Google Wifi test – effektiv Wi-Fi dækning gjort let

TEST: Slut med netværks-nøderi for at få ordentlig Wi-Fi dækning i hele boligen. Google Wifi er til dig, der ikke vil rode med teknik.

Google Wifi

Google Wifi (Foto: Google)

Opsætning af trådløse routere har gennem årerne været unødigt komplekst. Heldigvis er der sket noget positivt; det er blevet lettere. Jeg har tidligere anmeldt Netgear Orbi, der generelt får rigtigt meget ros, og nu er turen kommet til Googles bud på routere til hjemmet kaldet Google WiFi.

MINITEST: Mine erfaringer med Netgear Orbi AC2200

Google Wifi har været på markedet i ganske få lande hidtil, startende med hjemmemarkedet USA i december 2016, men nu er Danmark kommet med på landkortet. Udover de forskellige Chromecast produkter er Google Wifi det eneste hardwareprodukt, at Google har til salg i Danmark.

Routersystemet lover godt internet i hele huset, eller lejligheden, og løftet indfrier Google.

Google Wifi sælges i to pakketyper. En pakke med én router og en multipakke med tre routere.

Installationen er plug-and-play

Det bliver ikke meget lettere end dette.

  1. Åben æsken og tag en tilfældig router op
  2. Forbind den med det medfølgende kabel og strøm til din hovedrouter
  3. Hent appen Google WiFi på telefonen
  4. Deaktiver Wi-Fi i din gamle router
  5. Følg anvisningerne trin-for-trin

Ved du lidt om IT går der vel 5-10 minutter inden du har internet igen. Uden de store IT-kundskaber skal du måske fordoble tiden til installationen.

Det hele er ualmindeligt pædagogisk, og følges vejledningen i applikationen, kan det ikke fejle.

Google Wifi opretter netværk på både 2.4 og 5 GHz, der præsenteres under ét netværksnavn.

En eller flere routere?

Google Wifi

Google Wifi (Foto: Google)

Google Wifi er bygget op omkring små runde burger-lignende routere, med relativ kort rækkevidde. Det er i hvert fald min erfaring. Mens jeg med Netgear Orbi kunne dække halvdelen af huset med hovedenheden, og resten med én satellit-enhed (Wi-Fi signalforstærker / udvidelse) skal der med Googles produkt mere til.

Fordelene ved små kortrækkende celler er naturligvis, at brugerne hele tiden er tæt på signalet. Til gengæld skal du finde plads til flere routere i hjemmet.

Google anbefaler, at hver satellitenhed placeres med en maksimalafstand på to rum (tommelfingerregel), men reelt rækker de betydeligt længere og bedre. Det med to rum kan måske være relevant i tæt bebyggede boligområder.

Jeg bor et sted, hvor der kun findes en 4-6 netværk udover mit eget, så jeg har kunne forøge afstanden mellem enhederne betydeligt.

Min internetforbindelse er placeret i et vindfang ”to vægge væk fra stuen”. Herfra kunne Netgear Orbi dække både gang, køkken og stue med 100 mbit/s download. Her klarede Google Wifi kun halvdelen af hastigheden. Derfor placerede jeg en satellitenhed i stuen også, hvilket boostede downloadhastigheden til det maksimale.

Du skal altså tænke lidt anderledes med dette system.

Hvordan er hastigheden?

Google Wifi

Google Wifi (Foto: Google)

Når Wi-Fi punkterne er placeret, kan du via applikationen tjekke om forbindelsen mellem enhederne er optimal (såkaldt ”mesh-forbindelse), og få anvisninger til hvordan det løses, hvis ikke det kører optimalt.

Jeg har et ældre hus på cirka 160 kvm og kunne klare mig med to Wi-Fi punkter, men har alligevel taget tre i drift for at få de sidste hjørner med. Dette kan være meget forskelligt og handler om udformningen af dit hus eller lejlighed, boligen, etager m.v.

Hele huset blev dækket med maksimalhastigheden fra min bredbådsforbindelse. Både up- og download. YouSee leverer en glimrende bredbåndsforbindelse via kabel-tv med 100 / 20 mbit/s. Jeg har ikke oplevet ét eneste udfald eller dyk i hastigheden undervejs. Lige efter opsætningen var hastigheden dog ikke så god, men efter det hele ”faldt på plads” så kører det altså bare.

Generelt er standardrouterne fra internetudbyderne ofte meget ringe. Et system som Google Wifi vil for mange være et kæmpe løft i hastighed og stabilitet.

Skærmbilleder fra Google Wifi

Statistik for nørder

Selvom det hele kører fejlfrit, kan man jo godt være nysgerrig, og appen tilbyder forskellige former for statistik. Du kan eksempelvis se hvor mange data, der er hentet og sendt via netforbindelsen over en periode. Jeg blev noget overrasket da jeg så, at jeg ligger på omkring 15 GB data-download i døgnet.

Du kan også følge statistikken i realtid, samt se hvor meget de enkelte enheder på netværket trækker lige nu.

Under ”Devices” listes alle de enheder, der aktuelt er tilsluttet Wi-Fi forbindelsen. Du vil nok som jeg opdage, at hjemmet efterhånden indeholder flere internet-forbundne enheder, end man egentlig tænker over til dagligt.

Blandt dem ”glemte” er mine persienner fra Art Andersen, Philips Hue, Netatmo vejrstationen og Danfoss Link.

SMARTHOME: Mine oplevelser med Copenhagen Blinds

Dette skal du tænke over

Google Wifi har ikke en masse kabelbaserede ethernetporte. Hvert Wi-Fi punkt har to, men på hovedrouteren går den ene til tilslutning af routeren fra din internetudbyder.

Systemet har ikke WPS (Wi-Fi Protected Setup). Det er systemet, hvor du trykker på en WPS-knap på enheden og routeren, hvorefter adgangskoden til netværket udveksles. WPS har gennem tiden været i negativt fokus på grund af sikkerheden. Så har du enheder, der udelukkende kan oprette forbindelse via WPS, som en gammel printer, kræver det ninja-tricks at få den på netværket.

På den positive side kan du oprette gæstenetværk, og med få klik dele adgangskoden. Du kan også opsætte familiestyring, hvor ungernes Wi-Fi sættes på pause når det er sengetid eller du synes de har brugt rigeligt tid foran computeren.

Første kig på Google Wifi

Konklusion: Jeg elsker Google Wifi

Google Wifi

Google Wifi (Foto: Google)

Apple får altid meget ros for deres enkelthed, og selve indpakningen af produkterne er i en liga for sig. Oplevelsen af et produkt starter allerede ved den forseglede folie. Sådan er Google faktisk også, men vi ser det stort set aldrig her i Norden, da Googles egne produkter ikke sælges her. Med undtagelse af Chromecast og Chromecast Audio.

Her er Googles fede dimser du ikke kan købe i Danmark

Google Wifi er lækker og simpel lige fra tidspunktet, hvor du står med pakken i hånden, til netværket kører. Tilmeld er enhederne også pæne.

Jeg skrev tidligere, at Netgear Orbi var let og simpel. Det fastholder jeg, men Google har en tand mere lækkerhed over sig i den samlede oplevelse.

Det stærke ved Google Wifi er muligheden for udvidelse med flere satellitenheder, hvis behovet opstår. Systemet opdaterer selv løbende softwaren, og scanner hvert femte minut netværkskanalerne, så den kan afgøre, om den skal flytte dine Wi-Fi kanaler.

Alt det teknisk komplicerede sker i det skjulte, uden du nogensinde behøver at tænke over det. Skulle der alligevel snige sig bøvl ind, kan hele systemet fjerngenstartes via appen.

Google Wifi koster vejledende 1.090 kroner for en enkelt enhed. Pakken med tre enheder koster 2.890 kroner. Jeg vil klart anbefale, at du køber pakken med tre enheder. Så er du klar til udvidelse eller du kan sælge en overskudsenhed til en af dine venner.

Salget sker enten gennem Googles officielle webshop eller via eksempelvis Power her i Danmark.

Fordele og ulemper

Fordele

– Enkelt installation. Alle kan være med
– Stabil drift, god dækning og høj hastighed
– Alt det besværlige tekniske sker automatisk

Ulemper

– WPS-tilslutning er ikke en mulighed
– Har kun få ethernet-porte
– Pakken med én enhed giver ikke lang rækkevidde

Mere til historien

Systemet der benyttes i Netgear Orbi og Google Wifi, til at holde styr på det hele, betegnes ofte som Mesh. Her kan læse mere om Mesh networking.

Læs også:
TEST: Chromecast Ultra er alle pengene værd

Google Wifi
Nej! Du skal ikke skifte til iMac M4 | TEST

(mere…)
Xiaomi 14T test | Følelsen af flagskib til en lav pris

(mere…)
Google dropper måske tablet-markedet

RYGTE: Ifølge rapporter dropper Google deres Pixel Tablet 3 og forlader tabletmarkedet – igen.

(mere…)
Google kan blive tvunget til at sælge Chrome

Hvis USAs justitsministerium får medhold, kan Google i sidste ende blive tvunget til at sælge Chrome.

(mere…)
Mac Mini vs. Mac Studio: Kan jeg nøjes med M4-Mac Mini?

VIDEO: Jeg har testet den nye Mac Mini og Mac Studio. Se med her.

(mere…)
Ny app bringer Geminis AI-funktioner til iPhone

Så er Gemini blevet til en app som iPhone-brugerne kan anvende.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
26 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram