Sony Xperia 1 test – kommer tæt på Huawei P30 Pro

TEST: Sony Xperia 1 overrasker positivt. Xperia 1 er et rigtigt relevant køb blandt topmodellerne. Læs her hvor tæt Sony kommer på Huawei.

Sony Xperia 1 test
Sony Xperia 1 (Foto: MereMobil.dk)

Hvis du troede Sony var gået bagud af dansen, så kan du godt skifte holdning. Efter tre lidt kedelige, og relativt standardiserede produkter i foråret, så starter sommeren for alvor med topmodellen Sony Xperia 1.

ANMELDELSE: Sony Xperia 10 Plus er en gennemsnitlig 21:9-mobil

Japanerne har taget sig alvorligt sammen, og skabt en telefon der ikke kun er for Sonys trofaste fans, men som også rækker ud mod de købere, der er kørt trætte i Samsung og Huawei.

Ufrivilligt rammer Sony Xperia 1 markedet i et sweet-spot før sommeren, uden så meget konkurrence, og hvor Huawei i nogen grad er sendt til tælling.

Hvis du overvejede Huawei P30 Pro, men trak næsen til dig, da den amerikanske handelskrig mod Kina brød ud, så er det måske i retning af Sony Xperia 1, du skal kigge.

Velkommen til min Sony Xperia 1 test. En anmeldelse af en smartphone der bliver ved med at give.

Herunder finder du først specifikationerne på den testede udgave.

Specifikationer: Sony Xperia 1

  • Skærm: 6,5 tommer, 4K HDR OLED
  • Opløsning: 1.644 x 3.840 (21:9 format)
  • Beskyttelse: Gorilla Glass 6
  • Processor: Qualcomm Snapdragon 855
  • RAM: 6 GB
  • Hukommelse: 128 GB
  • Udvidelse af hukommelse: MicroSD-kort op til 512 GB
  • Batteri: 3.330 mAh
  • Opladning: USB Type-C stik, 18 watt USB PD hurtigoplader medfølger
  • Kamera 1: 12 megapixels, 26mm, f/1.6, OIS
  • Kamera 2: 12 megapixels, 52mm, f/2.4, OIS, telefoto
  • Kamera 3: 12 megapixels, 16 mm, f/2.4, super vidvinkel 135 gr.
  • Frontkamera: 8 megapixels, f/2.0 (FF)
  • Størrelse: 167 x 72 x 8.2 mm.
  • Vægt: 180 gram
  • Fingeraftrykslæser: På siden
  • Forbindelser: 4G (5CA LTE), CAT19, Bluetooth 5.0, NFC, Wi-Fi 802.11a/ac/b/g/n, dual-band GPS, 4×4 Mimo
  • Dual-SIM: Ja. 2 SIM-kort eller 1 SIM-kort og 1 MicroSD-kort
  • Stik: USB Type-C i bunden. 3,5 mm. jackstik-adapter medfølger
  • Vand- og støvtæthed: IP65/68
  • Platform: Android 9.0

Neutrale og realistiske billeder

Sony Xperia 1
Sony Xperia 1 (Foto: MereMobil.dk)

Sony leverer kameraoptik til rigtigt mange smartphone-brands, men har selv haft vanskeligt ved at forløse potentialet i deres optikker. Sonys billeder var “fine”, men selve brugeroplevelsen omkring kameraet har konkurrenterne skruet bedre sammen.

Denne gang går brugeroplevelsen, kameraets hastighed hvorved du kan skyde billeder samt kvaliteten af billederne, hånd i hånd. Interfacet fungerer også bedre, end jeg tidligere har set hos Sony.

Huawei P30 Pro leverer fortsat de bedste billeder og de fleste funktioner i kameraet. Til gengæld giver Sony Xperia 1 et mere realistisk fotoresultat.

Huawei har deres særlige AI-funktion (scenegenkendelse) til at give billederne et ekstra boost – hvilke mange forbrugere rigtigt godt kan lide. Andre foretrækker en mere neutral stil – og eventuelt selv give billedet et vildere udtryk ved efterredigeringen.

Sony Xperia 1 er i butikkerne nu. Se her hvilke muligheder du har for at betale Xperia 1 i mindre bidder uden renter Annoncelink.

Huawei P30 Pro vs. Sony Xperia 1

Sony Xperia X1 vs. Huawei P30 Pro (Foto: MereMobil.dk)
Sony Xperia 1 til venstre. Huawei P30 Pro til højre. Her ses tydeligt hvordan Huawei P30 Pro booster farver og kontrasten. Xperia 1 leverer det mest realistiske billede i forhold til hvordan motivet så ud ‘on location’. Rigtigt mange mobilkøbere vil nok foretrække Huaweis billede, fordi det ser lidt mere lækkert ud. (Foto: MereMobil.dk)

Jeg har taget MANGE billeder med begge telefoner i testperioden, og det handler meget om scenen og motivet, når de bedste billeder skal udpeges. Nogle gange er P30 Pro bedst. Andre gange vinder Xperia 1.

Ét sted er Huawei P30 Pro dog totalt overlegen; fotografering i low-light. Her slår Huawei alle på markedet lige nu. Når det er sagt, så kan du stadig tage stemningsfyldte billeder med Sony Xperia 1 såvel som Samsung Galaxy S10+.

Husk på. I dagligdagen har du (formodentlig) ikke begge telefoner side om side. Derfor vil du ikke se forskellen på samme måde, som jeg har gjort det.

Sony Xperia 1 kommer med en dedikeret kameraknap, der på et øjeblik starter kameraet, selvom telefonen er låst. Knappen fungerer desuden til fokusering ved halvt tryk.

Huawei P30 Pro til venstre. Sony Xperia 1 til højre
Her ses et eksempel hvor Sony Xperia 1 tager det bedste billede. Huawei P30 Pro til venstre. Sony Xperia 1 til højre (Foto: MereMobil.dk)

Kameraet skaber øjenkontakt

Taget med Sony Xperia 1
Portrætfoto taget med Sony Xperia 1 (Foto: MereMobil.dk)

Ved fotografering af personer vil Xperia 1 forsøge at få øjenkontakt med motivet. I stedet for blot at fokusere på ansigtet, så sættes fokuspunktet på øjet. Dette fungerer meget overbevisende.

Bokeh-funktionen rammer også plet. Sony har tilmed lagt bokeh ud som en genvej i kameraet, så du kan aktivere den med ét tryk, uden at skulle rode i en genvejsliste.

Du får også adgang til Google Lens, slowmotion-optagelser, panorama, Selfieeditor og manuel tilstand.

Som standard skydes billeder i 4:3-format, men derudover kan du vælge 16:9 og 1:1. Men ikke 21:9. Hvad pokker er nu det? I lancerer da ikke en 21:9-formats telefon uden at kunne skyde et billede i 21:9? Det er for ringe!

Videooptageren leverer flotte og stabile optagelser, takket være den velfungerede videostabilisering. Der kan optages i op til 4K-kvalitet samt i Full HD og Full HD (60 fps). Standardvideooptageren kan i øvrigt ikke optage 21:9-format. Det er en MEGET underlig og uforståelig prioritering. På linje med kameraet, der ikke kan skyde 21:9-billeder, er dette også hovedrystende.

Hvis du vil optage 21:9-format kan det udelukkende ske med appen Cinema Pro.

Billeder taget med Sony Xperia 1

Optag 21:9-videoer ”professionelt”

Sony Xperia 1
Sony Xperia 1 (Foto: MereMobil.dk)

Som nævnt nogle gange så er 21:9 det format, som film- og serier optages i. Efterfølgende laves der versioneringer til andre formater såsom 16:9.

Med appen Cinema Pro, som Sony og CineAlta står bag, får du professionelle værktøjer til optagelserne. Du kan styre lukkeren, hvidbalance, objektivet, ISO og fokuspunkt. Alle optagelser er i 21:9-format i 4K-kvalitet.

For at få succes med Cinema Pro kræver det, at du planlægger dine optagelser meget nøje. Det her er IKKE point-and-shoot.

Når du har taget stilling til forløbet af optagelserne, oprettes et projekt. Her vælger du det udseende, som du vil bruge. Det kan være sort/hvid, kølige eller varme farver osv. Der er også en profil med navnet Venice CS, som Sony ved præsentationen gjorde ekstra meget ud af.

Indstillinger i Cinema Pro
Indstillinger i Cinema Pro (Foto: MereMobil.dk)

Efter profilen er valgt, så låses den til projektet.

Ifølge Sony tilføjes profilerne FØR videofilen gemmes. Det er altså ikke ”bare et filter” der lægges ned over en eksisterende videofil. Nu er jeg ikke fotograf – og måske netop derfor er det svært for mig at se forskellen.

Nu er det ”bare” at indstille alt manuelt, inklusive fokuspunktet, og optage nogle klips.

Sony siger selv, at Cinema Pro henvender sig til semi-professionelle videofotografer. Spørgsmålet er, om denne meget lille målgruppe vil kaste sig over en smartphone?

For almindelige slutbrugere er Cinema Pro uanset hvad utrolig besværligt.

Sony har hjulpet en smule på vej ved at give en mulighed for autofokus. Men for fan***! Autofokus gælder kun for midten af billedet. I forhold til billedkompositionen vil man jo aldrig placere et motiv i midten af skærmen – og da slet ikke i en 21:9-beskæring.

I forhold til de presets / profiler som Cinema Pro tilbyder, så skal du være opmærksom på, at du ”låser dig selv” i optagelserne. Et gulligt eller blåligt look kan nemlig ikke ændres bagefter.

Hvis du skal redigere optagelserne efterfølgende, vil det derfor være en fordel at benytte N/A-profilen, der giver den mest neutrale optagelse. De særlige looks kan ret let tilføjes i post-produktionen.

Nu kommer så næste problem. Der er ingen app til på telefonen at redigere 4K 21:9 formats videoer. Hverken Sonys egen Movie Creator eller Adobe Premiere Clip kan håndtere formatet.

Tager du videoerne ind på computeren til redigering, så skal du bruge et redigeringsprogram, der understøtter HDR-video, ellers har du ingen chance for at producere et fornuftigt resultat.

Cinema Pro er som nævnt ikke point-and-shoot. Det er nørderi på højt plan, og hvor du skal afsætte tid til redigering og color-grading.

Sony forsøger at gøre Xperia 1 til noget særligt. Det lykkedes! I forhold til Cinema Pro er det i hvert fald ”særligt” (besværligt).

Herunder kan du se et eksempel på 4K HDR video i 21:9, som jeg har sat sammen i Adobe Premiere Pro. Du kan også bruge FinalCut Pro, men her er HDR-redigering noget mere bøvlet.

Videodemo af 4K-video i 21:9 format

21:9 format HDR 4K-video. Optaget med Cinema Pro på Sony Xperia 1. Profil: VENICE CS. Redigeret med Adobe Premiere Pro.

Rigtig god OLED-skærm

Sony Xperia 1
Sony Xperia 1 (Foto: MereMobil.dk)

Skærmen i Xperia 1 fejler bestemt ikke noget. Alt står utroligt klart uden farverne bliver overdrevne. Sony benytter en 4K OLED HDR-skærm.

Igen har Sony tradition på et relativt neutralt udseende, mens konkurrenterne ofte giver skærmen lidt ekstra farvemætning.

Når solen brager ned fra himlen, savner jeg lidt mere lysstyrke. Særligt hvis der skal optages video med Cinema Pro.

Batteriet holder til en enkelt dags brug uden “nødopladning” undervejs. De 3.330 mAh er dog lige i underkanten, hvis du laver mange optagelser. I salgspakken ligger en hurtigoplader på 18 watt. Med denne kan du lade batteriet fra 0-50 procent på 30 minutter.

Jeg er ikke tilfreds med, at Xperia 1 ikke har trådløs opladning. Det bør være at finde på en telefon i denne prisklasse.

Samtalekvaliteten er rigtig god, og samtale- og medielydstyrke har i øvrigt betydeligt flere reguleringstrin, end hvad vi finder på andre telefoner. Det er et plus.

Til gengæld er lyden fra den indbyggede højttaler ikke specielt god, når jeg sammenligner med, hvad der ellers er på markedet. 

Der er ikke 3.5 mm. jackstik i Xperia 1, men der medfølger en adapter fra USB-C til 3.5 mm. i salgspakken.

Panoramabillede taget med Sony Xperia 1
Panoramabillede taget med Sony Xperia 1 (Foto: MereMobil.dk)

Stor og lang men ikke STOR

Sony Xperia 1
Sony Xperia 1 (Foto: MereMobil.dk)

Selvom Xperia 1 er en stor telefon med 6.5 tommer skærm, men derfor føles den ikke voldsom. Xperia 1 er lidt tyndere og lidt smallere end Huawei P30 Pro.

Jeg har på intet tidspunkt tænkt på størrelsen som et problem. Her bidrager 21:9-formatet igen positivt.

Der er rigtigt meget 21:9-indhold på YouTube og Netflix. Det gælder for såvel serier og film som musikvideoer. Vil du have inspiration, så start med denne playliste på YouTube, der indeholder en masse native indhold.

16:9 er stadig den mest udbredte standard, men hvor konkurrenternes obskure skærmformater strækker indholdet, så viser Sony det som indholdet er skabt. Det kan jeg rigtigt gode lide, særligt i lyset af, at vi streamer mere og mere ”on-the-go”.

Ifølge Sony giver en 21:9-skærme 31 procents mere skærmplads, når der sammenlignes med 16:9. Som bonusfordel får du mere plads, når to apps skal køre side om side på skærmen.

Jeg er spændt på, om Sony kan trække branchen i retning af 21:9 som et fælles standardformat. Indtil nu har vi kun set 21:9 fra Motorola One Vision. Jeg håber, at flere er på vej.

ANMELDELSE: Motorola One Vision er ‘the only one you need’

Ulempen ved formatet er blandt andet, at der stadig er meget 4:3 og 16:9 indhold tilgængeligt. Desuden er rigtigt mange fotos i 4:3. Det betyder sorte bjælker ved siderne.

Kom tæt på Xperia 1

Video i 21:9-format (4K HDR) optaget med Xperia 1

Max power hele vejen

Med en Qualcomm Snapdragon 855 processor og 6 GB RAM har du et lille kraftværk i lommen. Der maksimalt power på denne telefon uanset hvad du beder den om.

Herunder kan du se benchmark-målingerne på Sony Xperia 1 op mod Huawei og Samsungs topmodeller

 Antutu Benchmark3D Mark
Sony Xperia 1341.8145.338
Huawei P30 Pro315.7484.320
Samsung Galaxy S10+317.6904.325

Næsten ren Android

Der er ikke meget bloatware eller andet snask på Sony Xperia 1. Et langt stykke hen ad vejen opleves den som en ”ren” Android telefon. Men det er det ikke.

Sony har stadig deres egne apps på telefonen, der dog kan fravælges under opstarten. Det overskygger dog ikke Android 9 oplevelsen.

App-listen fra Sony som du kan til- og fravælge er: Booking.com, AR-effekt, News Suite by Sony, Video & TV SideView, PlayStation app, Movie Creator.

Googles liste er: Lommeregner, Google Pay, Google Slides, Google Sheets, Google Docs.

Personligt har jeg fravalgt alle andre apps end Lommeregner og Movie Creator.

Anmeldereksemplaret jeg har kører Android 9 med sikkerhedsniveau 1. juni 2019. Der er tale om en pre-release software, som jeg dog ikke har fundet graverende funktionsfejl i.

Ifølge Sony bliver Xperia 1 opdateret med de seneste releases på Android-platformen i to år. I forhold til sikkerhedsopdateringer, så er meldingerne mere uklare. Sony taler om regelmæssige sikkerhedsopdateringer, men beskriver ikke dette nærmere.

Skærmbilleder fra Xperia 1

Konklusion: En fantastisk smartphone

Sony Xperia 1
Sony Xperia 1 (Foto: MereMobil.dk)

Jeg har henover foråret haft stor fornøjelse af blandt andet Huawei P30 Pro og Samsungs Galaxy S10-serie. Sony lod vente på sig, og har nu smidt en telefon på bordet, der var værd at vente på.

Overordnet er det en fantastisk smartphone, som ikke skuffer. Der er lidt med lyden fra højttaleren, jeg savner trådløs opladning og det er underligt, at der ikke kan skydes billeder, og optages video, i 21:9 format med standardkamera-appen.

Huawei fører stadig på kamerakvaliteten, men uden at være ekspert så synes jeg Sony følger godt med i opløbet. Jeg har i hvert fald ikke følt, at jeg har manglet noget.

Sony Xperia 1 koster (Annoncelink) omkring 7.300 kroner uden abonnement. Prisen er nogenlunde afbalanceret, men dog stadig til den høje side. En tilsvarende P30 Pro koster lige nu cirka 6.100 kroner.

MereMobil.dk Anbefaler
MereMobil.dk anbefaler Sony Xperia 1.

I forhold til handelskrigen mellem USA og Kina er det svært lige nu at spå om, hvad der sker med Huaweis produkter fremadrettet. Men som det står netop nu, så får P30 Pro ikke Android Q-opdateringen senere på året. Den vil gradvist blive mere og mere uaktuel.

Som nævnt lover Sony Android-opdateringer i to år, hvilket også inkluderer Android Q.

Sony Xperia 1 er Sonys hidtil bedste smartphone. Jeg tror, at du vil blive rigtigt glad for den.

Vil du have en smartphone, der gør det bedre end Samsung Galaxy S10+, og hvor du (set i forhold til Huawei P30 Pro) går en mere sikker fremtid i møde, så skal du vælge Xperia 1.

Ser vi bort fra kameraet, hvor Huawei klart vinder, så er Xperia 1 overordnet en næsten lige så god oplevelse som P30 Pro.

5 ud af 6 stjerner.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • Billeder og videoer i høj kvalitet
  • God skærm og genialt med 21:9 format
  • Hurtigoplader medfølger
  • Dedikeret kameraknap
  • Android opdateringer i 2 år

Lidt at tænke over

  • Batteriet kunne til tider godt bruge lidt mere overskud
  • Ingen mulighed for trådløs opladning
  • Højttaleren i bunden spiller ikke ret godt
  • Du kan ikke skyde 21:9 billeder og video med standard kameraappen
  • 21:9 4K optagelser kan kun se via Cinema Pro appen

Mere til historien

Xperia 1 har fingeraftrykslæser på siden. Den kommer ikke med ansigtsgenkendelse. Fingeraftrykssensoren giver sikker beskyttelse af dine data, og så er den rigtig hurtig.

Sony Xperia 1
Det mener jeg om Xpeng G6 – jeg har også testet selv-parkering

PRØVEKØRT: Xpeng G6 kan konkurrere med Skoda Enyaq og Tesla Model Y, men ikke alt er fedt.

(mere…)
OnePlus 13: Jeg fanger chefen

PODCAST: Lyt til min dybdegående episode om den nye OnePlus topmodel, OnePlus 13, hvor jeg også fanger chefen for OnePlus i et "cold call".

(mere…)
OnePlus 13 er perfekt | TEST

(mere…)
Det læste du i 2024: Mest læste anmeldelser

Igen i 2024 havde vi MANGE forskellige produkter forbi til test. Her har vi samlet de mest læste anmeldelser i 2024.

(mere…)
Mine børn har testet AI-bamsen Poe

MINITEST: Så er den anmelderroste bamse endelig klar til Danmark. Mine børn og jeg har set nærmere på den.

(mere…)
Hvilken PlayStation 5 skal jeg vælge?

GUIDE: Julen er lige rundt om hjørnet, og vi har en lille guide klar til dig, hvis du er i tvivl om, hvilken PS5 du skal vælge.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
25 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram