Apple vinder første runde i historisk skattesag

Apple har i første omgang vundet en skattesag, hvor EU, med Margrethe Vestager i spidsen, kræver 13 milliarder euro i efterbetaling.

Matias Cruz
Apples lave skattesats er i første omgang ikke ulovlig. Det betyder, at Apple slipper for at efterbetale 13 milliarder euro. (Foto: Matias Cruz)

Tilbage i 2016 blev Apple dømt til at betale 13 milliarder euro til Irland. Det skete som konsekvens af en skatteprocent, der var så lav, at EU dømte den ulovlig, skriver 9to5mac.

Selvom det lyder som en fordel for Irland, at Apple skulle betale de mange milliarder, valgte både Apple og den irske regering at appellere dommen.

Nu står Apple, Irland og EU så her fire år senere, hvor første runde endeligt er afgjort.

Den europæiske domstol har omstødt dommen, hvilket betyder, at Apple og Irland har vundet. Altså i første omgang. Der er nemlig overvejende sandsynlighed for, at EU og Margrethe Vestager vil appellere dommen. Hvis det er tilfældet, vil det tage mange år, før en endelig dom falder.

Så er det tid til Apple-rabatter – lokker med gratis AirPods

EU: Apple får særbehandling

Dommen fra Den Europæiske Union var baseret på, at Apple fik en urimeligt lav skatteaftale med Irland. En aftale som ikke bliver tilbudt til andre virksomheder. Derfor konkluderede EU, at Apple fik en uretfærdig fordel.

I den nylige dom bliver det påpeget, at EU-kommissionen ikke har formået at påvise, at Apple har fået en økonomisk fordel. Det er værd at huske, at aftalen mellem Apple og Irland går mere end 20 år tilbage. Dengang var Apple et langt mindre selskab end i dag.

Selvom Apple vil være tilfredse med dommen, står Irland nu overfor en politisk kamp. Landet står midt i en økonomisk tilbagegang. Kritikere mener, at regeringen burde foretrække en anden aftale, som potentielt kunne løfte Irlands økonomi.

Apple løsner sit jerngreb om iPhone-reparationer

Apple og andre tech-giganter bliver ofte kritiseret for at bruge komplekse virksomhedsstrukturer, som har til formål at sikre en fordelagtig skatteaftale i visse regioner. For eksempel har stort set alle Apples europæiske lande grene til Irland. Det betyder, at Apple stort set ingen skat betaler i de enkelte lande.

I skrivende stund er der dog tale om, hvordan man kan sikre, at Apple betaler nogenlunde samme skat i alle de lande, hvor selskabet har afdelinger.

Mere til historien

Selvom det lyder som om, at Apple ikke betaler skat i Europa, er Apples effektive skattesats cirka 20 procent på det globale marked.

Shazam har rundet 100 milliarder sange

Den Apple-ejede musikgenkendelses-tjeneste har nu identificeret over 100 milliarder sange.

(mere…)
iPhone SE kommer måske tidligere end forventet

Apples næste iPhone ventes at blive en ny SE-udgave og denne forventes tidligere end først antaget.

(mere…)
Rygterne svirrer om Vision Pro 2-headset

Der svirrer rygter om, at Apple arbejder på næste generation af deres Vision Pro-headset.

(mere…)
Apple opdaterer: Disse telefoner er forældede

OVERBLIK: Listen over forældede iPhones og Apple Watch er opdateret. Se den her.

(mere…)
Er Apple på vej med et fjernsyn?

Rygterne svirrer om, at Apple vil lancere et fjernsyn. Det er dog ikke første gang, at sådanne rygter florerer. 

(mere…)
Apples nye satsning: En iPad til din væg?

RYGTE: Er Apple på vej med en kontrol-skærm til væggen?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
13 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram