Pas nu på! De er på overarbejde i sommervarmen
Sommerferien rammer nu. Pas nu på ikke at falde i fælden.
Analysefirmaet Check Point Research anbefaler danskerne at være meget opmærksomme på, hvad de klikker på. Årsagen er en stor stigning af phishingmails og falske hjemmesider.
Skolernes sommerferie er nået og det betyder også, at mange er i gang med at planlægge ferien, hvis den ikke allerede er på plads. Det gælder uanset om turen går sydpå eller til et sted i Danmark. Det kræver ofte booking online.
De cyberkriminelle har det med at skifte ”dække” alt efter, hvad der lige er i forbrugernes ”top of mind”. Lige nu er det blandt andet flyselskaber, som de udgiver sig for at være.
Check Point Research har blandt andet observeret flere “kampagner” med phishingmails, hvor de cyberkriminelle udgiver sig for at komme fra TAP Air Portugal. Her bedes brugerne om at klikke på et link, hvor de så skal indtaste både deres personlige oplysninger og kontooplysninger for at kunne modtage kompensation for deres forsinkede eller aflyste fly.
De seneste års flykaos med strejker og manglende personale gør også, at danskerne ikke bliver overrasket over at modtage den slags mails.
-“Vi ved fra tidligere år, at når vi tager på ferie, så tager de cyberkriminelle arbejdshandskerne på. Sidste år var sommerferien for mange præget af flyforsinkelser og aflysninger. I år lader det til, at der stadig vil komme mange forsinkelser, og det er de cyberkriminelle velvidende om. Derfor oplever vi lige nu en stigning i antallet af phishingmails, der omhandler kompensation ifm. forsinkelser og aflysninger,” udtaler Balder Borup, der er Security Engineer hos Check Point Software Technologies i Danmark.
Gode tips:
- Køb altid kun fra pålidelige kilder: Før du foretager et køb online, skal du altid sikre dig, at hjemmesiden er pålidelig. Følg ikke links, der sendes via mail eller sms, men gå direkte til forhandleren ved at søge på deres navn i browseren, og find frem til kampagnen manuelt. De valide tilbud vil også altid ligge på hjemmesiden.
- Vær opmærksom på domænenavne: Mange svindelhjemmesider bruger ofte et domænenavn, der er tæt på det brand, de udgiver sig for at være, men med et par ekstra bogstaver eller stavefejl. For at sikre, at du ikke udleverer dine bankoplysninger til svindlere, skal du være opmærksom på, at URL’erne er helt korrekte.
- Vær opmærksom på tilbud, der er for gode til at være sande: Phishingsvindel lover ofte ekstremt gode rabatter på populære rejsedestinationer.
- Sikkerhjemmeside: Tjek altid om en hjemmeside er sikker ved at se om URL’en starter med https://. Dette er en indikation på, at hjemmesiden følger internationale sikkerhedsstandarder. Ligesom der også ofte er en lille ”hængelås”, som viser den er sikker.
Generelt er danske forbrugere tillidsfulde, samt vant til at modtage en masse information fra rejseselskaber m.m. på mail. Det er derfor heller ikke overraskende, at mange danskere falder lige i fælden.
LÆS OGSÅ: Teleselskab lancerer sikkerhedsfilter
Mere til historien
Der er også et stigende antal af falske sommerferierelaterede hjemmesider. Faktisk er der en stigning på 23 procent sammenlignet med samme periode sidste år. Blandt de nye hjemmesider er én ud af 83 enten ondsindet eller mistænkelig.