Ulovlige gebyrer: Styrelse vil stoppe Apple og Google
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har indkaldt forretninger kortselskaber og banker til et møde. Formål: Ulovlige gebyrer skal stoppes.
Det er ikke altid, at de store techvirksomheder helt får detaljen med, når de ruller løsninger ud globalt.
Således er eksempelvis Apple med Apple Pay og Google med deres tilsvarende betalingsløsning, Google Pay, involveret i en ikke uvæsentlig detalje.
Det vil Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen nu gøre noget ved – eller rettere sagt sætte en stopper for.
De to techgiganter har nemlig ikke taget højde for, at det siden 2018 har været forbudt at opkræve gebyrer for betalinger med de mest almindelige private kort udstedt i EU.
Derimod må forretninger gerne opkræve gebyrer, hvis der betales med firmakort eller kort udstedt uden for EU.
Samtidig hænger Nets i bremsen med lange opdateringstider af afgørende data til betalingsteminalerne.
Men Apple Pay og Google Pay har, som tidligere omtalt her på Meremobil.dk, taget gebyrer for betalinger gennem deres betalingsløsninger, hvor der er tilknyttet dansk-udstedte betalingskort.
Nu skal der holdes et møde
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har derfor taget fat i håndbremsen og inviteret relevante aktører til et møde om det styrelsen kalder for “udfordringerne med, at en del forretninger ulovligt har opkrævet gebyrer, når der betales med mobile løsninger som for eksempel Apple Pay og Google Pay”.
Mødet vil finde sted på en ikke nærmere defineret dato i oktober i år.
På forhånd oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at der er truffet afgørelse i mere end 20 sager der omhandler ulovligt opkrævet gebyrer.
Styrelsen skriver dog i en meddelelse, at det ikke alene er Apples og Googles skyld.
“Udfordringen kan blandt andet være opstået, fordi nogle forretningers betalingsterminaler i nogle tilfælde registrerer betalinger med mobile løsninger forkert“, skriver styrelsen og uddyber:
“Betalingerne registreres som betalinger med kort udstedt uden for EU, selvom den mobile løsning har tilknyttet et kort udstedt i EU. Dermed vil forretningen opkræve et gebyr, som ikke er lovligt“.
Nets ved det godt
I august omtalte vi, at Ekstra Bladet havde afsløret, at sådanne ulovlige opkrævninger blandt andet er sket i supermarkederne Spar og Meny, som Dagrofa står bag.
Her får netop betalingsterminalen skylden fordi den ikke “ved”, at det er et dansk, privat betalingskort, der er tilknyttet, men “tror”, at det er amerikansk. Og amerikanske kreditkort eller firmakort må butikken altså godt tage gebyrer for.
Dagrofa skød problematikken over til Nets og bankerne. Det er her løsningen på de ulovlige gebyrer på Apple Pay og Google Pay skal findes.
Hos Nets erkendte man problemet, men forklarede, at man er afhængig af opdaterede kortlister (BIN-lister, red.), så man kan få identificeret, hvor et kort er udstedt henne.
– “Derudover går der et stykke tid, inden opdaterede lister implementeres i terminalen”, skrev Nets presseansvarlige, Povl Damstedt Rasmussen, i en mail til Ekstra Bladet.
I samme ombæring undrede Forbrugerrådet Tænk sig over, at der ikke var fundet en løsning netop på det problem set i lyset af, at det siden 2018 altså har været forbudt at opkræve gebyrer for betalinger med blandt andet danske betalingskort.
Ifølge Ekstra Bladet vil repræsentanter for forretninger, indløsere, kortselskaber og banker deltage i mødet.
Formålet med mødet er, at identificere eventuelle tekniske udfordringer samt drøfte, hvordan aktørerne kan bidrage til, at udfordringerne kan løses.
Mere til historien
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen oplyser at der i 2019 og indtil videre i 2020 er udstedt påbud til 39 forretninger om at stoppe med at opkræve ulovlige gebyrer. Omkring halvdelen af de påbud vedrører betalinger med Apple Pay eller Google Pay.