Sådan undgår du at mobilspil stjæler og misbruger dine børns data
GUIDE: Uskyldige mobilspil lænser data om vores børn og familie. Sådan stopper du dataindsamlingen fra telefonen.
Mobilspil kan i lighed med andre apps stjæle data fra telefonen. Vi taler om alt fra ens personlige beskeder, private billeder og lokation. I nogle tilfælde kan appen også åbne mikrofonen og lytte med på, hvad du siger eller tage billeder med kameraet.
Det har TV 2 fremlagt i dokumentaren ”Spionerne bag skærmen”.
Mange gange bliver indsamlede data solgt til såkaldte databrokere, hvor f.eks. forsikringsselskaber, arbejdsgivere eller andre kan købe dine personlige data. Selv lister med alle dine beskeder, kan frit købes – hvis du altså har været for sløset med dine spil og apps.
Hvordan undgår du, at mobilspil stjæler dine data fra dine børn eller dig selv – og sælger dem videre? Det prøver jeg at give dig et svar på.
TV 2-dokumentaren viser i øvrigt, at det er muligt at købe data om masser af danskere – vel at mærke identificerbare data, hvor du med listen i hånden kan banke på hos vedkommende.
Bemærk: Dette er ikke en bullet-proof løsning, men jeg håber, at det mindsker datahøsten.
Vær kritisk overfor spillene
Inden et spil (eller app) installeres, bør du være kritisk overfor udgiveren. Popper et spil frem som en reklame i et andet spil, er det nærmest med garanti et spil, som ikke vil dig noget godt.
- Vær kritisk overfor udgiveren – er det en du kender?
- Se på karakter og kommentarer
- Scroll ned og se på, hvilke data som appen vil have adgang til
Hvorfor skal spillet have adgang?
Hvis du vil opdatere dit profilbillede i spillet, så kræver det jo adgang til kameraet eller kamerarullen, men det betyder ikke, at du også skal acceptere adgang til mikrofonen.
Overvej derfor nøje, om der er en legitim grund til den adgang, at spillet spørger om. Fjern efterfølgende adgangen til f.eks. kameraet, når du ikke skal bruge funktionen.
- Giv kun spillet adgang til det mest nødvendige på telefonen. Et spil har ingen grund til at have adgang til dine kontakter, musik eller beskeder.
- Spørger spillet om at ”spore”, så vælg ”Bed app om ikke at spore” – virker kun på iPhone og iPad.
Så notifikationer fra
Notifikationer er designet til at få dig tilbage i spillet. Jævnlig bimler enheden – også om natten, hvilket får os til at tjekke ”hvad der er sket”.
- Slå alle notifikationer fra
Forhindre spil i at køre i baggrunden
En lang række apps vil rigtigt gerne have lov til at køre i baggrunden. Udover at det bruger strøm, så ved du aldrig helt, hvad der sker i baggrunden, når du ikke kan se det.
- iPhone / iPad: Gå til Indstillinger > Generelt > Opdater i baggrunden
Her kan du vælge at slå alle baggrundsaktiviteter fra eller på appniveau vælge, hvad der gerne må køre.
På Android er det mere kompliceret, da det er forskelligt fra producent til producent, hvor funktionen er placeret. Nedenstående er vejledning for Samsung telefoner.
- Android (Samsung): Gå til Indstillinger > Batteri- og enhedspleje > Batteri > Grænser for baggrundsforbrug
Herunder kan du se ”Sovende apps” og tilføje apps, der skal sove.
Du kan også, generelt på Android-telefoner, vælge, at holde på genvejen til en app og trykke på det lille ”i” som kommer frem. Herunder findes ”Batteriforbrug” og ”Begrænset”.
Fjern spil og apps du ikke bruger
Du bør ikke have spil og apps på din telefon, som du ikke bruger. Du ved ikke, hvad de forskellige apps foretager sig i det skjulte.
Det gælder uanset hvilken platform du anvender.
Spil og apps holder stadig øje med dig
Selvom du har afvist et spils adgang til din lokation, kamera eller mikrofon, så betyder det ikke, at du er i sikkerhed.
Hver enkelt spil har mekanismer til sporing af adfærden inde i selve appen. Det handler om, hvor længe du spiller, hvor ofte, med hvem osv. Nogle spil tilpasser endda gameplayet dynamisk mens du spiller, for at du skal spille længere.
Jo flere oplysninger, at du giver et spil eller en app om dig selv, jo flere datapunkter får firmaet bag og jo mere sårbar og identificerbar er du.
GØR BØRN AFHÆNGIGE: Hvis du oplever, at dine børn ikke gider lege, er sure eller aggressive, så kan det være, at de er ved at udvikle afhængighed. Spil- og appfirmaerne har indarbejdet ting, som skal gøre spilleren afhængig af spillet. Disse mekanismer har en utrolig stor påvirkning på særligt børn. Jeg vil anbefale, at du hører vores podcastepisode om børn og skærmtid, hvor familievejleder Christina Abildgaard kommer med vigtig information og gode råd.
Apps om TikTok, Snapchat og Facebook høster i høj grad også data fra telefonerne – TikTok er værst af dem alle. Også her skal du fjerne de adgange appen har til at hente oplysninger fra telefonen. Læs om TikTok-problemet her.
VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig tre gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Blandt alle tilmeldte finder vi hver måned en vinder af en powerbank fra GreyLime. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst. Læs mere om konkurrencen her.
Mere til historien
Hvis du har gode råd til, hvordan man undgår datahøst fra telefonerne, så skriv gerne i kommentarfeltet herunder.