Mistanke: Huawei etablerer chipfabrikker med statsstøtte

Brancheorganisation mener, at den blacklistede kinesiske mobil- og teknologigigant Huawei omgår amerikanske sanktioner.

En mand på en scene
Ved konferencen Huawei Connect 2021 var temaet, hvordan digitale teknologier kunne løfte verdenssamfundet ud af kølvandet på corona-pandemien. (Foto: Huawei/PR)

Meget tyder på, at Huawei er ved at luske sig uden om de sanktioner, som ramte den kinesiske mobil- og teknologigigant i 2019.

I 2019 blacklistede USA med Donald Trump-regeringens velsignelse Huawei efter mistanke om, at virksomheden som leverandør til en række landes 5G-net kunne kontrollere mobil- og datatrafik. Mistanken gik også på, at Huawei var – eller måske er – det kinesiske styres forbindelse til at kunne spionere.

Siden 2019 er de amerikanske sanktioner udvidet. Det betyder, at Huawei hverken må bruge amerikansk software eller produktionsudstyr, ligesom både eksport og import til og fra USA er ramt af sanktioner.

Nu mener brancheorganisationen for store chipselskaber som blandt andre Intel, Nvidia, Samsung og ASML, at Huawei med statslige midler i omegnen af 30 milliarder dollars (knap 207 milliarder kroner) er ved, at etablere chipfabrikker – de såkaldte fabs – i Kina. Huawei mistænkes for, at have overtaget to eksisterende fabrikker, og at være i gang med at bygge yderligere tre fabs.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters med erhvervsmagasinet Bloomberg som kilde.

Huawei igen, igen i fokus

Således er Huawei for anden gang på få måneder landet i et nyt internationalt fokus. I juni lukkede EU-Kommissionen for brug af tjenester fra Huawei og ZTE, som også er en global aktør indenfor telekommunikation.

Huawei og ZTE vurderes at udgøre en risiko for EU’s sikkerhed. Kommissionen meddelte, at de to virksomheders produkter udgør en “væsentligt højere risici end andre 5G-leverandører”.

Ligeledes i juni kunne Bloomberg på baggrund af unavngivne kilder afsløre, at det daværende TDC i 2019 i bogstaveligste forstand var i seng med Huawei. En TDC-leder havde indledt et forhold til en ung kvindelig Huawei-ansat, og en medarbejder og finansdirektøren i TDC blev ifølge erhvervsmagasinet opsagt.

I maj underkendte Center for Cybersikkerhed (CFCS) en aftale mellem TDC Net og Huawei fra 2011. Det skete med telesikkerhedsloven fra 2021 i hånden, og betød at TDC Nets skal fjerne Huawei-udstyr fra deres fiberforretning.


KAFFEPAUSE MED TECH: To gange om ugen udgives nyhedsbrevet ‘Kaffepause med tech’ ☕️ Tilmeld dig gratis her – frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager gratis vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.

Mere til historien

Da Mobile World Congress blev afviklet i februar blev Huawei – endnu engang – mistænkt for overvågning. Der var tale om overvågning af messedeltagere. Læs mere om det her

Apple får artige stryg af Huawei

Trods slutspurt på de nyere markeder, vil der forlade færre smartphones fra fabrikkerne i år, vurderer analysefirma.

(mere…)
Sådan gør du din Facebook-konto mere sikker

GUIDE: Læs her hvordan du aktiverer totrinsbekræftelse på Facebook, så din Facebook-konto bliver mere sikker.

(mere…)
Nye tiltag skal spænde ben for digitale svindlere

Erhvervsministeriet og blandt andet banker og teleindustrien vil bremse svindleres brug af falske afsendernumre.

(mere…)
Står hackere bag Wrapped for Instagram?

PAS PÅ! En ny app, Wrapped for Instagram, er måske farlig. Brugere har oplevet, at miste kontrollen med deres konto, efter de har brugt appen.

(mere…)
Ministre og departementschefer skal holde sig fra Google

Center for Cybersikkerhed anbefaler danske ministre og departementschefer ikke at føre tjenstlige telefonsamtaler i nærheden af en smarthøjttaler eller et smart-tv.

(mere…)
Hvad har Huawei gang i?

Huawei har på egen hånd skabt telefoner med et 5G-chipset.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram