Advarer: Der snydes med corona-passet

8

Få dage efter lanceringen af coronapas-appen sælges der QR-koder på de sociale medier. Det er dokumentfalsk.

QR-KODE
Tager du et billede af et coronapas og sender det videre, er der tale om dokumentfalsk

Bare få timer efter coronapas-appen blev lanceret, kan man ikke stole på, at den person man står ved siden, og som fremviser en QR-kode, rent faktisk er blevet vaccineret eller har en frisk coronatest.

Det tog nemlig ikke mange timer efter coronpas-appen blev lanceret fredag i sidste uge før gyldige QR-koder var til salg på sociale medier.

Sikkerhedseksperten Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS fotæller til ITwatch, at danskere sælger QR-koder i lukkede grupper på sociale medier.

– “Det går lynhurtigt. Hen over weekenden har vi allerede set de første eksempler”, sagde Peter Kruse tirsdag. 

Gælder i en time

Rent praktisk genererer coronapas-appen en QR-kode, som andre kan scanne, men der er hverken billede eller navn ved QR-koden, så man nemt tage et screenshot og sende det til en køber.

Herefter kan køberne i en time bruge QR-koden til at få adgang til for eksempel en fodboldkamp eller en koncert. Ved en forevisning er det svært at se om det er et screenshot eller den rigtige app.

Svindlen er svær at undgå, men Peter Kruse har et forslag til, hvordan det kan undgås og siger til ITwatch:

– “Man kunne jo have indbygget i appen, at den skulle trække et billede af brugerne fra for eksempel kørekort-appen. Man skulle jo gerne kunne identificere brugeren”, siger han.

Direktør Lisbeth Nielsen i Sunhedsdatastyrelsen siger til ITwatch, at man er klar over, at der kan snydes med appen, men at et screenshot fra en anden person ikke er et gyldigt coronapas, men derimod dokumentfalsk.

Der arbejdes på at videreudvikle appen, så man på Android-telefoner ikke kan tage screenshots, mens det på iPhones bliver besværliggjort, fortæller Lisbeth Nielsen.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

Coronapas-appen giver brugerne et gyldigt coronapas i 72 timer efter en negativ test, 14 dage efter første vaccinationsstik eller otte måneder efter, man har haft sygdommen. Rent praktisk genererer appen en QR-kode, som andre kan scanne.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer