Din syge digitale tvilling skal sikre dit helbred

Danske forskere arbejder med data, som vil kunne give dig en prognose på dit helbred.

en person giver hånd til digital kopi
Overlæge Peter Karl Jacobsen er en del af en arbejdsgruppe om Digital Forbundethed på Hjertecentret på Rigshospitalet. (Foto/grafik: Rigshospitalet)

– “Ideelt set, kan vi se, hvilke sygdomme, der kan ramme dig på den lange bane.”

Sådan udtaler overlæge Peter Karl Jacobsen sig i en pressemeddelelse. Han er en del af en arbejdsgruppe om Digital Forbundethed på Hjertecentret på Rigshospitalet.

Gruppen ​arbejder med en simuleret, digital kopi af dig. Kopien vil kunne forudsige dit sygdomsbillede og hjælpe dig til at vælge mellem behandlinger.

Tanken er, at man i sundhedssystemet har en nøjagtig model af hvert enkelt menneske, der så kan følges og fremskrives.

Man vil så kunne teste hvilken behandling, der vil passe dig bedst, og din læge vil kunne følge dig i et livslangt forløb, hvor der hele tiden kommer flere data til.

– “Får du en blodprop, hvornår får du den, vil du få en hjerterytmeforstyrrelse? Og baseret på dine data kan vi vælge den forebyggende medicin, der passer bedst,” fortæller Peter Karl Jacobsen videre.

Dine data for din egen skyld

Din kontakt til sundhedssystemet er således med til at fylde data ind i din digitale kopi – til fordel for dig selv.

Din fremtidige patientjournal kommer nemlig med al sandsynlighed til at indeholde en digital kopi af dig selv, som du i samarbejde med sundhedsvæsenet kan konsultere, når du er syg.

– “Og faktisk også når du endnu ikke er blevet det,” siger Peter Karl Jacobsen og uddyber:

– “Den digitale tvilling er en kopi af den enkelte, lavet i en computer og fyldt med den enkeltes data.”

Arbejdsgruppen er inspireret af ingeniørverdenen, hvor der arbejdes med kopier for at kunne teste løsninger, og med den digitale tvilling vil man kunne sætte fart på den skræddersyede behandling, hvor alt er præcist tilpasset det enkelte individ.

Men det stopper ikke der. I sidste ende kan tvillingen bruges til kostvejledning, motionsrådgivning og andre livstilsråd.

– “Alt sammen afhængig af, hvad den enkelte vil vide og bruge af oplysninger. Det er ikke vores opgave at forbyde folk at ryge eller drikke vin, men vi kan sandsynligvis fortælle dem, om de er mere eller mindre udsatte for risici forbundet med den slags valg,” siger Peter Karl Jacobsen.

Pumpes med dine data

Han kalder det “en pligt at udvikle den digitale tvilling som redskab”, fordi oplysninger om en patient er der og skal bruges.

– “Men detaljerne skal doceres i den grad, han eller hun ønsker det. Den enkelte skal selv vælge, hvad han eller hun vil vide. Min oplevelse som læge er, at jo yngre folk er, des mere vil de vide. Og at nogen ikke vil, er helt fint,” siger Peter Karl Jacobsen.

Han forventer, at der vil gå to til tre år før der ligger en model klar, som er kompatibel med Sundhedsplatformen.

– “Vi prøver at pumpe systemerne med data, så de bliver hele tiden mere nøjagtige. Så inden for en håndfuld år er vi klar med noget, vi kan kalde ‘en patient som dig’.”

En færdig digital kopi en patient vil ikke være klar før tidligst i 2030 eller 2040, spår overlægen, men tilføjer:

– “Den perfekte kopi kommer før vi tror, men det tager stadig meget lang tid før, vi er der.”

LÆS OGSÅ: Flere sensorer på vej til Apple Watch

En tvilling der kan misbruges

Som al anden teknologi kan den digitale tvilling misbruges. Den indeholder ekstremt personfølsomme oplysninger, som ikke må falde i de forkerte hænder – og skal bruges varsomt af de rigtige.

– “Nogle ville få sværere få et job, fordi man ved de kigger ind i 75 sygedage om året. Nogle vil få en depression og andre blive selvmordstruede af angst, fordi de kan blive ramt af kræft om 20 år. Og derudover kan al teknik jo tage fejl. Så er der det etiske spørgsmål om, hvorvidt man sygeliggør mennesker unødigt? Alt det er vi nødt til at forholde os til,” siger Peter Karl Jacobsen.

Det dæmper dog ikke hans begejstring for projektet.

– “Jamen, jeg glæder mig – jeg kan næsten ikke vente. De muligheder, der kommer med den digitale tvilling, er fantastiske. Selv ville jeg ikke være bange for at behandle mine forældre eller mine børn på baggrund af det her. Vi får et værktøj, der er så meget bedre og mere nøjagtigt end det, vi har nu. At det kan misbruges, skal ikke holde os tilbage med at bruge det til det gode.”

VIDEO: Se dette før du køber Apple Watch Ultra

Mere til historien

Gad vide om sådan en digital kopi også vil kunne forudsige noget om skolebørns trivsel? Eller om børn vil udvikle kronisk bøjet nakke af at skamride skærmtids-klokken ved at glo ned i mobiltelefoner samtidig med de afleverer data til techselskabers forretningsmodeller?

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram