Nye medier vinder, men…

P4 er det største medietilbud i Danmark. Selv Netflix overhales af den gamle radiokanal. Her er en status på danskernes medieforbrug.

MereMobil podcast teknyt top4 300318
MereMobil.dk tech-podcast er en af de mange podcasts, som du kan lytte til. (Foto: MereMobil.dk)

I 2022 brugte hver dansker dagligt omkring syv timer på medier. Sådan har det også været de foregående år.

2022 blev et særligt år i mediehistorien. Det var det første år, hvor der blev brugt mere tid på nyere medier end gamle.

Danskerne brugte længere tid på streaming, podcast og sociale medier end de gjorde på traditionel radio, flow-tv og dagblade. Det konkluderes af medieforskerne Janne Bjørsted-Tandrup, Henrik Gregor Knudsen og Dennis Christensen i rapporten ”Medieudviklingen 2022”. Det skriver DR.

Går man ned i detaljer, så tegner forbruget af levende billeder sig for godt halvdelen af danskernes tidsforbrug.

Der er selvfølgelig stor forskel i mediebruget på tværs af aldersgrupperne, men det er kun blandt de ”modne” voksne og ældre, at traditionelt flow-tv er større end streaming. Men også hos de målgrupper er streaming mere populært end tidligere.

Mindre tid på radiolytning

I 2022 dalede radioforbruget mere end de senere år. Det faldt med 10 minutters radiolytning om dagen i 2022, hvor det det ellers siden 1990’erne har været faldende med et par minutter om dagen. I 2022 blev der lyttet i 92 minutter om dagen.

Det er særligt publicservice-radiokanalerne, som har mistet lyttere. Her kan noget af forklaringen være, at corona-nedlukningerne har givet ekstralytning i de foregående år, lyder vurderingen fra medieforskerne.

P4 vinder over Netflix

Andelen af danskere, som hører radio i løbet af en uge, ligger ret stabilt på 89 procent. Radio er dermed også en af de medietyper, som når bredest ud.

DR P4 er fortsat landets største medietilbud. Der er hver uge 2,9 millioner, som lytter med hver uge.

-”I gennemsnit lytter en dansker 40 minutter til P4 hver dag. Det er næsten fire gange mere tid end gennemsnitsdanskeren bruger på Netflix dagligt – bare for at sætte tallet i perspektiv,” noterer DR’s medieforskerne i rapporten.

Podcasts har vundet danskernes ”ører”

Mens radiolytningen langsomt falder, så stiger lytningen til podcasts, som på mange måder er ”moderne” radio.

Hvorfor til- eller fravælger du podcasts?

I 2022 lyttede 32 procent af befolkningen hver uge til podcast, hvilket er en stigning på 3 procent i forhold til 2021.

Har du lyst, så kan du også lytte til techpodcasten fra MereMobil.dk, som du finder i din podcastplayer.

Sociale medier er blevet en stabil del af danskernes medieforbrug. Der er heller ikke et fald, hvis vi ser på det overordnet, hos befolkningen over 15 år. Men Facebook og Twitter oplever tilbagegang.

Danskerne er nyhedstrætte

Rapporten ”Medieudviklingen 2022” skriver også, at det tyder på flere danskere, er blevet ”mættet” med nyheder efter en periode med coronapandemien og krig, hvor nyhedsinteressen har været rigtig stor.

Flere og flere fravælger nyheder nu. Tal fra Reuters Institute Digital New Report viser, at 20 procent af danskerne ofte eller indimellem aktivt undgår nyhederne. Før coronapandemien (2019) var tallet 15 procent. Det skriver DR.

Facebook, Messenger, Instagram, Youtube og Snapchat er de sociale medier, der i nævnte rækkefølge er dem, som den danske befolkning som helhed bruger mest i løbet af en dag.

Mere til historien

De sociale medier er både godt og skidt. Fornylig er det kommet frem i DR’s Kontant, at unge helt ned til 8 år bliver kontaktet på Snapchat vedrørende køb/salg af Puff Bars, hvilket sætter store krav til forældrene og deres viden om “livet på de sociale medier”.

Rekordsalg af high-end smartphones i 2023

Sidste år blev der solgt et rekordhøjt antal smartphones i high-end-kategorien, hvis man skal tro tal fra analysefirma.

(mere…)
Danskerne vilde med live-streaming

DR's årlige rapport om medieudviklingen er på vej og viser, at danskerne er vilde med at streame live.

(mere…)
Tæt på 90 procent af amerikanske teenagere har en iPhone

En ny undersøgelse viser, at størstedelen af de amerikanske teenagere har valgt iPhone, som deres mobil.

(mere…)
Forventning: Black Friday vil vare en måned

Som forbruger går du ind i et skal-skal ikke-halvår, hvor din yndlings webshop risikerer at lukke, vurderer ekspert.

(mere…)
Batteriet er det vigtigste i en smartphone

Tæt på halvdelen af danskerne er utilfredse med batteriets levetid i deres telefon.

(mere…)
Salget af foldbare smartphones runder 100 millioner i 2027

Det ventes, at milepælen for 100 millioner solgte eksemplarer af foldbare smartphones vil blive nået i 2027, viser ny analyse.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram