Apple Watch Series 6 test | det mest avancerede smartwatch

TEST: Series 6 er det mest avancerede smartwatch du kan købe. Det vinder på sundheds- og motionsfunktionerne. Læs min Apple Watch Series 6 test her.

Apple Watch Series 6 test
Apple Watch Series 6 har kraftigere skærmlys end Series 5. Du får også Always-On skærm (Foto: MereMobil.dk)

Apple Watch er blevet en fast del af min hverdag. Ikke fordi jeg hele tiden bruger en iPhone, for det gør jeg ikke, men fordi uret tjener en række praktiske formål for mig.

Desværre fungerer Apple Watch ikke med Android, men da uret hele tiden har Wi-Fi forbindelse, bliver data synkroniseret og jeg modtager stadig notifikationer om Messenger-beskeder og mails på uret. Desuden bliver data fra min løbetræning automatisk opdateret i Sundheds-appen.

Sundhedsdelen er en af de primære funktioner for mig og paletten af, hvad der kan trackes udvides hele tiden.

En af de store nyheder i watchOS 7 er tracking af ens søvn, der er et vitalt parameter for om ens krop og hverdag fungerer. De bedste data fås, når du sover med uret, da Apple Watch så kan registrere om du rent faktisk sover. Oplader du uret om natten, vil du blot få at vide, hvornår du er gået i seng og stået op. Dette sker i øvrigt helt automatisk.

Der er også kommet Wind-Down-funktion, hvor du bliver mindet om, at det er tid til meditation, skrue lyset ned og i det hele taget få kroppen ned i gear før sengetid.

Den nye søvn-app er i øvrigt ikke eksklusiv på Apple Watch Series 6. Den findes på alle ure, der kan køre watchOS 7.

En eksklusiv nyhed på Series 6 er til gengæld måling af iltniveauet i blodet.

Måler blodets iltniveau på 15 sekunder

Apple Watch Series 6 test ildniveau
Apple Watch Series 6 kommer som det første Apple Watch med måling af iltniveauet i blodet (Foto: MereMobil.dk)

15 sekunder. Det er, hvad det tager for Apple Watch, at måle blodets iltniveau. Hvis kroppen skal fungere, skal der være en vis mængde ilt i blodet. Derfor er dette niveau vigtigt.

Indtil nu har det været mere besværligt at få disse data uden en læge i nærheden, men det ændrer Apple Watch Series 6 på.

Apple Watch Series 6 måler niveauet nogle gange i døgnet og gemmer dataene i Sundhed, hvor de kan hentes frem. Du kan også selv gennemtvinge målinger, ved at åbne appen på uret.

Iltniveauet er en tilføjelse til EKG-målingen, der kom sidste år og naturligvis de andre målinger af blodtryk med tilhørende advarsler, hvis der registreres unormale data.

Jeg er selv ret glad for trygheden i falddetektering, hvor uret automatisk kan kontakte alarmcentralen, hvis man falder om. Faktisk kan jeg føle mig utryg, når ikke uret er på. Man ved jo aldrig om, man dratter om i skoven på løbeturen uden nogen hjælp omkring.

Med Series 6 får du også højdemåler, der fungerer i realtid uden det dræner batteriet. Data fra højdemåleren kan tilmeld tilføjes ens watch-face, så du hele tiden har styr på, om dine fødder står på jorden.

Overvej om du skal bruge de nye data

Det er vildt fascinerede, hvor mange data der kan hentes blot ved at have sensorer på armen. Jeg er helt sikker på, at det ikke stopper her. Vi får med garanti mange flere datapunkter, der kan måles via sensorer på overfladen. Det er fedt og skræmmende på samme tid. Jeg håber bare, at Apple (og andre udbydere) passer godt på alle vores personlige data.

Som nævnt er falddetektering en ting for mig. Faktisk mener jeg ikke, at du skal købe et Apple Watch, der ikke har denne funktion. Potentielt kan den jo redde dit liv.

Dernæst må der ligge en helt naturlig overvejelse i, hvorvidt du har brug for måling af iltniveauet i blodet, højdemåler, EKG, puls osv. Hvor mange målepunkter du vil have, er nemlig afgørende for, om du kan nøjes med den billigere udgave kaldet Apple Watch SE.

Jeg synes, det er VILDT svært at gennemskue de nyeste funktioner i Series 6, som den med iltniveauet i blodet. Jeg har aldrig tænkt på det som noget, at jeg skulle forholde mig til. Nu ”tvinger” Apple mig til at overveje, hvorvidt det er et relevant datapunkt.

Kraftigt skærmlys – minder snart om et rigtigt ur

Apple Watch Series 6
På Series 6 er lysstyrken 500 nits – 2,5 gange så kraftig som på Apple Watch Series 5. I min Apple Watch Series 6 test konkluderer jeg, at forskellen i lysstyrken mellem Series 5 og 6 mest opleves på papiret. In real life er forskellen ikke voldsomt mærkbar (Foto: MereMobil.dk)

Smartwatches har gennem tiden været sorte slukkede skærme med en rem. Enheden vågnede først, når den skulle bruges. Årsagen var naturligvis skærmens enorme strømforbrug.

Apple fik styr på skærmens strømslugende tendens fra Apple Watch Series 5, hvor Always-On skærmen så dagens lys. Når uret ikke blev brugt, blændede skærmen ned og viste kun de vigtigste informationer. I denne tilstand er refreshraten sat ned til 1 Hz – og det fungerede. Det er begrænset, hvor meget ekstra batteritid, der kan vindes på Series 5 ved at slå Always-On fra.

Fra Series 6 er funktionen forbedret. Nu blænder skærmen ikke nær så langt ned og viser flere informationer. Vel at mærke uden strømforbruget er eksploderet. Det kommer jeg tilbage til om lidt.

På Apple Watch Series 5 er den maksimale lysstyrke, når uret ”sover” op til 200 nits. På Series 6 er lysstyrken 500 nits – 2,5 gange så kraftig.

Ved at uret hele tiden har lys i skærmen, ligner Apple Watch mere og mere et rigtigt ur. Det synes jeg er positivt.

Det skal tilføjes, at når du sover, så finder uret selv ud af at sætte skærmen i nattilstand, så hele soveværelset ikke bliver oplyst af uret.

Det er fedt med mere ”liv” i Apple Watch, men helt ærligt har jeg ikke tænkt det som et problem på den foregående version. Derfor er ændringen omkring skærmen ikke et springende punkt for mig, hvis jeg skulle ud og købe et Apple Watch.

Når jeg har Series 5 og 6 ved siden af hinanden, er det begrænset, hvor meget gevinst den ekstra lysstyrke giver. Det er i hvert fald ikke nok til at udskifte ens Series 5-ur.

Du skal stadig oplade en gang i døgnet

Apple lover op til 18 timers batteritid, hvilket de også gjorde på Series 6. Dermed tvinges du til at oplade uret én gang hvert døgn. Hvis du skal have optimal glæde af søvntracking, skal du finde en anden vane end at oplade om natten. Det har jeg haft lidt problemer med at vænne mig til.

Uanset hvordan jeg har brugt Apple Watch Series 6, går jeg typisk i seng med 45-50 procents strøm tilbage på batteriet. Det er rigeligt strøm til, at jeg kan sove med uret og stadig have en halv dags strøm til næste dag. Lysstyrken er sat til standardniveauet (medium).

Netop levetiden mellem opladningerne er for mange en dealbreaker.

Apple har optimeret på ladekredsløbet i Series 6. På en halv time får du cirka 40 procents strøm på uret, hvis det er kørt helt ned. En fuld opladning tager cirka halvanden time. I forhold til Series 5 er det en reduktion i opladetiden ved en fuld opladning på omkring en time.

Apples egne tal passer meget godt med, hvad jeg oplever i virkeligheden.

Du skal bruge den magnetiske trådløse opladeplade fra salgspakken til Series 6, for at opnå dette resultat. Ved tredjepartsopladere opnår du ikke nødvendigvis hurtigopladning på Apple Watch.

Hurtigere opladning er for mig et vigtigt punkt. Så store point til Apple herfra for at have forbedret sig, om end jeg gerne så en generelt bedre batteritid.

Som noget nyt medfølger der ikke en oplader i salgspakken. Kun opladekablet er inkluderet. Derfor må du finde en 5 watts oplader i skuffen for at få strøm på Apple Watch.

Kraftigere hardware – men til hvad?

Apple Watch Series 6
Søvn appen er en del af watchOS 7 og er således ikke eksklusiv på Apple Watch Series 6 (Foto: MereMobil.dk)

Jeg har på INGEN måde haft problemer med hastigheden på eksempelvis Series 4 og 5. Processorkraften i urene er blevet kraftigere fra generation til generation, men jeg har svært ved at bruge datakraften til noget.

Den nye S6-chip er mere energieffektiv end S5-chippen, der findes i Series 5 og Apple Watch SE. Uanset hvad så mangler der, efter min opfattelse, ikke datakraft i hverken Series 4, 5, 6 eller SE.

ANMELDELSE: Læs vores Apple Watch SE test her

Coronapandemien har også sat sit spor på Apple Watch, hvor der i watchOS 7, er kommet en håndvaskfunktion, som minder dig om at vaske hænderne i lang tid nok. Du kan i Sundhed se statistik over, hvor god du er til håndvask. Her vises alt fra, hvor mange gange du vasker hænder og i hvor lang tid. Anbefalingen er 20 sekunder pr. gang.

En anden nyhed i watchOS 7 er muligheden for at forbinde et andet familiemedlems konto til din hovedkonto i Familiedeling. Du kan derfor sætte et Apple Watch op, så det fungerer uanset om vedkommende har en iPhone. Det kan være nyttigt, hvis et ældre familiemedlem skal bruge nogle af urets sundhedsfunktioner, eller du gerne vil følge med i hvor meget dine børn bevæger sig. I begge tilfælde behøver ingen af personerne anvende en iPhone for at udnytte basisfunktionerne.

For børn er der tilmed mulighed for at oprette en skoleplan, så uret ikke forstyrrer i skoletiden.

WatchOS 7 indeholder utroligt mange funktioner. Du kan på Apples officielle website få et overblik over watchOS 7-nyhederne.

CELLULAR-UDGAVE ELLER WI-FI ONLY? Apple Watch Series 6 fås med og uden SIM-kort (eSIM). Overvej hvor tit du vil bruge Apple Watch uden din iPhone i nærheden og uden adgang til trådløst netværk. Motionister, der lægger iPhonen i bilen, når de f.eks. kører mountainbike, vil måske være blandt dem, hvor SIM-udgaven giver mening.

Konklusion: Apple Watch er stadig super relevant

Apple Watch Series 6
Apple Watch Series 6 fås med Cellular + GPS eller en Wi-Fi + GPS version (Foto: MereMobil.dk)

Uanset hvilken telefon jeg anvender, så har jeg Apple Watch på armen. Motionsfunktionen, håndvask, puls, EKG, iltniveau i blodet og mange andre af sundhedsfunktionerne kan fint bruges, uden en iPhone er i nærheden. Og personligt bruger jeg en Android-telefon flest måneder i løbet af et år.

Når jeg er på Wi-Fi med uret, hvilket trods alt er det meste af tiden, får jeg tilmeld notifikationer fra internetbaserede apps som Messenger og Outlook. I de perioder hvor iPhone er min primære smartphone, så folder uret sig rigtigt ud.

Jeg finder jævnligt nye anvendelsesmuligheder for mit Apple Watch og det er fortsat min opfattelse, at Apple Watch (uanset generation) er det bedste køb, når vi taler om smartwatches.

Apple kommer i Series 6 ikke med store nok nyheder til, at du skal smide dit nuværende Apple Watch ud. Hvis du er ny på smartwatches bør du overveje om ikke Apple Watch SE i virkeligheden er det bedste køb – men mindre du VIL have topmodellen, naturligvis. Vi bringer i nær fremtid vores test af Apple Watch SE.

Skulle Apple have imponeret med Series 6, så skulle der være gjort mere for at forlænge batteritiden, som stadig er det største argument mod at købe et smartwatch. Vil man have lang batteritid, men fortsat nogle af funktionerne fra et smartwatch, så skal man overveje aktivitetsure.

Min Apple Watch Series 6 test ender på 5 ud af 6 stjerner. Apple Watch er stadig super relevant, når vi taler om smartwatches.

Aktuelle priser på Apple Watch Series 6

Apple Watch Series 66, 44 mm. i aluminium med GPS + Cellular, som jeg bruger netop nu, koster vejledende omkring 4.399 kroner, men du kan komme ned på 3.599 kroner ved at vælge GPS + Wi-Fi versionen, som bliver anbefalingen herfra.

Kan du nøjes med 40mm. versionen er du nede på 3.299 kroner.

Herunder kan du se dagspriserne på Apple Watch Series 6.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?

Forsøg venligst at genindlæse siden, og vent et øjeblik.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • God skærm – også når solen skinner
  • I standby ligner det næsten, at skærmen er ’helt’ tændt
  • Hurtigere opladning end på tidligere modeller
  • Sundheds- og motionsdelen er rigtig god
  • Mange muligheder for data om puls, iltniveau i blod, håndvask m.v.
  • Den nye Søvn app giver et spændende indblik i ens søvnvaner
  • Understøtter detektering af fald

Lidt at tænke over

  • Du skal stadig oplade en gang i døgnet.
  • Skal du bruge data om iltniveauet i blodet til noget?
  • Overvej om du kan nøjes med Apple Watch SE
  • Tænk på om cellularudgaven er nødvendig (kræver abonnement)
  • Fungerer ikke med Android

Mere til historien

Den nye rem Solo Loop skal købes i den helt rigtige længde da det ellers ikke sidder rigtigt. Jeg har trukket stoftråde ud af remmen fordi den ikke passede godt nok. Silikoneremmen synes jeg ikke er så lækker som typerne af stof med Velcrolukning. Prøv remtyperne i en forretning inden køb.

Apple Watch Series 6
Shazam har rundet 100 milliarder sange

Den Apple-ejede musikgenkendelses-tjeneste har nu identificeret over 100 milliarder sange.

(mere…)
iPhone SE kommer måske tidligere end forventet

Apples næste iPhone ventes at blive en ny SE-udgave og denne forventes tidligere end først antaget.

(mere…)
Nej! Du skal ikke skifte til iMac M4 | TEST

(mere…)
Xiaomi 14T test | Følelsen af flagskib til en lav pris

(mere…)
Rygterne svirrer om Vision Pro 2-headset

Der svirrer rygter om, at Apple arbejder på næste generation af deres Vision Pro-headset.

(mere…)
Apple opdaterer: Disse telefoner er forældede

OVERBLIK: Listen over forældede iPhones og Apple Watch er opdateret. Se den her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram