Nu ved Alarmcentralen hvor du er

Alarmcentralen 1-1-2 modtager nu automatisk din præcise position, når du foretager et nødopkald fra smartphonen.

1-1-2, Ulykke, beredskab
Når ulykken indtræffer, hvor sikker er du så på, hvor du befinder dig? Nu kan Alarmcentralen 1-1-2 se, hvor nødopkaldet kommer fra (Foto: MereMobil.dk)

Når du ringer til alarmcentralen, 1-1-2, er det ikke en selvfølge, at du ved, hvor du er eller kan forklare det.

Prøv eksempelvis at stå på en jysk motorvej og have brug for hjælp. Hvilken afkørsel er du lige kørt forbi? Hvad stod der egentlig på det seneste skilt? I en krisesituation står disse vigtige oplysninger nok ikke specielt klart i hukommelsen.

Nu løser ny teknologi problemstillingen, når deres ringes til Alarmcentralen.

Så snart der ringes 1-1-2 ved telefonen, at der er tale om et nødkaldsnummer. Straks aktiveres telefonens lokations-services (hvis de er slået fra) og der sendes en SMS-besked til Alarmcentralen med en omtrent placering. Placeringen kan også sendes via Wi-Fi forbindelsen.

Præcisionen kan være ned til få meters nøjagtighed.

Teknologien hedder Advanced Mobile Location (AML). Den er efter flere års tilløb nu implementeret hos dansk politi, brandvæsen og ambulancetjenester.

AML er IKKE en app, der skal installeres. Det er en funktionalitet, som ligger indbygget i telefonerne – såfremt telefonen er produceret efter 2010. Du kan læse mere om Advanced Mobile Location her.

AML virker på både Android og iPhone

Android-systemet har understøttet Advanced Mobile Location siden 2016. I foråret 2018 begyndte iPhone også at understøtte AML.

Android-telefoner der kører Android version 2.3.7, eller nyere, har AML. På iPhone skal telefonen køre iOS 11.3 eller nyere.

Som nævnt skal brugeren, der foretager nødopkaldet ikke foretage sig noget aktiv. Det hele sker automatisk i telefonen. AML fungerer lige nu i 17 lande herunder Storbritannien, USA, Sverige, Norge og Danmark.

Google lancerede i sommer en opdateret nødopkaldsfunktion på udvalgte Android-telefoner. Funktionen giver brugeren mulighed for at trykke på ”Medical”, ”Fire” eller ”Police” under et nødopkald. Herefter kan telefonen automatisk ”læse” en besked op, som operatøren på Alarmcentralen kan høre. Denne besked inkluderer også placeringen.

Google kalder dette Android Emergency Location Service (ELS).

Det er ikke en erstatning for AML, men en udvidet funktion rettet mod særligt handicappede, eller børn, der ikke kan gøre sig forståelige.

Vi har tidligere skrevet om Android ELS her.

Mere til historien

Ved nødopkald modtager myndighederne positionsdata og telefonnummer. Disse data opbevares i fem år. Derefter slettes de. Alarmcentralen kan overgive disse personoplysninger til politi og beredskab.

Læs også:
Apple Watch reddede nordmand

Din smartphone i vinterkulden: 5 tips til at undgå skader

TIP: Smartphonen har det ikke godt i kulden. Du får her 5 tips til, hvordan du undgår skader på mobilen i det kolde vejr.

(mere…)
Ny teknologi oplader mobilen på under 5 minutter

Den nye ladeteknologi SuperSonic Charge fra Realme har vist, at en telefon kan lades fra 1-100 procent på 4,5 minut.

(mere…)
Atter fremgang i salget på smartphone-markedet

Efter et fald i salget de seneste tre år er der igen fremgang i salget af smartphones. Det er 5G som rykker.

(mere…)
Fritidsaktiviteter byttes ud med sociale medier

Det fylder mere for børn i 7. klasse, at være på mobilen eller computeren end at være sammen med vennerne fysisk eller dyrke sport.

(mere…)
Pas på smartphonen i solen

Smartphonen er ikke ligeså vild med solen, som du måske er. Husk pas på, så telefonen ikke overopheder.

(mere…)
Polestar klar med deres første smartphone

Elbilsproducenten Polestar har netop lanceret deres første smartphone. Læs mere om Polestar Phone her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram