Nu ved Alarmcentralen hvor du er
Alarmcentralen 1-1-2 modtager nu automatisk din præcise position, når du foretager et nødopkald fra smartphonen.
Når du ringer til alarmcentralen, 1-1-2, er det ikke en selvfølge, at du ved, hvor du er eller kan forklare det.
Prøv eksempelvis at stå på en jysk motorvej og have brug for hjælp. Hvilken afkørsel er du lige kørt forbi? Hvad stod der egentlig på det seneste skilt? I en krisesituation står disse vigtige oplysninger nok ikke specielt klart i hukommelsen.
Nu løser ny teknologi problemstillingen, når deres ringes til Alarmcentralen.
Så snart der ringes 1-1-2 ved telefonen, at der er tale om et nødkaldsnummer. Straks aktiveres telefonens lokations-services (hvis de er slået fra) og der sendes en SMS-besked til Alarmcentralen med en omtrent placering. Placeringen kan også sendes via Wi-Fi forbindelsen.
Præcisionen kan være ned til få meters nøjagtighed.
Teknologien hedder Advanced Mobile Location (AML). Den er efter flere års tilløb nu implementeret hos dansk politi, brandvæsen og ambulancetjenester.
AML er IKKE en app, der skal installeres. Det er en funktionalitet, som ligger indbygget i telefonerne – såfremt telefonen er produceret efter 2010. Du kan læse mere om Advanced Mobile Location her.
AML virker på både Android og iPhone
Android-systemet har understøttet Advanced Mobile Location siden 2016. I foråret 2018 begyndte iPhone også at understøtte AML.
Android-telefoner der kører Android version 2.3.7, eller nyere, har AML. På iPhone skal telefonen køre iOS 11.3 eller nyere.
Som nævnt skal brugeren, der foretager nødopkaldet ikke foretage sig noget aktiv. Det hele sker automatisk i telefonen. AML fungerer lige nu i 17 lande herunder Storbritannien, USA, Sverige, Norge og Danmark.
Google lancerede i sommer en opdateret nødopkaldsfunktion på udvalgte Android-telefoner. Funktionen giver brugeren mulighed for at trykke på ”Medical”, ”Fire” eller ”Police” under et nødopkald. Herefter kan telefonen automatisk ”læse” en besked op, som operatøren på Alarmcentralen kan høre. Denne besked inkluderer også placeringen.
Google kalder dette Android Emergency Location Service (ELS).
Det er ikke en erstatning for AML, men en udvidet funktion rettet mod særligt handicappede, eller børn, der ikke kan gøre sig forståelige.
Vi har tidligere skrevet om Android ELS her.
Mere til historien
Ved nødopkald modtager myndighederne positionsdata og telefonnummer. Disse data opbevares i fem år. Derefter slettes de. Alarmcentralen kan overgive disse personoplysninger til politi og beredskab.
Læs også:
– Apple Watch reddede nordmand