Cyberkriminelle tager nye trick i brug

Cybersikkerhedsfirma peger på især to nye metoder svindlere anvender for, at lokke folk i deres fælder.

malware sikkerhed crime
QR-koderne leder brugerne til ondsindede websteder. (Foto: Sora Shimazaki)

Mens vi venter på, at de cyberkriminelle får kontrol over fremadstormende chatrobotter som ChatGPT og Bard, så stiller de nye fælder op for ofrene.

Ifølge HP Wolf Security finder cyberkriminelle nemlig hele tiden nye metoder til at lokke folk i fælden med.

I en ny rapport konstaterer HP Wolf Security, at svindlerne som noget nyt benytter QR-koder og PDF-filer.

De nye trick benyttes i stigende grad til at gennemføre cyberangreb, som nemt kan narre brugere til at klikke på noget de senere hen fortryder.

- "Brugere bør derfor holde øje med e-mails og websteder, der beder om at scanne QR-koder og udlevere følsomme data, og PDF-filer, der linker til adgangskodebeskyttede arkiver," udtaler Alex Holland. Han er Senior Malware Analyst i HP Wolf Security threat research team hos HP Inc.

QR-koder er ny fælde

Siden oktober 2022 har HP nærmest dagligt set svindelnumre med QR-koder. Disse svindelnumre narrer brugerne til at scanne QR-koder fra deres PC'ere ved hjælp af deres mobile enheder.

QR-koderne leder brugerne til ondsindede websteder, hvor de bliver bedt om kredit- og betalingskortoplysninger. Et eksempel kan være hackere, der udgiver sig for at være pakkepostfirmaer, som ønsker betaling gennem en QR-kode.

Rapporten viser derudover også en stigning på 38 procent i antallet af angreb med skadelige PDF-bilag.

PDF’en indeholder en adgangskode, som brugeren narres til at indtaste for at pakke en ZIP-fil ud. Filen kan give hackere uautoriseret adgang til systemer, der kan forårsage virus.

Chatrobots som det nye våben

Chatrobotterne er på det seneste blevet udråbt, som den kommende, store trussel.

Blandt andre har EU's agentur for politisamarbejde, Europol, advaret om, hvordan chatrrobotter kan blive et nyt værktøj for kriminelle.

Europol mener ikke bare, at den kustige intelligens kan hjælpe cyberkriminelle til at fiske personoplysninger, som brugernavn, adgangskoder og kreditkort- eller netbanksoplysninger, men også kan åbne for muligheder indenfor terrorisme, propaganda og desinformation – ting som i yderste konsekvens kan ramme et helt samfund.

Mere til historien

Tesla-milliardæren Elon Musk har sammen med blandt andre Apple-stifteren Steve Wozniak og over 1.000 andre underskrivere advaret om den hastige udvikling af kunstig intelligens.

Teleselskab blokerer millionvis af svindelopkald

Hvert år blokeres millioner af opkald fra svindlere af bare ét teleselskab. Du får her fem gode råd til at undgå svindelopkald.

(mere…)
Useriøst Facebook! Er I virkelig så ligeglade?

Din Facebook-konto er hacket og du har mistet kontakten til dine venner. Hvad gør du? Intet! Facebook-ejeren er ligeglad.

(mere…)
Har du modtaget svindel-SMS fra ”Nordea”?

Der florerer en masse SMS-beskeder, hvor afsenderen angiveligt skulle være Nordea. Nu vil banken bekæmpe svindlen med små tiltag.

(mere…)
Falske SMS’er om afmelding af køretøj i omløb

Motorstyrelsen er ude med en advarsel mod falske beskeder. Modtageren kræves oplysninger om afmelding af et køretøj.

(mere…)
Nyt svindeltrick: Politiet klar med advarsel til særligt forældre

Vær opmærksom og husk den sunde fornuft - det gælder særligt forældre. Svindlere udgiver sig for at være "dit barn".

(mere…)
Nej! Facebook viser ikke kun opslag fra de samme venner

TIP: Et svindelopslag er igen i omløb. Det påstås, at du kun ser opslag fra de samme 25 venner på Facebook. Det er en 'hoax' - altså svindel.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram