GUIDE: Hvad er en Chromebook? Fungerer Chromebook med Microsoft Office og hvor gemmes dokumenterne? Læs min Chromebook begynderguide her.

Chromebook er en serie af meget billige bærbare computere, men kan en Chromebook erstatte en Windows- eller Mac-computer på studiet eller i hjemmet?
I denne guide bliver du klogere på om en Chromebook, er noget for dig.
- Hvad er Chromebook?
- Fordele og ulemper ved Chromebook
- Chromebook og Microsoft Office
- Chromebook og sikkerhed
Chromebooks udgives af mange forskellige producenter. Blandt andet Lenovo, Asus, HP og Samsung er på listen. Grundlæggende er hardwaren forskellig, men softwaren er ens.
En Chromebook koster typisk fra 2.200 til cirka 6.000 kroner. Du kan se det store udvalg af Google Chromebook %%%% computere her.
Hvad er Chromebook

Chromebook er bærbare computere som er baseret på Googles platform ChromeOS. ChromeOS er, firkantet sagt, en særlig version af Android sat sammen med skærm, touchpad, porte og tastatur.
ChromeOS kører alle de apps, som du finder i Google Play Store. Du kan IKKE installere software, der er udviklet til Windows eller macOS. De programmer som du kan benytte hentes i Google Play-butikken.
En Chromebook har meget begrænset processorkraft og lagerplads. En Chromebook med kun 32 GB lagerplads, er ikke unormalt. Det er heller ikke et problem, da dine dokumenter og andet materiale ligger i skyen.
De lave specifikationer bidrager til, at maskinen holder strøm i rigtigt lang tid. Almindeligvis kan de fleste Chromebooks undvære en oplader i 10 timer.
Fordele og ulemper ved Chromebook

De 3 største fordele ved Chromebook:
- Rigtig lang batteritid, kompakt design og lav vægt
- Billig anskaffelsespris
- Du gemmer i skyen og har derfor altid en backup
De 3 største ulemper ved Chromebook:
- Du skal tænke på en ny måde og indarbejde skyen og cloud-tjenester i dit work-flow
- Kan ikke bruges til omfattende video- og fotoredigering med fx Adobe Photoshop og Premiere Pro på grund af minimale specifikationer
- Opleves ikke nær så hurtig som en Windows- eller Mac computer
Når du køber en Chromebook er det vigtigste, at du lærer at forstå principperne omkring det at ”gemme i skyen”. Du skal være indstillet på at benytte Googles tjenester Drev, Microsoft OneDrive eller Microsoft Sharepoint til dokumenter og andre filer.
Det er ikke svært, men det er anderledes end blot at gemme alle ens filer på ”skrivebordet”. Faktisk kan du slet ikke gemme på skrivebordet, når du benytter en Chromebook.
Du kan uden problemer hente og gemme på USB-sticks eller MicroSD-kort (afhængigt af modellen).
Selvom processoren, altså motoren, ikke er særlig kraftig, så føles computeren til de fleste tider ”hurtig nok”, men du kan sagtens høre musik fra Spotify, benytte Netflix eller DR TV.
Sidder du og skriver i Word, svarer på mails eller finder ting på nettet vil du ikke opleve en langsom computer. Det er primært, når mange programmer er åbne på én gang, at maskinen er lidt sløv. Du oplever også begrænsningerne ved skift mellem programmer.
ANMELDELSE: Vær at vide før du køber MacBook Air 2018
Modsat hvad mange tror, så kan du uden problemer skrive i dokumenter, selvom du ikke er på nettet. Det er dog når maskinen er online, at den kommer til sin ret.
Steder hvor der ikke er Wi-Fi kan du bruge smartphonen som hotspot. Her et teleselskab som Oister værd at kigge nærmere på. Oister har nogle af de billigste mobilpakker %%%% på markedet.
KØBSGUIDE: Disse 5 ting skal du tjekke før du køber en Chromebook
Chromebook og Microsoft Office
Microsoft Office kan installeres fra Google Play Store eller du kan åbne browseren og køre onlineudgave af Office 365.
I begge tilfælde er der tale om nedskalerede udgaver af Word, Excel og Powerpoint. I praksis betyder det meget lidt, da det langt fra er de fleste, der udnytter det omfattende potentiale i Microsofts programpakke.
Som nævnt tidligere, så skal du enten gemme dine dokumenter på OneDrive / Sharepoint, i Google Drev og Dropbox eller på andre tilsvarende skytjenester.
Du kan naturligvis også anvende Googles egen officepakke G Suite som alternativ eller supplement til Office.
Bruger du en Chromebook på studiet, så er du muligvis afhængig af en række specialprogrammer og tjenester. Hvorvidt disse kan køre på Chromebook må du spørge uddannelsesinstitutionen om.
I dag er det dog således, at mange tjenester kan køre i browseren. Det gør sig eksempelvis glædende for GeoGebra, der fungerer i Chrome-browseren og findes som apps til Chromebook.
Mange skoler anvender Chromebooks. Derfor vil du sandsynligvis ikke blive udfordret her. Alt efter hvilket uddannelsesniveau du er på.
Chromebook og sikkerhed

Google står for opdateringer til ChromeOS-platformen og det sker noget mere effektivt end med Android. ChromeOS er styret fuldstændigt af Google. Derfor ved du præcis, hvor længe en given Chromebook-model bliver opdateret.
Vedligeholdelse af platformen er altafgørende for en god sikkerhed og her bliver du ikke skuffet.
Google har tilmeld en support side, hvor du præcis kan se hvornår de automatiske opdateringer af den enkelte computer stopper.
Politikken er, at en Chromebook får opdateringer i seks et halvt år regnet fra hvornår maskinen er sendt på markedet. Jeg kan f.eks. se, at den ASUS Chromebook Flip C214 jeg sidder med bliver opdateret indtil juni 2025. Det er i hvert fald meldingen for nu.
Når det kommer til dine dokumenter, så gemmes de jo i skyen. Det betyder, at du hele tiden har en backup af dit materiale. Og intet går altså tabt.
ANMELDELSE: Denne MacBook er mega vild til videoredigering
Guide til køb af Chromebook
Synes du denne artikel var interessant? Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få hver uge de bedste artikler, så du altid er opdateret. Ved tilmeldingen får du med det samme 10 af vores bedste guides og tips tilsendt.
Mere til historien
Denne artikel er skrevet på en Chromebook fra ASUS. Jeg har anvendt Microsoft Word, gemt dokumentet på Sharepoint og arbejdet yderligere med artiklen på min Macbook Pro.
Mange chromebooks kan nu køre Android (i tillæg) – dvs stort set alle programmer fra Google Play.
Og man behøver heller ikke skyen (f.eks. Google Drive) til at gemme filer. Der er jo et drev på selve maskinen. De fleste har rigeligt i 64 Gb. Og så vidt jeg husker får man endda 100 Gb gratis i skyen ved køb af en chromebook.
Til almindelig brug oplever jeg en chromebook som mindst lige så hurtig som de fleste Windows-maskiner folk bruger (det er jo et særdeles slankt system den slæber rundt på…)
Sandheden er at langt de fleste mennesker har rigeligt dækket deres behov via en chromebook. Men sandheden er også at danskere har for mange penge – så Apple har kronede dage! Nå ja, og Microsoft også (lidt endnu).
Det handler ikke altid om en stor pengepung fordi man har valgt Apple , men for hele pakken de tilbyder .
Få er reelt i stand til anskaffe efter behov.
Så må man nøjes
– det er så det man ikke gør jo. Ikke i DK. Det er det samme med megen anden teknologi.
Så budskabet er ?
Køb efter behov!
Livet er kedeligt hos dig
Hvad i alverden ved du om det…
Med alle de mærkelige kommentarer du kommer med, så må du da have et kedeligt liv.
Overhovedet ikke 🙂 Jeg syntes det er interessant “at der er bare ikke nogen “ der må elske et mærke der hedder Apple hvis det står til jer . Det er såen ren kult efterhånden . 6 ud af 10 emner på meremobil handler vel om Apple og det gør ondt på jer .
Det er jo ikke fordi du er glad for Apple, men du lægger ligesom selv op til det med dine kommentarer. Så må man nøjes eller livet er kedeligt hos dig. Så må du jo lade være med at støbe kuglerne.
Du må hellere lige kontrollere med Thomas F om det forhold i emner passer 😉
De sidste 100 artikler er der 22 der handler om Apple, så det passer vist ikke helt.
Selvfølgelig mener du man må nøjes hvis ikke der er et æble på
Det var kun for at vække din harme :). I prøver altid at retfærdiggøre et elektronik køb der er billigere end Apple ,og så tro det er godt nok for alle . Selvom jeg kun vil surfe så vil jeg ha en Apple .
9/10 har betalt 10k for at gå på Facebook, Google lidt til deres opgaver og skrive I Word.
Det kunne de snildt have sparet ved at købe en Chromebook. Men så har de jo ikke Apple logoet?
Man kan altså sagtens redigere billeder på en chromebook.
Tak for inputs. Jeg har huseret teksten lidt. Hvad bruger du til redigering?
f.eks. Adobe Photoshop… https://uploads.disquscdn.com/images/879c39eadc0909b50a012ef5ddd4d1fcf2c8aa44c7f65072623e232da21e1403.png
Jeg har brugt Chromebooks fra før de officielt kom til DK. Hele familien er udstyret med én, så pc support er en saga blot. Jeg har en Linux Mint, der bliver bootet i ny og næ, men 99% af min pc tid er fra en Chromebook. Tror jeg er på den 6. CB nu og der er ingen grund til at bruge andet.
Altså, hvis Wikipedia er til at stole på, begyndte de første chromebooks at ramme markedet i 2011, så hvorledes kan det være, at du haft en ny CB ca. hvert 1,33år hvis man antager at du startede med dem i 2011? Og hvad har det kostet dig?
Jamen det er faktisk sandt. Den første CB jeg ejede var en Samsung og det må have været den som de kalder Series 5 fra 2011. Jeg bestilte den fra Sverige, fordi de ikke blev solgt i DK på det tidspunkt. Jeg husker den egentlig bare som Samsung Chromebook og at den var meget lille. Årsagen til at jeg har skiftet så tit er, at de bliver givet videre til medlemmer i min familie, som således nu alle er udstyret med sådan én og jeg får hele tiden prøvet noget nyt. Da de ikke bliver langsommere med tiden, holder de jo i en evighed. Den første eksisterer og fungerer – mig bekendt – stadig. Jeg tror aldrig jeg har betalt meget mere end 3.000 for en CB. Det var en Dell 13, men jeg har heller aldrig købt seneste nye model. På ønskelisten er HP’s x2, men den er for dyr endnu.
Jeg er skuffet over at Chromebooks med Intel Core I eller M er sindsygt dyre i EU, specielt når HP i Usa endnu engang er discountet til $349…. Dell inspiration til $399
Altid noget de bliver givet videre. Vil det så sige at du har har brugt i nabolaget af 18000kr på chromebooks? I den førnævnte periode altså? Og hvad nyt har der været fra model til model? Imo syntes jeg CB har været ligeså stillestående som Apples egen udvikling. Lidt tweaks her og der men ikke noget der, for mig, gjorde at jeg måtte have det nyeste fra dem. Der er det lidt sjovere i Android lejren 😊
En Chromebook kan sagtens bruges til videoredigering. Prøv f. eks Wevideo. En Chromebook vedbliver med at være hurtig på og konsistent i sin måde at fungere på. Jeg har aldrig haft et service i hånden, det har været mindre supportkrævende – som i aldrig.
Service=device😎
Skal hente min nye Chromebook i dag!
Altid lækkert med nyt
Ja 15,6″ full hd touch skærm dækket med Corning Gorilla Glas.
8 gb ram og 64 gb hukommelse
Til små 3000 kr
Hvor har du købt den?
Acer chromebook spin 15
Søg på Google 😉
Jeg gav heller ikke mere end 1.500 for min lille Lenovo N23 CB, ligeledes med touch skærm, som var med på en længere tur i Chile i vinters. Det er en model til skole brug, så den er pænt hårdfør og skulle kunne tåle vand. Det er fame billigt for en pc, der fungerer strålende. Og IPS skærm, så farverne også helt fine.
Chromeboks er rigtig interessante, har selv købt hjem til.
Lige kan man hos Fullrate få en Lenovo til 900 (plus et abonnement)
https://www.fullrate.dk/spotvarer/chromebook
Fin artikel.
I Version 76 er der nogle eksperimentelle funktioner…
Som f.eks “Send Tab To Self”, hvor man kan sende URL til Telefon og andre PCer/Chromebook.
https://uploads.disquscdn.com/images/a189fd962b975bcac8107920350a33a105a1eeaa391d5af4748c04bc2006feaf.png
Flere Skriveborder… (Preview)
https://uploads.disquscdn.com/images/5ce4b26438e8ecdc14cda8cbdad878d37ed607ec86cbc95fcb552e5906ef28ac.png
Chrome://flags (som skal enables)
https://uploads.disquscdn.com/images/851fd3e9a37a9bc1c2b7ea7c0deb8ffde88f82646bfc5032e55d66de4a34539e.png