Unge lader ikke smartphonen få fred om natten

En ny undersøgelse blandt DTU-studerende viser, at mere end 40 procent af de studerende afbryder deres søvn for at uddele likes eller sende beskeder.

Smartphonen er efterhånden blevet en forlængelse af vores hænder, da mange sjældent lader den eller én selv få ro.

Smartphonen bruges til alt lige fra at læse nyheder til at socialiserer.

Men den er også skyld i manglende søvn hos mange. Der er nemlig nogen, som har så svært ved at slippe mobilen, at den kommer med ”under dynen” når de går i seng.

 – iOS 12 giver dig indsigt i din mobilafhængighed

Forskere fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet har undersøgt smartphone-forbruget hos 800 DTU-studerende. Dette er gjort ved at registrere aktiviteten på deres smartphones i fire uger. Det skriver DR.dk.

I de fire uger har 41 procent fået afbrudt deres søvn mindst én gang af telefonen. Og 12 procent var regelmæssigt aktive på deres telefon midt om natten – faktisk flere timer efter de var gået i seng.

Processor på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet Naja Hulvej Rod fortæller, at dette er et stort problem. Da hjerne og krop skal bruge minimum seks timers sammenhængende søvn hver nat for at restituere.

I undersøgelsen sås det også, at dem der blev forstyrret af telefonen i gennemsnit også sov 48 minutter mindre end de andre.

Problemet er, at kroppen derfor aldrig rigtigt får den ro, som den kræver.

Problemerne opstår ikke her og nu, men på den lange bane, hvis adfærden fortsætter i måneds- eller årevis.

Mange kan nok nikke genkendende til, hvordan en enkelt nats dårlig søvn kan påvirke humør og koncentrationsevne. Mens man over en længere periode rammes på immunforsvar, hukommelse og indlæring. Eksempelvis rammes mange hurtigt af eksempelvis forkølelse og ondt i halsen, hvis de har kørt på en længere periode uden meget søvn.

Det ser generelt ud til, at unge sover dårligere og dårligere. Det viser tal fra den Nationale Sundhedsprofil. Hvor særligt unge kvinder er ramt af søvnløshed. Det er blandt andet det, der har gjort Naja Hulvej Rod og hendes kolleger fra Københavns Universitet vil undersøge, hvor meget mobiltelefonen påvirker og forstyrrer nattesøvnen.

Mere til historien

DR har fokus på manglende søvn i uge 46. Du kan derfor også, hvis du har lyst. Svare på et spørgeskema på DR’s hjemmeside.

Det spørgeskema, som DR har på deres hjemmeside er en del af et Citizen Science-projekt, som betyder, at almindelige mennesker deltager i forskningen ved at dele viden og erfaringer. Disse erfaringer kommer os alle sammen til gode gennem en bedre forståelse af vores mobil- og søvnvaner. Samarbejdet mellem DR og Københavns Universitet er en del af et større forskningsprojekt – SmartSleep – der løber over tre år.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram