Denne Macbook Pro er mega vild til videoredigering
TEST: MacBook Pro 15 tommer, mid 2018-udgaven, er voldsomt fed, hvis du redigerer video og håndterer tung grafik. Læs her hvor hurtig den er.
Jeg er ret glad for 15-tommers MacBook Pro. Særligt det ekstra grafikkort giver god mening i forhold til mine små videoproduktioner. Og på den helt nye udgave mærker jeg virkelig en forskel.
Den eneste bærbare fra Apple, som har et ekstra dedikeret grafikkort, er 15-tommer versionen. Det mærkes blandt andet i videoprojekter ved at tidslinjen renderer i realtid. Det gælder også ved videoer i 4K kvalitet. Jeg benytter Adobe Premiere Pro til redigering.
Hidtil har jeg brugt MacBook Pro fra midten af 2017 med Intel Core i7 processor med 16 GB RAM og AMD Radeon Pro 560 grafikkort. Denne er jeg ret glad for, og synes egentlig, at den var rimelig hurtig.
Men så kom den nye version ind ad døren.
Dit nye powerhouse
Nu har jeg haft den nyeste MacBook Pro til test. Udgaven hedder ”mid-2018”. Nu taler vi om Intel Core i9 processor og Radeon Pro 560X grafikprocessor med 4 GB RAM.
Jeg har tidligere anmeldt nogle af de foregående modeller. Her var der meget lidt forskel i den oplevede ydelse fra generation til generation. Men denne gang er der virkelig sket noget.
Når jeg eksporterer selv et mindre projekt i Full HD opløsning på cirka fire minutters længde, sker det op mod 35-40 procent hurtigere end på modellen fra sidste år. Også 4K projekter kan eksporteres mærkbart hurtigere end før.
Vi taler altså om store gevinster, hvis du ofte anvender din computer til videoredigering eller andre grafiktunge opgaver. Surfer du bare rundt på nettet, læser mails og skriver i dokumenter, så behøver du bestemt ikke denne maskine.
Tastaturet larmer ikke længere
Da Apple introducerede det nye fladere tastatur med såkaldt butterfly-mekanisme, fik det meget kritik. Og i forhold til tidligere tastaturer på MacBook synes jeg da også, at det nye var ringere.
På mid-2017 MacBook Pro larmer tasterne ret meget når der skrives, og du har ikke den samme gode klikrespons som på ”det gamle”. Apple fortalte mig, at det var fordi jeg trykkede for hårdt på tasterne – hvilket udløste mere larm fra tasterne.
Jeg er, og var, ikke enig. Apple har tilsyneladende ændret mening. Nu er tastaturet, på de nye modeller, nemlig forbedret. Du får en bedre følelse med dine tastetryk og så er larmen kraftigt reduceret.
En anden god nyhed er True Tone teknologien, som vi tidligere har set på iPad og iPhone. Her justeres skærmens farver efter lyset i omgivelserne, så billedet bliver mere behageligt at kigge på. True Tone fungerer lidt, som når en bog eller et stykke papir tager farve af lyset fra omgivelserne.
True Tone er en fin tilføjelse men ikke et absolut must at have.
LÆS OGSÅ: Ny MacBook serie har fået nyt tastatur
Hvad siger tallene?
Herunder kan du se benchmarkmålingerne med Geekbench på henholdsvis MacBook Pro mid-2017 og MacBook Pro mid-2018 modellerne.
Geekbench 4 | MacBook Pro 15” mid 2018 | MacBook Pro 15” mid 2017 | Forbedring i procent |
Single-core | 5.259 | 4.195 | 25,3 % |
Multi-core | 21.770 | 14.732 | 47,7 % |
GPU, Intel HD Graphics 630 | 22.087 | 21.068 | 4.6 % |
GPU, Radeon Pro 560 vs. Pro 560X | 57.297 | 45.960 | 24,67 % |
Hvad med prisen?
I min optik er en 15-tommer MacBook Pro et arbejdsredskab og ikke bare en ”hjemmecomputer”. Arbejdsredskaber er ikke altid så prisfølsomme. Måske er det derfor, at Apple ”tager ekstra ved” på prisen.
Vil du have Intel Core i9 processor, Radeon Pro 560X grafikkort, 256 GB SSD og 16 GB RAM så rammer vi en pris på 25.799 kroner. Du kan godt vælge en konfiguration med Intel Core i7 processor og spare 3.440 kroner. Men så ender du med en hardware, der minder om sidste års model.
Apple sælger ikke længere mid-2017 modellen. Her må du på brugtmarkedet, hvis det skal være sådan en model.
GUIDE: Så meget kan du spare på en brugt MacBook
Hvis du giver konfigurationen fuldt smadder med 32 GB RAM, 2 TB SSD og Intel Core i9 processor så rammer du 41.279 kroner. Det er særligt SSD-lagerpladsen der trækker prisen op. Du kan faktisk også få en maskine med 4 TB SSD.
Kan du nøjes med 512 GB SSD, så kan du trække 10.320 kroner fra. Fra 32 til 16 GB RAM kan du spare yderligere 3.440 kroner. Dermed lander du på 27.519 kroner. For en markedsmaskine der skal holde i flere år er det nok ikke “så galt endda”. I firmaregi bliver momsen jo også fjernet.
Konfiguration på den testede model
- 15” MacBook Pro
- Skærm med True Tone
- 2,9 GHz, Intel Core i9 processor
- 32 GB RAM
- SSD-lager: 2 TB
- Radeon Pro 560X med 4 GB GDDR5-hukommelse
- Touch Bar og Touch ID
Apple kører fortsat med USB Type-C porte på denne maskine til både opladning og tilslutninger. Så du skal stadig have de rigtige adaptere ved hånden, hvis du skal tilslutte noget, og de eksterne enheder ikke har den nye USB port.
Jeg fik sidste år en Lenovo 4K-monitor med USB Type-C tilslutning. Det er ret fedt bare at kunne sætte computeren til ét stik. Gennem dette ene stik sendes der billede til skærmen, strøm til computeren og USB-portene er duplikeret på siden af monitoren.
Konklusion: Dette skal du overveje før købet
Inden du køber en MacBook Pro, som denne, så skal du nøje overveje dine behov. Du skal have lyst til at gå rundt med en relativt stor 15-tommer computer. Samtidigt skal du have et behov for kraftig ydelse på grafikdelen.
Hvis du aldrig arbejder med tung grafik og video, så kan du roligt bruge dine penge på noget andet. Eksempelvis 13 tommer udgaven.
Omvendt giver den lidt større skærm god mening ved videoredigering og håndtering af grafik.
Jeg er mega glad for computeren, men det er fordi den kraftige ydelse giver mig en målbar gevinst i arbejdsdagen.
Personligt vil jeg nok gå efter en konfiguration med 512 GB SSD og måske også nøjes med 16 GB RAM. Men når nu den større konfiguration er til rådighed, så gør det bestemt ikke noget.
Vurderingen er 5 ud af 6 stjerner.
Mere til historien
Den perfekte verden for mig ville være, hvis Apple leverede ydelsen fra denne maskine i en 13 tommer version. I eksempelvis fly og tog er 15-tommer udgaven lidt bøvlet.