Mobilen ødelægger din søvn
UNDERSØGELSE: En ny dansk undersøgelse viser, at mobilen i stigende grad er skyld i danskerne, lider af søvnbesvær i stigende grad. Særligt de unge er ramt.
En ny undersøgelse foretaget af Københavns Universitet viser, at halvdelen af de adspurgte føler sig afhængige af deres mobiltelefon i nogen grad. Mens 25 procent svarer i høj eller meget høj grad. Der er 25.000 personer, som har deltaget i undersøgelsen.
Faktisk lider mere end 40 procent af danskerne af søvnbesvær i en eller anden grad. Og det tal er stigende – særligt blandt unge. Det skriver DR.dk.
Det kan selvfølgelig skyldes flere ting, som travlhed, for meget koffein, sygdom, fest og farver eller andet. Men noget tyder også på, at vi skal finde synderen i vores ”mobil”. Telefonen har i høj grad sneget sig med alle steder hen – også med i seng. Den er blevet vores faste følgesvend.
– Unge lader ikke smartphonen få fred om natten
Ifølge en undersøgelse fra Institut for Folkesundhed på Københavns Universitet så bruger næsten 20 procent telefonen midt om natten. Og ser vi på målgruppen 16-25 år – så er det 33 procent, der enten hver nat, næsten hver nat eller et par gange om ugen tjekker sociale medier, nyheder osv. efter de har lagt sig til at sove.
Og af de, som bruger telefonen om natten, fortæller to ud af tre, at de ofte sover dårligt eller uroligt.
I undersøgelsen fra Københavns Universitet svarer 18 procent, at de tjekker mobilen hver nat, næsten hver nat eller flere gange om ugen. Mens det i aldersgruppen 16-25 år er hele 30 procent.
– ”Problemet med at gribe ud efter telefonen om natten – og eksempelvis give sig til at tjekke Facebook eller nyheder – er, at man sætter nogle mentale processer i gang, som kan gøre det svært at falde i søvn igen,” siger Naja Hulvej Rod, der er professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet til DR.dk.
– iOS 12 giver dig indsigt i din mobilafhængighed
Mange bruger også telefonen, som vækkeur, hvilket ellers er smart. Men hele 66 procent af dem, der har telefonen ved siden af eller i sengen om natten, tjekker den også. Hvad med dig? Kan du sige dig fri for at tjekke mobilen om natten? Eller er du også en af dem, som gør det?
Mere til historien
Forskere undersøger om det blå lys fra skærmen påvirker os. Det mistænkes nemlig for at forstyrre hjernens søvnhormon ”melatonin”. Og forstyrrer den dette har vi altså sværere ved at falde i søvn igen når vi ser på skærmen. Dette er dog endnu ikke færdigt dette studie.
Kigger man på tal fra den Nationale Sundhedsprofil, så er der dog 39 procent af de 16-24 årige mænd (i 2017), som er generet af søvnbesvær. I forhold til 2007 hvor det kun var 30,6 procent. Endnu værre ser det dog ud med kvinderne i samme aldersgruppe. Her er det i 2017 næsten hver anden (49,9 procent), mens det i 2007 ”kun” var 34,8 procent som kæmpede med søvnbesvær.