5 tips til dig der køber en brugt smartphone

GUIDE: Spring de billigste brugte telefoner over, og bevar din sunde fornuft. Brug disse 5 konkrete råd, når du køber em brugt smartphone.

brugt iPhone
Brug disse 5 gode råd, når du vil købe en brugt smartphone (Grafik: MereMobil.dk)

Nye smartphones er lækre, men blot fordi Apple eller Samsung præsenterer en ny topmodel, er den gamle jo ikke over natten blevet dårlig. Husk på, at den gamle var indtil for få dage siden state-of-the-art på sit felt.

Dem som eksempelvis udskifter en ældre model som iPhone X med en brugt iPhone 11 eller går fra Samsung Galaxy S10 til Galaxy S20, gør den bedste handel, fordi prisen er skarp og produktet er godt. Oven i det kan den brugte telefon stadig sælges og inkassere et fornuftigt beløb. Dét at købe topmodellen fra sidste sæson, giver derfor rigtig god mening.

Når du jagter en brugt smartphone, skal du ikke kaste dig over den første og den bedste uden at se dig for. Ved en uigennemtænkt handel risikerer du at købe katten i sækken. Heldigvis kan du forholdsvis enkelt gennemskue de dårlige tilbud og finde de bedste.

Gør på forhånd op med dig selv hvad du søger. Hvilken model? Hvor meget hukommelse? Hvilket budget har du?

Her er 5 konkrete råd til, hvordan du køber en god, brugt smartphone.

1. Sådan undersøger du prisniveauet

Søg på brugsalgssider som Gul & Gratis, DBA eller Facebook Marketplace efter den telefon og udgave, du ønsker. Se efter de nyeste annoncer. Dermed har du en idé om, hvad en model udbydes til i øjeblikket.

Hvis nogen sælger en smartphone væsentligt billigere end gennemsnittet, bør du være på vagt. Ofte er der tale om en telefon med mange skader og fejl. Risikoen er i hvert fald større. Det kan selvfølgelig også være en sælger, som mangler penge her og nu.

2. Dette skal du spørge sælgeren om

Spørg sælgeren, om der stadig er garanti på telefonen, eller om der er tegnet en ekstra forsikring. På Apple-produkter vil det være et ekstra plus, hvis der medfølger resttid på en Apple Care-aftale.

Naturligvis skal sælgeren også kunne fremvise en kvittering. Hvis en sådan ikke forefindes, så forsøg at validere sælgerens troværdighed på en anden måde. Eksempelvis ved at tjekke om sælgeren er NemID-valideret. Kvitteringen kan jo være forsvundet på oprigtig vis.

Der kan også være tale om en telefon, sælgeren har fået i gave, vundet i en konkurrence eller den er købt gennem vedkommendes arbejdsplads.

TIP: Hvem betaler når din pakke er blevet væk i posten

3. Se efter ridser og skrammer

En smartphone skal have så få ridser og skrammer som muligt. Chancen for at du køber et fejlfrit produkt, er større, hvis produktet er pænt og velholdt. Omvendt skal du være opmærksom, hvis der er mange ridser og buler. I så fald skal du have et betydeligt afslag i prisen.

Sørg for at få den originale salgsæske og alt originalt tilbehør med. Uden dette skal prisen være væsentligt lavere end gennemsnittet for tilsvarende telefoner. I dag er en smartphone ikke bare telefonen. Det er en samlet pakke.

4. Undgå at købe telefoner, der er blevet repareret for dette!

reparation service værksted
Gå uden om telefoner der har fået udskiftet skærmen på et uautoriseret værksted (Foto: MereMobil.dk)

Går en telefon i stykker, skelner man mellem to typer af reparationer. 1/ Service på et autoriseret værksted. 2/ Service på et uautoriseret værksted.

Kun ved autoriseret service kan du være sikker på, at producentens retningslinjer omkring reparationen er fulgt. Det er også den eneste måde hvorpå du kan sikre, at du fortsat har reklamationsret. Dette er særligt vigtigt hvis produktet er mindre end to år gammel.

Særligt kritisk er skærmudskiftning på iPhones. På et autoriseret værksted skiftes der skærme, og i nogle tilfælde ombyttes telefonen til en anden. I hvert fald når vi taler om et autoriseret servicebesøg. I så fald er det en original skærm, godkendt af Apple, og du skal ikke være bekymret.

En iPhone skærm kan sagtens udskiftes på et uautoriseret værksted, men risikoen for at få en kopiskærm af dårligere kvalitet er til stede. Dette vil klart forringe værdien af produktet. Gå helt uden om telefoner, der har fået udført denne type service.

Der er stor forskel i kvaliteten på værkstedernes arbejde. Derfor kan et uautoriseret skærmskift have forsaget andre fejl på telefonen, der måske først vil vise sig på et senere tidspunkt.

Med andre ord. Køb aldrig en telefon, der har været udført uautoriseret service på, med mindre den er MEGET billig, og du er parat til at tage risikoen.

5. Dette skal sælger huske at gøre, inden du overtager telefonen

Inden du køber en brugt telefon så kontakt eventuelt politiet på 114. Her kan de verificere, om IMEI-nummeret, der er unikt for alle telefoner, er registreret som stjålet.

Rigspolitiet opfordrer desuden til altid at kende sælgerens fulde navn og adresse. Ender du i en straffesag om hæleri, er du således bedre stillet, end hvis du blot har handlet med ”en du har mødt på en rasteplads”.

Ved køb af en brugt iPhone er det samtidigt vigtigt, at sælgeren er logget ud af sit Apple ID på telefonen. Herefter skal den være nulstillet til fabriksindstillinger, så alle data er slettet.

Det kan være en god idé, at starte telefonen op med dit eget SIM-kort i inden du køber. I opstartsprocessen indtaster du dit eget Apple ID og password. Kan du komme forbi dette punkt, er du sikker på, at mobilen ikke er låst til en andens Apple ID. Skulle dette være tilfældet, kræver det korrekt brugernavn og password fra sælgeren, før du kan komme videre. Ellers er telefonen låst og kan ikke bruges.

GUIDE: Min mobil er stjålet. Hvad gør jeg?

Brug din sunde fornuft

Køb af brugte smartphones er en tillidssag, og du kommer langt med sund fornuft. Virker sælgeren oprigtig, er telefonen velholdt og fremvises kvittering uden problemer, så er du kommet langt.

Undlad at forudbetale for en telefon, der efterfølgende skal sendes. Hvis du siger til sælgeren, at du gerne komme forbi og hente telefonen, og sælgeren efterfølgende bakker ud med en masse undskyldninger, så find en anden telefon. Det er første tegn på, at der kan være noget galt.

Slutteligt så husk på, at de fleste brugte telefoner er ganske fine, og sælgerne helt almindelige reelle mennesker.

INFO: Denne artikel er oprindeligt publiseret den 26. juli 2021. Den er opdateret den 7. juli 2022.

VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig fire gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

At vælge en ny, eller brugt, smartphone kan værre hårdt arbejde. Hvilken er den rigtige? Der er hjælp at hente i guiden: Sådan vælger du den bedste smartphone.

Apple og Samsung taber terræn

Det globale smartphonemarked er i fremgang. Især premium-modeller står til et boost i salg.

(mere…)
Her er 2 bud på 5G-internet til hjemmet med ubegrænset data

Hvis du er utilfreds med din nuværende internetforbindelse, eller du vil have større fleksibilitet, så kan 5G-internet være en mulighed.

(mere…)
5 billige powerbanks til opladning af telefonen

GUIDE: Her er 5 powerbanks til under 200 kroner. Du får en billig powerbank, der er let at have med.

(mere…)
Derfor skal du IKKE oplade din telefon til 100 procent

TIP: Du kan forlænge batteriets levetid betragteligt ved ikke at oplade til fuld kapacitet.

(mere…)
5 gode grunde til at undgå apps på dit smart-tv

GUIDE: Dit smart-tv er slet ikke så smart, som du tror. Her er 5 grunde til, at fravælge apps på selve tv-skærmen.

(mere…)
De 10 mest læste tips i 2024

Et godt tip er aldrig helt skidt og vi forsøger også, at komme med gode tips til jer i ny og næ. Du kan se de mest læste tips i 2024.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
15 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram