Dansk universitet undgår over 276 tons CO2 ved at genbruge it-udstyr

Genbrugsprojekt har en genbrugsrate på 91 procent – og så tjenes der penge.

en masse bærbare computere på hylder
To år efter projektets begyndelse, er der afleveret over 1.400 gamle enheder. (Foto: 3stepIT)

DTU, Danmarks Tekniske Universitet, har sammen med de danske virksomheder 3stepIT og NetSolutions undgået over 276 ton CO2.

Det er i al sin enkelthed sket ved at indsamle og sælge gamle it-enheder, og projektet har vist sig så effektivt, at genbrug af enheder nu er sat i system på hele campus.

Turen mod at undgå de mange ton CO2 blev begyndt i 2021, som et pilotprojekt, hvor 30 udtjente computere skulle sendes i recirkulation.

Projektet viste sig hurtigt at blive langt mere omfattende end ventet, og her to år efter projektets begyndelse, er der afleveret over 1.400 gamle enheder.

Af dem har 91 procent af dem har kunne få nyt liv, og udover at de genbrugte computere har sparet miljøet for en belastning på 276 tons CO2, så er der sandelig også tjent pæne penge: Over 160.000 kroner.

Det skriver 3stepIT i en pressemeddelelse.

Målløse over resultatet

Fremadrettet vil DTU-computere med en alder på under fem år blive genbrugt på universitetet, mens computere over fem år bliver solgt til 3stepIT.

– “Vi var målløse over det flotte resultat. Førhen forærede vi vores brugte it-udstyr væk og brugte penge på forsendelse,” siger it-proceskoordinator på DTU Allan Rosendahl.

Han tilføjer, at man dermed sikrer, at DTU’s it-udstyr får størst mulig værdi gennem bæredygtige initiativer.

– “På den måde sørger vi for, at brugt og glemt it-udstyr får nyt liv. Samtidig får vi ryddet op og er med til at opfylde DTU’s målsætning om at arbejde bæredygtigt.”

Det er ikke kun hos DTU, at man er begejstret for projektet. Succesen har affødt at projektet er udtaget til Børsen Bæredygtig Cases, som er avisens liste over 50 projekter, “der på bedste vis kan skaleres, er forretningskritiske og har en positiv effekt på omverdenen”.

Genbrugslysten breder sig

Projektet har også skabt en stor lyst til genbrug af it-udstyr hos de studerende.

Aftalen var, at de oprindelige 30 enheder skulle afleveres i én stor forsendelsespapkasse, som 3StepIT ville levere til projektet. Det blev i stedet til en palle, og nu er DTU nu i gang med at fylde palle nummer 19 med brugt elektronik.

– “Generelt har både private og virksomheder langt mere brugt og uønsket it-udstyr, end de lige går og tror. Vi oplever som regel, at når først vores kunder går på loftet, i kælderen og i skabene, så bliver de overraskede over, hvor meget udstyr der faktisk står og samler støv i gemmerne,” siger Mads Vedsø fra 3stepIT.

De tjente 160.000 kroner bruger DTU’s projektfolk til at udvikle en hjemmeside, der skal udbrede kendskabet til genbrugsordningen på DTU – ligesom de udarbejder interne retningslinjer for at håndtere de store mængder it-udstyr.

– “Vores mål er ikke at tjene penge, men at genanvende it-udstyret på DTU. For hver maskine vi genbruger, undgår DTU at købe en ny. Derfor opfordrer vi studerende og medarbejdere til at kigge i deres skuffer og se, om de har en computer, de ikke bruger. Ved at give sit brugte it-udstyr til os, er man med til at leve op til DTU’s mål om at være en bæredygtig campus,” siger Daniel Thuesen.

Mere til historien

E-affald er nu verdens hurtigst voksende affaldsstrøm og ifølge 3stepITs pressemeddelelse genereres der verden over en mængde af e-affald der svarer til at smide 1.000 laptops ud i sekundet.

Skrækindjagende mange danskere er uvidende om e-affald

FN-rapport viser, at mængden af elektronisk affald stiger voldsomt hurtigere, end vi kan nå at genanvende den.

(mere…)
Endelig: Nu har du ret til reparation

Den såkaldte "right to repair act" er stemt igennem i Europa-Parlamentet.

(mere…)
Elektronik fra genbrugspladsen skal have nyt liv

Elektriske- og elektroniske enheder skal genbruges, så de kan få nyt liv. Målet er, at 60.000 produkter skal tilbage til forbrugerne.

(mere…)
Køb og smid væk-elektronik er under pres

Nye regler skal tvinge producenterne til at lade dig komme til med skruetrækker og loddekolbe.

(mere…)
Apple-produkter bliver mere miljøvenlige

Fra 2025 vil Apples batterier og magneter indeholde genanvendte materialer, og alle printkort bliver CO2-neutrale. Målet er CO2-neutrale produkter fra 2030.

(mere…)
Over halvdelen vil ikke købe genbrugt mobiltelefon

Danskerne er generelt åbne overfor at købe eller få brugte ting, men IKKE når det handler som telefonen. Den skal være ny.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram