Samsung Galaxy Note20 Ultra test | S-Pen er det stærkeste kort
TEST: Markant mere flydende S-Pen og notatfunktioner samt tæt samarbejde med Microsoft, er de bedste egenskaber ved Galaxy Note20 Ultra.
Sensommerens lancering af note-serien er altid imødeset med spænding. Samsung plejer at have noget godt i ærmet og denne gang er ingen undtagelse.
Samsung kommer med flere spændende nyheder, men nyhedsværdien er ikke nær så stor, som da jeg testede Galaxy Note10+ sidste år. Har du i dag en Galaxy Note10+, behøver du ikke opgradere.
Der er markant forskel på de to telefoners design. Mens forgængeren havde et blankt glossy udtryk, så er Galaxy Note20 Ultra i en flot mat finish, der ikke tager særligt meget imod dine fedtede fingre. Skærmen buer ud mod siderne og bagsiden prydes på min testversion af farven Mystic Bronze, der ser ret fed ud. Den buede skærm skal du ikke være bekymret over. Jeg har ikke oplevet at lave fejltryk som følge af skærmens kanter.
Samsung fortsætter designlinjen fra Galaxy S20 Ultra, hvor den udstående kameraklods er meget fremtrædende. Samsung kalder det selv et “unikt design”, der gør telefonen genkendelig på lang afstand. Korrekt! Er det kønt? Nej!
Noget af det mest spændende ved denne model er, at S-Pen har fået en MARKANT opgradering og så er Samsung og Microsoft rykket tættere sammen.
Velkommen til min test af Samsung Galaxy Note20 Ultra. Her er først specifikationerne på den model, som jeg har i hænderne og som sælges i Danmark.
Specifikationer: Samsung Galaxy Note20 Ultra
- Skærm: 6,9 tommer, AMOLED, HDR+
- Opløsning: 1.440 x 3.088, 120 Hz, 19.3:9 skærmformat
- Beskyttelse: Corning Gorilla Glass Victus (for- og bagside)
- Processor: Samsung Exynos 990
- Netværk: 2G, 3G, 4G, 5G
- RAM: 8 eller 12 GB (LPDDR5X)
- Hukommelse: 256 eller 512 GB
- Udvidelse af hukommelse: MicroSD (deler plads med SIM2)
- Batteri: 4.500 mAh, 25 watt understøttet
- Hurtigoplader medfølger: Ja. 25 watt USB-PD
- Trådløs opladning Ja. 15 og 4.5 watt
- Kamera 1: 108 megapixels, 26mm, f/1.8, PDAF, laser AF, OIS (standard)
- Kamera 2: 12 megapixels, 120mm, PDAF, OIS, 5x optisk zoom, 50x hybrid zoom (telefoto)
- Kamera 3: 12 megapixels, 13mm, f/2.2 (ultra vidvinkel)
- Frontkamera: 10 megapixels, 26mm, f/2.2
- Størrelse: 164.8 x 77.2 x 8.1 mm.
- Vægt: 208 gram
- Fingeraftrykslæser: I skærmen, ultrasonic
- Lyd: Stereohøjttalere
- Forbindelser: Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/6, dual-band, hotspot, Wi-Fi Direct
- Dual-SIM: Ja. 2 SIM-kort eller 1 SIM-kort og 1 MicroSD-kort
- Stik: USB Type-C i bunden
- 3.5 mm. jackstik: Nej – ingen adapter medfølger
- Vand- og støvtæthed: IP68
- S-Pen: 9ms latency (26ms på Note20)
- Platform: Android 10
- Producentsoftware: Samsung One UI 2.5
Vigtige opdateringer til S-Pen som du bliver glad for
S-Pen har altid været unik for Galaxy Note-serien, men siden Apple introducerede Apple Pencil, har Samsung haft svært ved at følge med. Her tænker jeg især på forsinkelsen mellem penspidsen og stregen på skærmen (latency), hvor Apple Pencil har været markant bedre.
På iPad Pro med 120 Hz-skærm er latency 9 millisekunder (ms). Det matcher Samsung nu på S-Pen i Note20 Ultra. Du får 9ms latency på Galaxy Note20 Ultra, men kun 26ms på lillebroderen Galaxy Note20.
Hos Samsung bor S-Pen i maven på noten og medfølger således ved købet af telefonen. Hos Apple har Pencil ikke en naturlig plads og er i øvrigt et dyrt stykke tilbehør.
Der er ingen tvivl om, at den forbedrede latency, vil betyde rigtigt meget for S-Pen entusiaster. Her skal du tænke på, at latency på Galaxy Note10 og Note10+ var hele 42ms.
S-Pen kommer med flere funktioner end nogensinde. Samsung har altså ikke glemt de rigtige notefans. Du kan læse mere om S-Pen funktionerne i Samsungs egen gennemgang her.
Microsoft og Samsung rykker tættere sammen
Det er efterhånden et irriterende utal af cloudtjenester, der skal logges ind på, før ens enhed fungerer optimalt. Samsung har deres egen Samsung Account og cloudservices, men telefonerne er også afhængige af en Google-konto samt eventuelt Microsoft-login.
Som følge af et tættere samarbejde mellem Microsoft og Samsung, bliver dit cloud-helvede nu lidt lettere. I opstarten foreslås at du udskifter Samsung Cloud med OneDrive i Galleri og Mine Filer – filerne flyttes automatisk. Tak, siger jeg bare. Det giver bare SÅ meget mere mening, at Samsung binder sig op på en stor global tjeneste som Microsoft.
S-Pen og dens mange funktioner folder sig udelukkende ud i Samsungs dedikerede notat-app Samsung Notes, men denne synkroniserer (fra november 2020) med Microsoft OneDrive, så alle ens noter samles ét sted. Det er fantastisk.
Telefonen er i øvrigt født med nogle af Microsofts programmer som standard. Normalt vil jeg kalde det ”uønsket software” (bloatware), men her melder parterne ud de har et strategisk samarbejde, hvorfor jeg synes det giver mening, at det også ses tydeligt på telefonen. Samsung har desuden sagt farvel til deres eget mailprogram. Nu skal du bruge Microsoft Outlook eller Gmail.
I betragtning af Microsofts udbredelse på det professionelle marked, giver det mening, at Samsung kigger mod Microsoft, når de lancerer en telefon, som ikke nødvendigvis henvender sig til private slutbrugere.
Skærmen kører 120 Hz dynamisk
Samsungs skærmkvalitet kan jeg ikke sætte en finger på og da slet ikke efter introduktionen af 120 Hz skærmteknologi – det er det dobbelte af hvad Galaxy Note10+ har.
120 Hz refresh-rate er dynamisk. Telefonen skruer op og ned for opdateringshastigheden alt efter hvad der giver mening. Dette sker for at spare på strømmen. Apple har den samme tilgang på iPad Pro, hvor du heller ikke kan pille i 120 Hz-indstillingen.
Du kan på Samsung vælge ”dynamisk 120 Hz” eller ”60 Hz” og telefonen kan ikke køre 120 Hz hele tiden.
Selvom Samsung skriver, at denne tilgang sparer på strømmen, så skal du være forberedt på et ret højt strømforbrug, hvis 120 Hz er aktiveret.
Når sommersolen står ned fra en skyfri himmel, er jeg sikker på, at du vil blive glad for skærmens kraftige lysstyrke. Samsung lover ”25 % brighter display” – Galaxy Note10 sammenlignet med Galaxy Note20 Ultra.
Samsung Galaxy Note20 Ultra er den første telefon fra Samsung, der kommer med Cornings nyeste version af hærdet glas, Gorilla Glass Victus, på for- og bagside. Victus er en vigtig nyskabelse, da det i tests klarer fald fra to meters højde og er således væsentligt stærkere end forgængeren Gorilla Glass 6. Du kan læse mere om Gorillas Glass Victus her.
Samsung har ikke styr på strømforbruget
Udover Androids egne strømstyringsfunktioner har Samsung gennem tiden gjort meget ud af strømoptimeringen. Det oplevede jeg eksempelvis på Galaxy Note10+, hvor jeg uden problemer kørte halvandet døgn ved almindeligt brug med indstillingen ”Optimeret”.
Sådan er det ikke på Galaxy Note20 Ultra med dynamisk 120 Hz. Nu skal jeg være glad, hvis jeg kommer igennem en hel dag uden sjatopladning. Det er knageme ærgerligt. Du må derfor ned til 60 Hz, hvis ikke du har en oplader ved hånden jævnligt. Det skal siges, at vi her taler om et helt almindeligt forbrug. Jeg spiller ikke Fortnite eller ser YouTube dagen lang. Min oplevede batteritid har været ved arbejdsbrug; mails, kalender, beskeder, nyheder, opkald osv.
Jeg har i testen kørt med telefonens standardindstillinger: FHD+, 120 Hz dynamisk og optimeret strømtilstand. Desuden har telefonens system ”lært” mit brugsmønster og optimerer derfor automatisk i baggrunden for at få den mest optimale batterilevetid. Desværre er det ikke godt nok.
Vælger jeg at aktivere FHD+ 60 Hz er batteritiden ganske fornuftig. Ved et tilsvarende brugsmønster kommer jeg fint gennem dagen med overskud på batteriet.
Et plus er, at salgspakken indeholder en 25 watt hurtigoplader, der sender batteriet fra 0-50 procent på en halv time. Som altid er jeg også glad for trådløs opladning, hvor op til 15 watt er understøttet såfremt du har en sådan oplader. Samsung kører med den fælles standard Qi til trådløs opladning.
Ydeevnen er som forventet
Samsung har stadig valgt deres egen Exynos-processor til note-serien i vores markedsområde. Drømmer du om Qualcomm Snapdragon 865, må du rejse et smut til USA, hvor den nye Note findes med Qualcomms processor.
Der er altid diskussioner om hvorvidt Samsung ”snyder” kunderne ved at undlade Qualcomms processor, men det er nu en gang sådan det er. Jeg tror i øvrigt ikke, at man ved hverdagsbrug vil mærke nogen som helst forskel.
Når jeg sammenligner målingerne med eksempelvis Sony Xperia 1 II, der har Snapdragon 865-processor, så er Xperia 1 II på papiret hurtigere – men ro på… Det er ”på papiret”. Jeg mener ikke det i praksis har nogen betydning. Du kan se tallene herunder.
Galaxy Note20 Ultra yder, ikke overraskende, på niveau med S20 Ultra, men et pænt stykker over Galaxy Note10+. Den massive mængde af kræfter er fedt, men forgængeren er jo på ingen måde langsom.
Jeg har 12 GB-versionen til test. Efter min bedste overbevisning kan du roligt købe 8 GB-udgaven, uden du vil blive trist over købet.
Samsung Galaxy Note20 Ultra er i øvrigt klar til 5G og understøtter Wi-Fi 6 standarden.
Antutu | 3D Mark | Processor | ||
Galaxy Note20 Ultra | 551.735 | 6.841 | Exynos 990 | Optimeret ydeevne |
Galaxy Note20 Ultra | 550.500 | 6.513 | Exynos 990 | Høj ydeevne |
Sony Xperia 1 II | 550.738 | 6.979 | Snapdragon 865 | – |
Galaxy Note10+ | 354.787 | 5.056 | Exynos 9825 | Høj ydeevne |
Galaxy Note10+ | 345.981 | 4.982 | Exynos 9825 | Optimeret ydeevne |
Billederne er lidt for friske
Endnu engang leverer Samsung et fedt kamera. Klodsen på bagsiden indeholder følgende:
- 12 megapixels ultra vidvinkel
- 108 megapixels vidvinkel standardsensor
- 12 megapixels telefoto
- Laser autofokus
- Fotolys-diode
Det minder ret meget om, hvad der findes i Samsung Galaxy S20 Ultra, men der er forskel. Eksempelvis er 100x zoom nu blot 50x. Den optiske zoom på 4x er nu 5x.
Jeg er godt tilfreds med kameraets ydevene, der sikrer, at du ikke misser de vigtige momenter foran dig. Kvaliteten af billederne er rigtig god, men med Nattilstand skruer Samsung alt for meget op for lyset, så billedet bliver unaturligt lyst med en del billedstøj til følge.
Du skal også være forberedt på, at Samsungs indbyggede AI-forbedring af billederne, kan give unaturlige resultater. I galleriet herunder kan du se et billede af en solsikke, hvor himlen er VIRKELIG blå. Det var LANGT fra tilfældet i virkeligheden, da jeg tog billedet.
Herunder kan du se nogle af de billeder jeg har taget med Samsung Galaxy Note20 Ultra. Vær opmærksom på, at komprimeringen af billederne her i onlineversionen ødelægger en lidt af oplevelsen.
Galleri: Taget med Samsung Galaxy Note20 Ultra
Fingeraftrykslæseren fungerer heldigvis godt
Jeg har gennem tiden haft en del problemer med Samsungs in-screen fingeraftrykssensorer, der benytter ultralyd (kaldet Ultra Sonic) og ikke lys (optisk). Antallet af fejllæsninger har været alt for stort på nogle af de tidligere modeller.
Denne gang leverer Samsung en sensor, der rent faktisk kan læse min finger. Den rammer rigtigt 8 ud af 10 gange – sådan lidt firkantet sagt. Har den lavet en fejlaflæsning, så har jeg blot kunne prøve igen, hvorefter det har fungeret.
Alternaivt kan ansigtsgenkendelse aktiveres, men denne har en del udfordringer i mørke, kraftigt lys osv. Desuden er Samsungs egen ansigtsgenkendelse ikke at betegne som en sikker metode til beskyttelse af data, hvilket Samsung også selv skriver. Den er dog et fint supplement til fingeraftrykslæseren.
Gemmer på en computer
Som tidligere udgaver så gemmer denne også på en desktopcomputer i maven via Samsung DeX. Smid en HDMI-monitor og trådløst tastatur samt mus på, så kan du svare mails og skrive dokumenter med telefonen ”som computer”.
Dette er en ret cool detalje. Hvor mange som vil bruge det, står dog og blafrer i vinden.
Jeg skal også have med, at DeX nu kan forbinde trådløst til Samsungs nyere TV-skærme. Desværre har jeg ikke en skærm, der understøtter muligheden. Jeg kan derfor ikke fortælle, hvordan det fungerer. Desuden kan du køre PowerPoint præsentationer fra telefonen via “USB-C > HDMI” med S-Pen som fjernbetjening.
Ingen tvivl om, at Samsungs topmodeller gemmer på mange fede funktioner, som man blot skal huske at udnytte.
SÅDAN BLIVER GALAXY NOTE20 ULTRA OPDATERET: Samsung lover tre store Android-opdateringer i produktets levetid. Det vil sige, at Galaxy Note20 Ultra får Android 11, 12 og 13. Desuden bliver telefonen sikkerhedsopdateret månedsvis i fire år.
Konklusion: En stor nyhed der ikke overrasker
Galaxy Note20 Ultra er en Note10+ med ekstra flødeskum på toppen. Kommer du fra en Galaxy Note9-serie eller tidligere, får du stor glæde af opgraderingen. Har du derimod Galaxy Note10+ eller Galaxy S20 Ultra, skal du fortsat sidde stille på stolen.
Du skal gå efter Note20 Ultra, hvis du vil have en S-Pen, som er langt mere præcis og behagelig at bruge, end det Samsung tidligee har leveret. Skærmen med 120 Hz er også ret vild og kameraet bliver du heller ikke ked af.
Desværre klarer Samsung sig denne gang ikke godt på batteritiden, der nok er telefonens største problem. I hvert fald hvis du kører med 120 Hz.
Til gengæld er jeg begejstret for samarbejdet med Microsoft og en tættere integration med Microsofts tjenester fremfor Samsungs egne. Trods alt er Microsoft en vigtig spiller med stor erfaring i cloudservices.
Til en pris mellem 10.199 og 10.899 kroner alt efter konfiguration, repræsenterer Galaxy Note20 Ultra ikke den innovation vi tidligere har set på serien. Sammenholdt med, at Galaxy Note10+ stadig er et stærkt produkt, der nu kan købes til omkring 6.300 kroner, bliver Note20 Ultra et komma i note-serien.
Min karakter ender på 4 ud af 6 stjerner.
Gav denne anmeldelse værdi for dig? Du kan få flere anmeldelser og mobilnyheder i din indbakke to gange om ugen – frameld når du har lyst. Tilmed dig her.
Aktuelle priser på Samsung Galaxy Note20 Ultra
Samsung har meldt ud, at Note20 Ultra koster fra 10.199 kroner vejledende. Herunder kan du se dagspriserne på Galaxy Note20 Ultra.
Vi henter priserne. Vent venligst ⏳
Indlæses priserne ikke?
Forsøg venligst at genindlæse siden, og vent et øjeblik.
Se testen af Galaxy Note20 Ultra
Fordele og lidt at tænke over
Fordele
- Markant forbedret S-Pen og notatfunktioner
- Integration af Samsung Notes med Microsoft OneNote
- Tættere samarbejde mellem Microsoft og Samsung
- Lækker stor skærm der med 120 Hz kører som en varm kniv i smør
- Hurtigoplader i salgspakken
- Op til 15 watt trådløs opladning er understøttet
- Stabil software, god lyd og stabile netværksforbindelser
- God in-screen fingeraftrykssensor – mulighed for ansigtsgenkendelse
Lidt at tænke over
- Dårlig batteritid med 120 Hz aktiveret
- Kameraet er godt men overoptimerer nogle gange billederne
- Ansigtsgenkendelse fungerer kun godt under optimale forhold
- Ydelsen sprænger ikke rammerne
- Ingen 3.5 mm. Jackstik
- Meget høj pris – overvej Galaxy Note10+ i stedet
Mere til historien
Videooptageren kommer med en Pro-tilstand, hvor du kan tage lyd ind på videoen via Bluetooth. Dette kræver, at du har et Samsung Galaxy Buds Live headset. Pro-tilstand kan skyde video i 21:9-format.