Sådan køber du en fed brugt gamercomputer

GUIDE: Gaming kræver en kraftig computer. Hardwaren er altafgørende. Her er alt du skal vide, hvis du vil købe en brugt gamercomputer og tage toppen af prisen.

Gamercomputer
Gamercomputer (Foto: DBA)

En fed gamercomputer står på ønskesedlen hos mange spillefugle. Altså de computerspils nørder, som hører til inden for den nye buzz-kategori ”e-sport”.

Inden du køber en gamercomputer, skal du virkelig tænke dig godt om. Udgiften kan være virkelig høj, og da computere er en rigtigt dårlig investering, kan det godt betale sig, at se efter en brugt maskine.

Jeg har allieret mig med computerekspert Eric Frederiksen fra Compware.dk. Han har bidraget med do’s and don’t inden for køb af brugt gamercomputer.

Herunder får du de mange guldkorn, der klæder dig på til købet af en god computer til gaming, uden mønterne i pengepungen trækker bukserne af dig.

OM EKSPERTEN: Eric Frederiksen driver virksomheden Compware.dk, hvor der sammenlignes priser på hardwareprodukter. I den forbindelse følger Eric nøje med i priserne og udviklingen inden for computere. Derudover har Eric Frederiksen været passioneret gamer i 15 år – udelukkende på computere. Altså ikke konsoller som PlayStation og X-box.

De 3 vigtigste ting du skal holde øje med

På overfladen ser mange computere ens ud. Andre forsøger at skille sig ud med et smart kabinet og farvet lys. Dette skal du se udenom. Det vigtigste er indholdet inde i kassen.

Her er de tre vigtigste ting, du skal holde øje med, når du køber en brugt maskine til gaming.

1. Den primære lagringsenhed, ofte omtalt som harddisken, skal være af typen SSD. Dette er en ”harddisk” bestående af hukommelseschips og uden bevægelige dele. SSD kan skrive og læse data langt hurtigere end en gammeldags mekanisk harddisk. Derfor leverer den lynhurtig opstart af computeren, og når du klikker, så kommer reaktionen omgående uden pauser. En SSD skal have en størrelse fra 256 GB eller større. Som sekundær lagringsenhed, kan du sagtens have en store traditionel harddisk på 1 TB eller mere.

2. Grafikkortet er altid den dyreste del i computeren. Grafikkortet sikrer du kan afvikle spillene i høj grafisk kvalitet uden hak/lags. Du skal som minimum have en computer med et Nvidia GeForce GTX 900 eller GTX 1000 grafikkort (eller nyere). Gå helt uden om computere med to grafikkort i. Det gør ikke computeren dobbelt så god. To grafikkort udvikler rigtigt meget varme, og det koster mere strøm end du regner med. I dag er enkeltstående grafikkort så kraftige, at det ikke er nødvendigt med to.

3. Hvis den brugte computer stadig har garanti og reklamationsret, så vær opmærksom på om den har været åbnet. Hvis kabinettet har været åbnet, så er der nogle forhandlere, der stiller sig kritisk overfor reklamationen. Men reklamationsretten dækker så længe man ikke har udført modifikationer eller foretaget indgreb, som har ødelagt produktet. At åbne et kabinet svarer til at åbne motorhjelmen på en bil. Du må også gerne skifte olie eller tandrem på din bil. Men hvis du ødelægger motoren, fordi du ikke ved hvad du laver, så dækker reklamationsretten selvfølgelig ikke. Reklamationsretten er ikke afhængig af hvem der har købt computeren, da reklamationsretten følger produktet i 2 år fra købsdatoen.

HVAD ER EN GAMERCOMPUTER? En gamercomputer adskiller sig fra en normal kontorcomputer ved, at den har et dedikeret (og kraftigt) grafikkort samt en betydelig kraftigere og bedre processor (CPU). Dette er de to dyreste komponenter i en PC. En ny kontorcomputer finder du fra 3.000 kroner og op efter. En computer til gaming starter typisk på den dobbelte pris.

Selvbygget eller fabrikssamlet?

Nogle computerentusiaster roder med selvbyg af computere. Selvbyggede computere bør du enten gå uden om eller købe markant billigere, sammenlignet med færdigsamlede maskiner.

– ”Dem som selv samler computere, vælger ikke altid de bedste komponenter i modsætning til de virksomheder, der lever af at sælge færdigsamlede computere. En selvbygger udnytter ikke indholdet af computeren godt nok, og du risikerer, at delene hurtigere går i stykker. Desuden er komponenterne ikke testet op mod hinanden. Dette kan i nogle tilfælde give problemer med kompatibiliteten,” forklarer Eric Frederiksen fra Compware.dk.

Nogle selvbyggere er dog superdygtige, og ved rigtigt meget om hardware og hvordan komponenterne fungerer sammen. Men som ikke ekspert kan man ikke umiddelbart filtrere de dårlige fra de gode.

Hvor gammel må en brugt computer være?

Gamercomputer
Gamer-computere er ofte udstyret med farvet LED-lys. Lad dig ikke blænde. Det er selve hardware-komponenterne du skal se på (Foto: DBA)

En brugt gamercomputer må maksimalt have 2-3 år på bagen – regnet fra salget i forretningen. Som tidligere nævnt skal maskinen mindst have et grafikkort i GeForce 900 serien. Dette grafikkort udkom i 2014.

Standen på en computer kan være umådeligt svært at bedømme. Har maskinen kørt 14 timer om dagen, og har den afviklet tunge spil og programmer, vil hardwaren ikke være i så god stand, som hvis maskinen kun har været brugt i ny og næ. Her må du vurdere de oplysninger, at sælgeren giver.

LÆS OGSÅ: Så meget sparer du ved at købe en brugt MacBook

To konfigurationer til to prisniveauer

Eric Frederiksen har sammensat to eksempler på brugt-konfigurationer, der rammer to forskellige prisniveauer. Du skal bruge eksemplerne som inspiration. Ikke som en facitliste.

Budgetmaskinen kan, ifølge Eric Frederiksen fra Compware.dk, trække spil som CounterStrike, Dota, League of Legends osv. på de bedste indstillinger. Den ekstra fede maskine trækker til gengæld ALT på minimum 60 fps. Mange spil vil den sagtens kunne trække på 120 fps ved de højeste settings.

HVAD BETYDER FPS? FPS betyder “Frames Per Second”. Altså “Billeder per sekund”. Det er et udtryk for hvor mange billeder i sekundet, at hardwaren er i stand til at producere. Når du spiller får du en mere flydende spiloplevelse jo højere fps du har. Inden for film og TV er 24, 30 og 60 fps normalt. Men i gaming går man efter så høj fps som overhovedet muligt. Naturligvis kræver det så også, at du har en monitor/skærm, som kan vise og udnytte en høj fps.

Forslag til konfigurationer

Vi har her sammensat et par eksempler på hvad du kan kigge efter, når du er på brugt gamerjagt

Den fede gamercomputer

  • Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 1070 / 8 GB
  • RAM: 16 GB
  • Processor: Intel Core i7-7700 3.6 GHz
  • Primær lagringsenhed: SSD med 256 GB
  • Sekundær lagringsenhed: 1 TB mekanisk harddisk

Pris: 8.500 kroner (maksimalt som brugt). En maskine som denne vil have haft en nypris fra 11.000-12.000 kroner.

Budget gamer

  • Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 1060 / 3 eller 6 GB
  • RAM: 8 eller 16 GB
  • Processor: Intel Core i7 eller i5 (6000 el. 7000 serien)
  • Primær lagringsenhed: SSD med 256 GB
  • Sekundær lagringsenhed: 1 TB mekanisk harddisk

Pris: 5.500 kroner (maksimalt som brugt). En maskine som denne vil have haft en nypris fra 8.000-9.000 kroner.

SSD? SSD betyder “Solid State Drive”. Det er en lagringsenhed uden bevægelige og roterende dele. Et SSD bestyr af hukommelseschips i stil med hvad der kendes fra et USB-stik. SSD er blot MEGET hurtigere og LANGT mere stabilt.

Stationær eller bærbar?

Bærbare computere kan også bruges til gaming. Der er fysisk meget mindre plads til komponentenerne, der ikke er nær så gode som på stationære. Desuden bliver de rigtigt varme.

– ”Den eneste grund til at vælge en bærbar gamer over en stationær gamercomputer er, hvis du tager meget til lan, eller spiller meget over hos dine venner. Jeg ville ikke købe en bærbar brugt, da de får meget hurtigere fejl end stationære,” lyder det fra Eric Frederiksen.

Hvis en bærbar har været brugt kraftigt i 2 år, kan du være uheldig, at et eller andet stykke hardware ikke kan klare presset mere, når du køber den.

Dette skal du passe på

Når du køber brugt computer, er der særligt to ting du skal undersøge. De har nemlig stor betydning for holdbarheden.

1. Undgå overclocked hardware
Hvis hardwaren har været overclocked, skal du være opmærksom. Som udgangspunkt slider dette nemlig på delene. Du kan med fordel gå uden om disse salgsannoncer. Det skal dog siges, at det ikke behøver være en dealbreaker, hvis prisen er rigtig. Overclocking er en proces, som gør hardwaren hurtigere end hvad producenten har certificeret den til.

2. Har grafikkortet været brugt til at mine ”crypto” valuta?
Grafikkort bliver brugt til at ”mine” cryptovaluta (som ethereum). Når de gør det, kører grafikkortet i døgndrift og bliver rigtig slidt. Ved ”mining” af internetmønterbruges ofte seks grafikkort i ét enkelt setup. Derfor vil du ofte kunne gennemskue det, hvis den samme sælger har mere end 2-3 grafikkort til salg på én gang. Her må du også spørge sælgeren om hvordan grafikkortene har været brugt.

Kan det betale sig at købe en brugt computer?

Gamercomputer
Hvis en fabrikssamlet computer har været åbnet, så ryger garantien (Foto: DBA)

En computer falder 20-30 procent i værdi det første år. Hvis ikke den har været åbnet, og hardware ikke været udsat for overclocking, er et brugtkøb en glimrende måde at spare penge på.

Så ja! Hvis du ser dig for, kan du få en forrygende god computer, hvor toppen er taget af værditabet.

Det er ikke kun computere, der kan gøres en god brugthandel på. Eksempelvis er brugt iPad ofte alle pengene værd.

Overvejer du en iPhone X, så tag lige et kig på vores guide om iPhone-køb. Måske er en iPhone 8 i virkeligheden dén telefon, du efterspørger.

Mere til historien

Denne artikel har tidligere været udgivet på DBA Guide.

Her er 2 bud på 5G-internet til hjemmet med ubegrænset data

Hvis du er utilfreds med din nuværende internetforbindelse, eller du vil have større fleksibilitet, så kan 5G-internet være en mulighed.

(mere…)
5 billige powerbanks til opladning af telefonen

GUIDE: Her er 5 powerbanks til under 200 kroner. Du får en billig powerbank, der er let at have med.

(mere…)
Samsung klar Book5 Pro og 360

Fokus er på AI, hvis vi ser på Samsungs nye computere, der også tilbydes i flere størrelser.

(mere…)
Derfor skal du IKKE oplade din telefon til 100 procent

TIP: Du kan forlænge batteriets levetid betragteligt ved ikke at oplade til fuld kapacitet.

(mere…)
5 gode grunde til at undgå apps på dit smart-tv

GUIDE: Dit smart-tv er slet ikke så smart, som du tror. Her er 5 grunde til, at fravælge apps på selve tv-skærmen.

(mere…)
De 10 mest læste tips i 2024

Et godt tip er aldrig helt skidt og vi forsøger også, at komme med gode tips til jer i ny og næ. Du kan se de mest læste tips i 2024.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram