Fremtidens sundhedsvæsen: AI halverer indlæggelsestid for kræftpatienter

Succesfuldt dansk projekt med kunstig intelligens skal bredes ud til hele landet.

et portræt af en kvinde
Sundhedsminister Sophie Løhde vil have kunstig intelligens ind på hospitalerne for afhjælpe manglen på sundhedspersonale. (Foto: Steen_Brogaard/Folketinget)

Står det til Venstres indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde, så bliver kunstig intelligens (AI) i sin nyeste form en væsentlig hverdag på landets sygehuse.

– “Hvis vi ikke ser teknologi som en af de vigtigste veje til at robustgøre vores sundhedsvæsen, så får patienterne en dårligere behandling, og medarbejderne kommer til at drukne i patienter”, siger ministeren til Berlingske.

Kunstig intelligens skal således være en del af løsningen til at afhjælpe manglen på sundhedspersonale.

SVM-regeringen vil afsætte en pulje på 500 millioner kroner til området. En del af pengene skal dog målrettes mere pleje i eget hjem, oplyser Sophie Løhde til avisen.

Det er især et opsigtsvækkende projekt på Sjællands Universitetshospital i Køge i Køge, som har fået sundhedsministeren til at vurdere, at AI kan være med til at løse den massive mangel på sundhedspersonale.

Sjællands Universitetshospital er som det første i landet begyndt at bruge AI, som et værktøj i konkrete behandlingsforløb for patienter med mavetarm-kræft.

Projektet har givet kontante gevinster i form af færre komplikationer, kortere indlæggelser og enorme besparelser, skrev Berlingske for en måmned siden.

– “Vi tror så meget på vores AI-model, at vi vælger at sammensætte vores behandlingsforløb fuldstændigt efter, hvad den foreslår,” sagde professor Ismail Gögenur, leder af Center for Surgical Science på Sjællands Universitetshospital, til Berlingske midt i juli.

Universitetshospital i Køge har haft stor succes med brugen af kunstig intelligens i forbindelse med behandling af patienter med kræft i mave-tarm-området.

Her er en supercomputer kommet med konkrete forslag til behandlingsforløb ud fra tusindvis af datapunkter, skriver Berlingske.

AI-modellen fungerer ved, at en supercomputer med anonymiserede sundhedsdata fra 76.000 patienter, der er blevet opereret for tyk- eller endetarmskræft de seneste ti år kombineres med oplysninger fra de nye patienter.

Det kan være alder, køn, almen sundhedstilstand, eller andre sygdomme eller risikofaktorer, og ud fra de oplysninger kommer teknologien med konkrete forslag til behandlingsforløb til patienten.

Ifølge Berlingske er kun en ud af 112 patienter blevet genindlagt mod normalt 10-12 genindlæggelser. Også indlæggelsestiden for særligt skrøbelige patienter er blevet halveret, skriver avisen.

Mere til historien

Vi har tidliger skrevet om en forsøgsordning, hvor AI har været brugt til at spotte tegn på brystkræft hos kvinder. Læs om det her

Nu kan ChatGPT klare påmindelser og opgaver

En ny funktion, der giver mulighed for påmindelser eller udførelse af opgaver, er blevet tilføjet til ChatGPT.

(mere…)
Meta brugte pirat-indhold til AI-træning

Meta er kommet i vanskeligheder, efter at det er kommet frem, at de har brugt ulovligt piratindhold til AI-træning.

(mere…)
OnePlus 13 vil understøtte Gemini Nano

Den nyligt lancerede OnePlus 13 får understøttelse af Gemini Nano og vil understøtte flere AI-funktioner.

(mere…)
Siri-opgradering kommer i 2026

RYGTE: Mens vi stadig venter på Apple Intelligence i EU, er der kommet nye rygter om en større Siri-opgradering i 2026.

(mere…)
Mine børn har testet AI-bamsen Poe

MINITEST: Så er den anmelderroste bamse endelig klar til Danmark. Mine børn og jeg har set nærmere på den.

(mere…)
Sora: Nyt værktøj fra OpenAI skaber videoer ud fra tekstbeskrivelser

Skriv en tekst og så en video på 20 sekunder. Sora er åbnet i de første områder.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram