Dansk jagt på nettets pirater intensiveres
Aftale mellem myndigheder og teleselskaber bør omfatte et blokeringsværktøj, som udelukker ondartede websites, mener sammenslutning af kreative brancher.
I kølvandet på, at de danske teleudbydere og myndigheder har indgået et samarbejde kommer Rettighedsalliancen med et forslag, som skal stoppe piratsider.
Rettighedsalliancen arbejder med at gøre ulovlig kopiering mindre udbredt og er en sammenslutning af kreative brancher inden for musik, film, tekstproduktion og design.
Her siger direktør Maria Fredenslund blandt andet til Mediawatch, at piratsider ikke kun krænker rettigheder, men også er en sikkerhedstrussel.
– “Når man går ind på de her ulovlige hjemmesider som bruger, udsætter man sig selv for risikoen for at få malware på sin computer og få stjålet sine identitetsoplysninger for eksempel.”
Vil beskytte brugerne mod datatyveri
Samarbejdet mellem teleselskaberne på ene side og Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur samt Center for Cybersikkerhed på den anden drejer sig i al sin enkelthed om, at beskytte brugerne bedre.
I en pressemeddelelse har chefen for Center for Cybersikkerhed, Thomas Flarup, udtalt, at for at gøre det trygt at færdes på internettet, så kræver det at myndigheder og virksomheder sammen finder løsninger.
DNS-blokering
Han nævner, at DNS-blokering er en god måde at beskytte mod for eksempel phishing.
Netop DNS-blokering vil opfylde Rettighedsalliancens ønsker. Organisationerne vil have piratsider kategoriseret som ondartede og puttet ind i det værktøj, som teleudbyderne i sidste uge fik stillet til rådighed.
I pressemeddelelsen fra Center for Cybersikkerhed fremgår det, at “teleselskaberne vil kunne etablere såkaldte DNS-blokeringer i systemerne, så forbrugerne ikke ledes hen til det skadelige indhold.”
Der står videre, at “sikkerhedsløsningerne skal etableres som løsninger forbrugerne selv skal tilvælge eller løsninger, der som udgangspunkt gælder for alle. Hvis det skal være en effektiv beskyttelse, så skal det som udgangspunkt kunne omfatte alle kunder hos det selskab, der etablerer løsningen.”
I samme pressemeddelelse udtaler Jakob Willer, direktør i brancheorganisationen Teleindustrien:
– “Vi har en fælles og vigtig opgave med at styrke sikkerheden i samfundet og sikre danskerne en tryg digital hverdag. Det er vi i fællesskab lykkedes med her.”
Fokus på truslen fra cyberkriminelle intensiveres i øjeblikket, samtidig med at truslen ikke kun er “stigende”, men også vurderes som “høj”.
Aftalen mellem myndigheder og telebranche er derfor en nødvendighed og med en aftale om klare rammer og muligheder for at etablere sikkerhedsløsninger kan teleselskaberne blokerer for de links, der er i svindelmails og sms’er. Og derved blokere de cyberkriminelles adgang til det skadelige indhold.
– “Det er rigtig positivt, at der nu er skabt klare rammer, og at vi med nye sikkerhedsløsninger kan beskytte forbrugerne langt bedre, end vi har kunnet tidligere,” udtaler Jakob Willer.
Dine børns data høstes
Udbydernes intensivering af jagten på dine data – identitetsoplysninger, bankoplysninger eller bare din færden på nettet eller gps-oplysninger – blev fornylig blotlagt af det australsk-amerikanske cybersikkerhedsfirma Internet 2.0.
Og det er altså ikke småting, som brugerne får afleveret af data til store platforme som TikTok og Microsoft Teams – bare for at nævne to på en liste, som også indeholder danskernes foretrukne sociale medier – læs mere om det her.
Mere til historien
Det kan godt være, at man ikke selv opdager at der har været ubudne gæster, som er smuttet med personlige data. Værre er det måske, hvis man ikke får at vide, når en af de tjenester man anvender er blevet lænset for data. Det blev et amerikansk selskab med 800.000 kunder afsløret i for nylig – læs mere her