat for digital svindel (Foto: Det kriminalpræventive Råd)
Stop op og tænk dig om. Det er nemt at blive udsat for digital svindel (Foto: Det kriminalpræventive Råd)

Det Kriminalpræventive Råd er klar med en ny kampagne, som skal hjælpe danskerne med at gennemskue, hvornår de udsættes for digital svindel.

Vi kender formegentlig alle de mails, hvor der står, at vi har modtaget en pakke, men skal betale for at få den. Ord som ”klik her”, ”haster”, ”Du har glemt porto på din pakke” eller andet, indgår.

Her forsøger svindlerne at benytte ordvalg, der kan få os til at stresse lidt over det. Nogle er dog mere gennemskuelige end nogle andre.

Gode råd til at undgå digital svindel 

  • Stop op og tag dig god tid, inden du klikker, betaler eller deler personlige oplysninger. Det er vigtigt at undgå forhastede beslutninger.  
  • Lyt til din mavefornemmelse. Ofte vil du fornemme, at noget er galt. 
  • Vær opmærksom på faresignalerne, hvis kommunikationen ændrer sig pludseligt eller virker anderledes end normalt, og hvis du føler dig presset til at handle hurtigt. 
  • Bekræft identiteten på den, du er i kontakt med. Brug myndighedernes officielle kanaler, fx hovednummeret, og hvis det er en person, du kender, så ring selv op på det nummer, personen normalt bruger. 
  • Del aldrig personlige oplysninger som fx mit MitID eller personlige koder – heller ikke til familie og venner. 

LÆS OGSÅ: Skal du have penge tilbage fra Sygeforsikring danmark? Pas på!

Så mange udsættes for svindel

Hvert år bliver omkring 150.000 danskere udsat for IT-kriminalitet og svindlen løber op i et trecifret millionbeløb. Den digitale svindel fylder efterhånden mere og mere.

-”Den digitale udvikling er vigtig for vores samfund, men den øger også risikoen for, at vi udsættes for svindel. Alle kan blive narret online, og der er derfor et stort behov for, at danskerne klædes bedre på til at beskytte sig mod digital svindel,” siger formand for Det Kriminalpræventive Råd Erik Christensen.

Digital kriminalitet er flere ting. Nogle franarres penge fra svindlere, som udgiver sig for at være nogle de ikke er f.eks. bank, myndigheder eller lignende. Mens andre svindles ved handel mellem private.

Teleselskab blokerer millionvis af svindelopkald

-”Mange af vores sanser er sat ud af spil, når vi befinder os digitalt. Vi kan fx ikke aflæse kropssprog og mimik. Vi sænker paraderne, når vi slapper af derhjemme eller bruger vores devices på farten, og det nyder de kriminelle godt af,” siger Tania Schimmel, forebyggelseschef i Det Kriminalpræventive Råd.

Den nye kampagne hedder ’Stop op og undgå digital svindel’ og kører på de sociale medier fra slutningen af august til oktober. Du kan se kampagnevideoerne herunder og læse mere her.

LÆS OGSÅ: Svindlere bruger i stigende grad kendte, danske numre til fupopkald

Bliv klogere på kampagnen…

Du kan se videoerne fra den nye kampagne herunder, hvor du også kan se nogle af de måder, som man kan blive svindlet digitalt.

Læs mere om digital svindel på Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside.

Se, ældre mand blive svindlet – Stop op og undgå digital svindel

Se, familiefar blive svindlet – Stop op og undgå digital svindel

Undgå digital svindel: Stop op. Mærk efter.

Se, kvinde blive svindlet. Stop op og undgå digital svindel

Mere til historien

Den IT-kriminalitet, som flest danskere udsættes for, er snyd ved handel på nettet, mens kontaktbedrageri er den IT-kriminalitetstype, hvor danskerne snydes for flest penge. Ofre for kontaktbedrageri mister i gennemsnit for 8.300 kr. og i nogle tilfælde flere hundrede tusinde kroner. Til sammenligning mister ofre for snyd ved nethandel i gennemsnit 2.300 kr. Kontaktbedrageri er, når man overfører penge til en svindler, man får kontakt med via mail, sociale medier, datingssider eller telefonen. 

Her er 2 bud på 5G-internet til hjemmet med ubegrænset data

Hvis du er utilfreds med din nuværende internetforbindelse, eller du vil have større fleksibilitet, så kan 5G-internet være en mulighed.

(mere…)
5 billige powerbanks til opladning af telefonen

GUIDE: Her er 5 powerbanks til under 200 kroner. Du får en billig powerbank, der er let at have med.

(mere…)
Derfor skal du IKKE oplade din telefon til 100 procent

TIP: Du kan forlænge batteriets levetid betragteligt ved ikke at oplade til fuld kapacitet.

(mere…)
5 gode grunde til at undgå apps på dit smart-tv

GUIDE: Dit smart-tv er slet ikke så smart, som du tror. Her er 5 grunde til, at fravælge apps på selve tv-skærmen.

(mere…)
De 10 mest læste tips i 2024

Et godt tip er aldrig helt skidt og vi forsøger også, at komme med gode tips til jer i ny og næ. Du kan se de mest læste tips i 2024.

(mere…)
Er Eesy dårligere end YouSee?

TIP: Får du dårligere dækning og lavere hastighed ved at vælge Eesy frem for YouSee?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram