HP Chromebook 14 G4 test – gennemsnitligt kedeligt

TEST: HP Chromebook 14 G4 er presset af konkurrenten Acer på både kvalitet og pris. Her er vores anmeldelse af et produkt, uden store armbevægelser.

HP Chromebook 14 G4

HP Chromebook 14 G4 (Foto: HP.com)

HP er blandt de anerkendte og ikke mindst kendte producenter af bærbare computere. De er derfor naturligvis også med på bølgen af Chromebooks til de prisbevidste forbrugere. Vi har taget et nærmere kig på en 14-tommer model, kaldet Chromebook 14 G4 med blandt andet Full HD skærm og 32 GB SSD lagerplads.

– Chrome OS skal redde tabletkategorien for Google

Som med mange andre Chromebook producenter vælger HP også, at udgive deres produkter i forskellige varianter, under samme navn. Det er derfor vigtigt, at man holde øje med, at specifikationerne er de helt rigtige, inden man trykker køb.

For selvom navnet Chromebook 14 G4 er den samme, så findes der modeller med ”kun” HD-skærm og ikke Full HD. Dette kan have betydning for din oplevelse af produktet. Nogle modeller har også blot 2 GB RAM i stedet for 4 GB, mens andre har 16 GB SSD mod 32 GB på visse modeller. Og tro ikke at den dyreste er den med de bedste specifikationer.

Specifikationer over middel

For at klarificere hvilken model vi har til test, får I her en uddybning af produktets specifikationer

  • 14-tommer LED Full HD-skærm (1.920 x 1.080 pixels)
  • 1.83 GHz Intel N2940 Celeron Quad-Core processor m. Intel Burst Technology (2.25 GHz)
  • Intel HD Grafik
  • 32 GB eMMC SSD (100 GB Google Drive i to år medfølger)
  • 4GB DDR3L RAM
  • Bluetooth 4.0, dual-band Wi-Fi 802.11ac
  • 37 Wh batteri (op til cirka 9 timers batteritid)
  • 34,4 x 24 x 1,78 cm (B x D x H)
  • 710 gram
  • HD-webcam (720p)
  • Én USB 3.0 og to styks USB 2.0 porte
  • Én multiformat kortlæser (MicroSD, SDHC, SDXC op til UHS-1)
  • Fuld størrelse HDMI-port
  • 3,5mm kombi Jack-stik til både mikrofon og hovedtelefon
  • Integreret digital mikrofon

Alt i alt er det ganske fornuftige specifikationer, som HP præsterer med dette bud på en Chromebook til under 3.000 kroner. Det eneste jeg lader tilbage at ønske, er muligheden for at oplade via USB Type-C port.

Chrome OS version 57

Chrome OS skrivebord

Chrome OS skrivebord

Vores test er sket på Chrome OS version 57, hvilket ikke bringer nævneværdige store ændringer med sig fra version 56, som var den version vi testede Acer Chromebook 14 med.

Læs anmeldelsen af Acer Chromebook 14 her

Hvis du er førstegangskøber af en Chromebook og læser denne anmeldelse, for at få mere at vide om både HP Chromebook og Chrome OS. Så lad os lige kort dykke ned i, hvad er Chrome OS.

Chrome OS er for Google hvad Windows er for Microsoft. Et styresystem der giver forbrugerne en brugerflade, hvorfra de kan interagere med diverse programmer og browse internettet tyndt.

Chrome OS adskiller sig dog væsentligt fra Windows, på flere punkter. Den første og mest væsentlige er det faktum er, at Chrome OS er opbygget som én stor browser. Stort set alt hvad du foretager dig, sker i skyen. Fordelen er, at alt dit arbejde altid er gemt og tilgængeligt på tværs af platforme tid og sted.

Chrome OS er utroligt let at anvende og man får hurtigt fodfæste i systemets måde at operere, hvilket i praksis ikke er så forskellig fra en Windows maskine. Google har indarbejdet en god og gennemført hjælpeguide, der giver mulighed for at søge efter løsninger på eventuelle udfordringer med systemet.

Da det er Google, der har udviklet Chrome OS, finder du selvfølgelig også Googles kontorpakke-løsning, som standard i systemet. Hvis ikke dette er din kop the, kan man også bruge Microsoft Office Online løsning der fungerer uden væsentlige problemer og opfylder de fleste gennemsnitlige forbrugers behov.

Chrome OS er så nemt at gå til og billig i både indkøb og drift, at jeg vil mene, at langt de fleste gennemsnitsforbrugere, vil kunne skifte fra Windows til Chrome OS, uden væsentlige vaneændringer.

Er du interesseret i at læse mere om systemet der driver Chromebooks og andre Chrome-enheder, så har vi udfærdiget en uddybende anmeldelse af Chrome OS, som du kan læse her.

Design – anonymt uden overraskelser

HP Chromebook 14 G4

HP Chromebook 14 G4 (Foto: HP.com)

Hvis man elsker et godt design og lækre detaljer, når man skal vælge nyt hardware, så vil HP Chromebook G4 ikke fange dine øjne i butiksudstillingen. HP har valgt et klassisk og gennemsnitligt plastikdesign der forsøger at være anonymt. Dette lykkedes.

Måske en fordel hvis tyven er på rov efter lækkert og let omsættelig hardware, men ikke hvis man forsøge at sælge den til den unge teenager eller studerende. De vil have opsigtsvækkende produkter, der skiller sig ud i klasseværelset.

Når produktet ligger slukket på sofabordet vil det første øjet fanger være den matsorte finish på bagsiden af skærmen, kun brudt af et glanssort HP logo og det farverige Chrome-logo. Hvilket faktisk er pænt og indbydende, men anonymt.

– TEST: Acer Chromebook 14 – en lynhurtig prisbasker

Åbner vi op til skærmen og tastaturet vil man blive mødt af mere plastik. Det matsorte tastatur bliver omkranset af matgrå finish, og den matsorte farve fra bagsiden, er ført videre rundt, og omkranser den 14 tommer store skærm. Centralt placeret over skærmen finder vi et webcam og mikrofon med ekko- og støjreduktion.

På venstre side sidder et stik til sikkerhedslås. Sikkerhedslåsen skal købes separat. Dernæst finder vi en HDMI-, USB 3.0 og headset-port. Headsetporten er til 3,5 mm jackstik og er til kombi-stik. Det vil sige, at man både har mikrofon og lyd i ét stik. Til slut, finder vi på samme side, indgang til MicroSD-kort, hvilket giver mulighed for at udvide hukommelsen i produktet. Det er dog vigtigt at huske at anvende et hurtigt SD-kort, hvis man ønsker en god brugeroplevelse.

På højre side af HP Chromebook G4 er indgangen til opladeren samt to USB 2.0 porte og en lille lysdiode, der fortæller om produktet er tændt, oplader eller fuldt opladet.

På undersiden af den bærbare, finder vi de to højtalere, placeret yderligt ud mod venstre og højre side.

HP Chromebook 14 G4 er trods sit plastik-design, solidt konstrueret til normale arbejdsforhold. Det vil sige, der er ikke noget der knirker når man anvender produktet, åbner og lukker skærmen, eller skriver på tastaturet. Men vrider man lidt i underdelen, vil man bemærke plastikkvaliteten.

En godkendt tastaturoplevelse

En væsentlig del af valget mellem bærbare produkter er skriveoplevelsen. Mange producenter har i de senere år haft godt fokus på dette område. Men man skal altså ikke længere op i priserne for at finde rigtigt gode skriveoplevelser.

HP Chromebook G4, er ikke anderledes. Her er ingen eksklusiv følelse, eller oplevelsen af at der er gjort noget ekstra ud af tastaturet. Som i vores anmeldelse af Acer Chromebook så har vi i testperioden ikke haft mange slåfejl, eller haft decideret problemer med tastaturet.

Afstanden mellem tasterne er fornuftige og tastevandringen, er acceptabel at arbejde med. Men under længere tids skrivning er det tydeligt at mærke tasternes korte vandring. Dette bliver omsat til træthed i fingrene.

Til mindre studier eller teenageren vil produktet uden tvivl blive taget godt imod, men for den mere erfarne skribent eller universitetsstuderende, vil tastaturet blive en trættende oplevelse at skrive hundredtusindvis af anslag på.

Tastaturgenveje i Chrome OS

Tastaturgenveje i Chrome OS (Foto: MereMobil.dk)

Som med alle andre Chromebooks kræver det tilvænning at taster som ”Delete”, ”Caps-lock”, ”Home”, ”End”, samt F-taster mangler. De er ganske enkelt ikke eksisterende, eller erstattet af andre funktioner tilpasset Chrome OS. Eksempelvis er F-tasternes skiftet ud med genvejstaster. Mens ”Caps-lock” har fået søgefunktion til både internt i computeren såvel som søgning på nettet.

Men frygt ikke manglerne. Under Indstillinger – Indstillinger for tastatur – Se tastaturgenveje, kan du finde en god oversigt over genveje der giver dig de samme funktioner, som du kender fra din Windows PC.

Touchpad eller musen på HP Chromebook G4 er til gengæld væsentlig bedre end den vi oplevede på Acer Chromebook G4. Om end jeg stadig må skrue helt op for følsomheden før jeg følger, at det er en tilstrækkelig god oplevelse.

Galleri af HP Chromebook 14 G4

Gennemsnitlig skærmoplevelse

Justering af skærmopløsning i Chrome OS (Foto: MereMobil.dk)

Jeg er vant til at arbejde på en 24 tommer skærm tilsluttet en stationær computer. Det til trods har jeg ikke følt mig udfordret med at arbejde på en 14 tommer enhed. Men det er for småt at lave skribentarbejde på en 14 tommer skærm, hvis opløsningen sættes til 1920 x 1080 pixels (Full HD).

Jeg har derfor opløsningen sat til 1536 x 864 pixels. Fordelen ved at kunne vælge Full HD, kommer til sin ret, når man ønsker at bruge den bærbare til at se film på. Her giver opløsningen en bedre oplevelse.

Men som vi tidligere har oplevet med skærme på disse produkter, til under 3.000 kroner, er lysstyrken ikke kraftig nok. Det er specielt til film eller video-sekvenserne med mørke scener, at jeg syntes at mangle lys. Under almindeligt arbejde eller websurfing, finder jeg det ikke problematisk, om end det i stærk sol, giver anledning til irritation.

Kontrast og sortniveau er godkendt og farvegengivelsen er acceptabel. Men man sidder ikke tilbage blæst over af en visuel prangende skærmoplevelse. Det er nuvel heller ikke forventet af et produkt i denne prisklasse. Men man havde jo håbet på mere.

Skærmen kan åbnes i en fornuftig arbejdsvinkel når man sidder ved skrive-, spise-, eller sofabordet. Men kommer man lidt ned at ligge, og ønsker at have den liggende på de let bøjede ben, så mangler jeg den lækre funktion, at kunne ligge skærmen helt fladt og vandret med tastaturdelen. Det giver både flere arbejdsstillinger og så mindsker det chancen for en knækkede skærmbeslag efter “børnevold”.

God performance og acceptabel batteritid

Octane 2.0 Benchmark af HP Chromebook 14 G4 (Foto: MereMobil.dk)

Som på mange andre Chrome OS baserede produkter, vil man få en god brugeroplevelse, trods de beskedne specifikationer. At arbejde med 10-20 vinduer i browseren på én gang er sjældent et problem. Bare sørg for at godt med RAM hukommelse.

Der kan selvfølgelig komme udfordringer, hvis man arbejde med mange grafiktunge hjemmesider på én gang. Træerne vokser desværre ikke ind i himlen. Men for de fleste vil den lille N2940 processor fra Intel gøre et hæderligt arbejde i samarbejde med de 4 GB RAM.

Afspilning af Full HD videoer er intet problem. Det sker gnidningsfrit og uden lange loading-tider på sider som Vimeo eller YouTube.

I vores benchmarktest scorer HP Chromebook 14 G4 hæderlige 5.900 point. Sammenlignet med Acer Chromebook 14, er det 2.000 point mindre. Det skyldes højst sandsynligt den smule ældre processor, der sidder i dette produkt. Det giver dog ikke nogen umiddelbar betydning under de brugsforhold jeg har udsat produktet for. Det kan dog have betydning for de der ønsker at nørde lidt mere, eller har andre krav til hardwaren.

På batterisiden er kapaciteten også en smule mindre end den vi oplevede i testen af Acer produktet. Det betyder at man ikke skal forvente mere end omtrent 9 timers batteritid under optimale forhold. Jeg oplever nærmere omkring de 7 timer. Det kan give udfordringer i løbet af en hel skole- eller arbejdsdag.

Til gengæld er jeg overbevist om, at hvis man er god til at lukke skærmen og dermed lade produktet gå i dvale når man ikke anvender enheden, kan man klare sig gennem en hel dag. Jeg oplever at produktet i dvale kan holde dagevis uden væsentlig dræn på batteriet.

Lyd og webcam

Som tidligere beskrevet er der placeret to højtalere yderligt på undersiden af produktet. Det er måske produktets største overraskelser. Højtalerne klarer sig langt bedre end forventet. Placeringen gør at man sidder med en fornuftig stereooplevelse og lydniveauet er tilstrækkeligt højt til også at kunne bruges som beskedent musikanlæg for den ikke krævende teenager. Der er kke dyb bas eller kraft bag lyden, men lydniveauet kan blive højt uden at skratte eller forvrænge.

Den samme ros kan jeg desværre ikke medgive kameraet, der giver mulighed for webcam samtaler. Det mindste modlys giver et utydeligt og mørkt ansigt. Hurtige bevægelser giver efterslæb og billedkvaliteten er ikke prangende.

Det gode er at kameraet er vidvinkel, og lyden hos modtageren er fornuftig takket være den digitale mikrofon med støjreduktion.

Google og HP lover Android apps

Google Play på Chrome OS

Google Play på Chrome OS

Det er i mine øjne vigtigt at valget af Chromebook tilfalder et produkt, der understøtter Android apps. Trods dette produkt endnu ikke har fået muligheden, så lover Google og HP i samarbejde med hinanden, at man engang i 2017 vil få muligheden for at installere Android applikationer på produktet.

Dette er en god nyhed som jeg venter på i spænding. Indtil da må man glæde sig over at det kommer til at ske. Men hvis du overvejer at søge videre efter et andet produkt, end HP Chromebook G4 14, så sørg for at tjekke Googles liste, over produkter der er planlagt til at blive opdateret til Android apps understøttelse.

Med Android apps til Chrome OS bliver systemet endnu mere attraktivt at udvikle apps til og anvende som forbruger. Google Play har i dag mere end 2,8 millioner applikationer til Android – og snart også Chrome OS!

Men husk. Mange Android apps er udviklet til touch-venlige produkter, såsom smartphones og tablets. Denne bærbar, har ikke en touchskærm, hvilket efterlader mus og tastatur til at navigere i applikationerne. Hvordan denne oplevelse vil blive håndteret af Google, og hvordan forbrugere og anmeldere tager imod den, må tiden vise.

Konklusion: Et gennemsnitligt anonymt produkt

HP Chromebook 14 G4 passer måske perfekt ind i prisklassen til under 3.000 kroner. Men så er der lige den ene enhed fra Acer, med navnet Chromebook 14, som vi testede for få måneder tilbage.

Til for blot 400 kroner mere får man hos Acer en bedre batteritid, nyere processor og et super lækkert letvægtsdesign i børstet aluminium. Det har derfor været i stiv modvind at HP har skulle overbevise mig om, hvorfor jeg skal vælge deres produkt, frem for Acer Chromebook 14.

HP Chromebook koster cirka 2.500 kroner Acer Chromebook koster godt 2.900 kroner. En lille prisforskel der ikke kan redde HP for et fravalg.

Overordnet set leverer HP Chromebook G4 14 et fornuftigt produkt, der for pengene vil give langt de fleste forbrugere en tilfredsstillende brugeroplevelse.

Byggekvaliteten, tastaturoplevelsen og skærmen leverer hvad man kan forvente til 2.500 kroner. Men batteritiden, webcam og designet, kunne godt være løftet bare én enkelt tand, så forbrugeren kunne føle de stod tilbage med blot et par keypoints, når de skulle vælge HP frem for andre i butikken.

Derfor kan HP ikke snige mere end tre ud af seks mulige stjerner ud af denne anmeldelse. Der er simpelthen ikke noget ved Chromebook 14 G4, der gør sig bemærket nok, til flere stjerner.

Fordele og ulemper

Fordele

– Brugervenligt Chrome OS
– Lynhurtig opstartstid (mindre end 10 sekunder)
– God lydoplevelse fra stereohøjtalerne

Ulemper

– Svag lysstyrke i skærmen
– Grynet og dårlig webcam oplevelse
– Kedeligt og anonymt design

Mere til historien

Ønsker man en HP Chromebook, har selskabet også produceret et lækkert og featurefyldt produkt, der både i design og specifikationer, kan overgå mange konkurrenter på markedet. HP Chromebook 13 G1 har både B&O lyd, aluminium design og hurtig Pentium- eller M-processor fra Intel. Men priserne starter ved 6.000 kroner.

HP Chromebook 14 G4
Det mener jeg om Xpeng G6 – jeg har også testet selv-parkering

PRØVEKØRT: Xpeng G6 kan konkurrere med Skoda Enyaq og Tesla Model Y, men ikke alt er fedt.

(mere…)
OnePlus 13: Jeg fanger chefen

PODCAST: Lyt til min dybdegående episode om den nye OnePlus topmodel, OnePlus 13, hvor jeg også fanger chefen for OnePlus i et "cold call".

(mere…)
Samsung klar Book5 Pro og 360

Fokus er på AI, hvis vi ser på Samsungs nye computere, der også tilbydes i flere størrelser.

(mere…)
OnePlus 13 er perfekt | TEST

(mere…)
Det læste du i 2024: Mest læste anmeldelser

Igen i 2024 havde vi MANGE forskellige produkter forbi til test. Her har vi samlet de mest læste anmeldelser i 2024.

(mere…)
Mine børn har testet AI-bamsen Poe

MINITEST: Så er den anmelderroste bamse endelig klar til Danmark. Mine børn og jeg har set nærmere på den.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram