Lukket app koster en million skattekroner
Populær corona-app blev lagt i dvale, men har kostet skatteborgerne penge. Nu lukker appen definitivt.
Smittestop-appen skulle ved lanceringen i juni 2020 hjælpe med at opdage tilfælde af coronasmitte.
Det tog danskerne imod og hentede i en strid strøm appen ned på deres smartphones.
For et år siden lukkede Sundhedsministeriet appen, men den fortsatte åbenbart i en såkaldt beredskabsversion.
På den måde kunne den tages i brug, hvis det blev nødvendigt, men den manøvre har på det år, der er gået, kostet skatteborgerne en million kroner.
Det skriver mediet Frihedsbrevet på baggrund af oplysninger fra Sundhedsdatastyrelsen.
Præcist er der brugt 1.030.916 kroner på at holde en app i live, som de facto har været ude af brug, tilføjer mediet.
Sundhedsdatastyrelsen oplyser desuden til Frihedsbrevet, at “udgifterne har været til drift af den server, hvor løsningen har ligget i dvale, så vi havde muligheden for, at genåbne den.”
Skatteborgernes million er spildt, for genåbningen er lagt i graven. Det skete den 1. april.
KOMMENTAR: Jeg ved ikke hvilke aftaler, der er indgået med udbyderen eller hvad det koster at holde en app som denne i drift, men over 1 million kroner for at ligge i dvale. Det er jo et ABSURD PENGESPILD og burde være stoppet for længst. Det er trods alt skatteborgernes penge. Det kan det UMULIGT have kostet. Var der ikke en voksen til stede, da dvale-budgettet blev vedtaget?
/John G., MereMobil.dk
Budget eksploderede
Appen var gratis og fungerede på den måde, at hvis en person blev smittet, kunne vedkommende oplyse det i appen.
Derefter ville personer, der havde været tæt på den smittede, få besked om det – hvis de altså også havde installeret appen.
Hensigten med appen var at bryde smittekæder.
Smittestop-appen havde oprindeligt et budget på ti millioner kroner, men i slutningen af 2020 var det beløb vokset til mere end 30 millioner kroner. Ifølge Frihedsbrevet skal det endelige beløb nu være endt på i alt 42 millioner kroner.
Appen blev downloadet flere end 2,5 millioner gange. Over 500.000 meldte sig smittet i appen, og den var ifølge Sundhedsministeriet med til at bremse flere tusinde smittekæder.
BLIV OPDATERET GRATIS: 4 gange om ugen udsendes nyhedsbrevet ‘Kaffepause ☕️ med tech‘. Tilmeld dig her – frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager som tak vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.
Mere til historien
Smittestop-appen blev kritiseret for, at folk med en ældre iPhone slet ikke kunne downloade appen til deres telefon. Og mens coronasmitten buldrede afsted i december 2020 opstod der problemer med appen på Androids-enheder.