Asus Transformer Pad TF303CL test – god studietablet
TEST: Asus Transformer Pad TF303CL er en flot, brugervenlig og effektiv studietablet til en studievenlig pris.
Asus har gennem en årrække været med på Android-vognen, både inden for tablets og smartphones. Begge dele har været til den mere innovative del af markedet. Deres Transformer-serie har fra starten, slået på deres alsidighed, halv tablet, halv bærbar. Transformer Pad serien har alle haft mulighed for at koble sammen med et tastatur, smart og brugbart for specielt studenter eller den lille forretningsmand.
Jeg selv, var blandt de første herhjemme, til at eje Asus Transformer Pad TF101, den første Asus hybrid-tablet. Jeg husker dengang, at være enormt positiv over idéen med en bærbar PC, kørende med Android software. Der var dengang mange fejl og mangler, noget Asus igennem flere generationer har fået vellykket rettet op på.
Det var derfor med stor spænding at jeg for nyligt fik Asus Transformer Pad TF303CL ind af døren, i resten af denne anmeldelse forkortet til TF303.
Intel Inside
TF303 er den første enhed jeg tester med Intel processor, noget Asus i starten af året annoncerede, ville blive en fast del af deres produkter. Processoren der hedder Intel Atom Z3745, kører på fire kerner af 1,86 GHz, og bakkes op af Intel HD grafik, 2 GB RAM og 32 GB intern hukommelse, der kan udvides med op til 64 GB via Micro-SD kort.
Derudover er TF303 udstyret med en 10,1 tommer IPS LCD skærm, med 1.920 x 1.200 pixels opløsning, svarende til en pixel tæthed på 224 PPI, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n dual-band, 4G LTE Cat4, Micro-USB 2,0 og Micro-HDMI port.
TF303 er kort sagt en veludstyret tablet, med rige tilslutningsmuligheder. Dertil kommer et tastatur, som følger med denne tablet, her er yderligere en almindelig USB 2.0 port, som dit USB-stick kan tilslutte sig.
En test i AnTuTu Benchmark viser at denne tablet ikke er helt tabt bag af en vogn, en score på 32.277 point er udmærket, om end langt fra toppen, hvor blandt andet Sony befinder sig med deres Z3 Tablet Compact, som i vores test scorede hele 42.586 point.
Blandet materialevalg
Med TF303 i hånden falder tankerne hurtigt hen på vægten og materialevalget. Den er hovedsageligt lavet af plastik, med en ruflet bagside, der gør den mere skridsikker i hænderne, og når jeg siger hænderne, så er det fordi den ikke egner sig én-hånds-betjening. Med en vægt på 595 gram er det ikke en letvægter. Men gør det noget når man har en dock? Nej, ikke efter min mening. Køber man TF303, er det ikke for selve tabletten, men fordi man får en kombination at tablet og fysisk tastatur.
Kanten på enheden er af zink, hvilket man ikke ligger mærke til, da den er meget tynd. Fronten er næsten helt dækket af glas. Desværre er rammen omkring skærmen alt for bred og giver et klodset udstryg fra sig. Generelt er det ikke nogen design-perle, men samlekvaliteten fejler intet!
Tastaturet derimod. Det fremmer helt andre tanker. Her er hele fronten lavet af metal, som har fået en strejf af mørke-lysegrå nuancer, hvilket virkelig får den til at fremstå stilrent og emmende af kvalitet. Også her er samlekvaliteten i top. Bagsiden af tastaturet har fire skridsikre knopper, som sikrer dens position på bordet.
Samles tastaturet og skærmen, så bliver vægten næsten fordoblet til 1.170 gram, og det kan mærkes i skoletasken eller håndbagagen.
Flot brugerflade
TF303 kører ud af boksen Android 4.4.2 KitKat, og det er skuffende, at den ikke kører den nyeste KitKat version. Det har dog ikke den store betydning for ydeevnen, men sikkerhedsmæssigt, så retter de efterfølgende opdateringer, flere sikkerhedsfejl i Android. Der er endvidere intet nyt fra Asus, om de vil opdatere deres enheder til Android 5.0 Lollipop.
Selvom du måske kunne ønske dig Android 5.0 Lollipop, måske for dens nye Material Design, så er du heldigt stillet ved køb af et nyere Asus produkt, her er deres brugerflade nemlig meget lig, det vi ser i Android 5.0.
Asus kalder deres brugerflade ZenUI, på mange områder en fremragende brugerflade lagt oven på Android. Jeg vil endda gå så vidt at sige, det er det flotteste på markedet lige nu.
Hele vejen igennem systemet er en rød tråd, deres egne apps, menuer, indstillinger grafiske overgange, det hele spiller maks. Det er nuanceret og dæmpende farver der hele vejen giver en behagelig oplevelse, klart at fortrække frem for Disney-farver, ”host” Samsung.
Men det er ikke kun designet der spiller. Systemet kører også godt og flydende, dog må jeg indrømme at have oplevet, at med skærmen docket i tastaturet, har set enkelte brud i smidigheden. Ikke noget der ødelægger den overordnede oplevelse, men det skal nævnes, da det er sket et par gange i testperioden.
Skræddersyet tastatur
Nu vi er ved tastaturet, så spiller det rigtigt godt sammen med Android, her er tydeligvis sket en kæmpe udvikling siden den første Transformer Pad. Tasterne er behagelige at skrive på, nemme at finde også selvom der intet feedback er. Jeg har skrevet adskillige forum-indlæg og status-opdateringer på sociale medier med tastaturet, og rammer sjældent forkert.
Derudover har Asus valgt at tilføje en hel række skræddersyede funktionsknapper til tastaturet, som gør sig meget anvendeligt med Android. Blandt de mest anvendte er tilbage-, hjem- og lydstyrkeknapperne.
Hertil kommer der knapper til Wi-Fi, kamera, lysstyrke, medier, menu og indstillinger. Den eneste knap jeg stiller mig undrende over ikke er til stede, er multitasking-knappen, der bringer mig en oversigt over seneste anvendte apps. Her skal jeg lette fingrene fra tastaturet og trykke fysisk på skærmen, ikke smart.
På et tastatur der skal gøre en tablet til en hybrid-bærbar, hører selvfølgelig også en track-pad, til at styre musen. Og her løber jeg virkelig panden mod muren. Alt for ofte er jeg kommet til at trykke, frem for at flytte musen. Track-padden er simpelthen for følsom. Dette har til tider fået mig til helt at slå den fra, og bruge fingrene på skærmen til at panorere rundt på enheden, hjemmesider eller i apps. Den gode side er dog at man kan scrolle og bladre. Ved at bruge to fingre aktiveres et højreklik til indholdsmenuen.
Produktivitet i fokus
Der er ingen tvivl om at TF303 er egnet til de produktive. Lige fra første opstart bliver du guidet til at koble alle dine konti sammen med enheden, således Asus kan give dig den bedste oplevelse.
Låseskærmen byder på en vejrudsigt for det område du befinder dig i, den aktuelle tid, genvej til kamera, mail og browseren, samt et overblik over dagens kalender i agenda-form.
Når du låser enheden op, har Asus sammensat en startskærm, med en kalender-, kontakt-, note- samt musik-widget, der hurtig kan få dig i gang med dagens opgaver og samtidig lytte til dit ynglings musik. App-oversigten kan med ét enkelt tryk grupperes efter applikationernes funktionalitet, hvilket fungerer rigtigt godt.
Asus har forud-installeret en række af deres egne applikationer, nogle mere anvendelige end andre. Fælles for de fleste er dog, at de skal give dig en god start til at hjælpe på din produktivitet. Eksempelvis er ”Do it later” applikationen smart og nem at anvende. Den skaber et stort overblik over opgaver du har i vente, huskelister eller andre vigtige noter du skal bruge senere. Den synkroniser med din Google-konto, så du kan arbejde videre med listen, under min huskeliste i eksempelvis Gmail, Chrome browseren, eller hvor du anvender Googles apps.
Af de mindre anvendelige er ordbogen, en app udviklet af Asus, som kun er på engelsk. Det er ikke smart når man skal slå danske ord op!
Multimedie
TF303 fungerer også rigtigt godt til musik, film og læsning. Dens skærm har en pæn opløsning, der gør tekst let at læse, Netflix og diverse GPU-krævende apps og spil kører flydende og uden problemer eller lang ventetid. Dens stereohøjtalere, der er fremadrettet, spiller højt uden at blive for skinger, der mangler dog noget bund i lyden, men mellemtone og diskant, er godt og nuanceret gengivet. Det er dog stadig HTC der er kongen af stereolyd på smartphones og tablets, her er der stadig lang vej at hente, også for Asus.
Min eneste anke på skærmen er manglende lys, hvilket vi på MereMobil.dk, tidligere har klaget over i blandt andet testen af Asus Transformer Pad TF701T. Skærmen er direkte lyssvag, hvilket betyder at farver ikke gengives med ret høj præcision, og kan ofte virke matte at se på. Til gengæld gengives sort rigtigt flot, hvilket er positivt når der ses film.
TF303 er udstyret med et kamera på både for- og bagsiden. Førstnævnte på blot 1,2 megapixels, mens det på bagsiden er på fem megapixels. Begge gør ikke noget væsen af sig. De kan tage billeder og video i tilfredsstillende opløsning, men begge med megen støj i billedet, og uden evne til at tage gode billeder.
Det kan dog til nøds bruges, om ikke andet til et hurtigt billede, eller lidt videochat med kæresten mens man er på forretningsrejse.
Konklusion: Et presset marked
Overordnet set fejler Asus Transformer Pad TF303CL ikke noget. Den klarer sig på langt de fleste punkter gennemsnitligt eller derover. Dens batteritid er middelmådigt, én dags skolearbejde vil den godt kunne klare, men med en skærmtid på fem til seks timer, så er batteriet ved at være opbrugt. Desværre findes der ikke et batteri i tastaturet på denne model, som der eksempelvis gør i TF701T.
Tastaturet leverer en solid god oplevelse, indeholder en lang række af de funktioner, som gør du ikke behøver løfter en finger til skærmen under brug, og kobler gnidningsfrit sammen med tabletten, såvel som når den skal kobles fra igen.
Skærmen er pæn at se på, men lyssvag. Den store ramme omkring giver et kluntet udtryk som nok kan tilskrives en nødvendighed, for at gøre det muligt at have en god tastaturoplevelse, når de to enheder er koblet sammen.
Vil man bruge skærmen alene uden tastatur, er vægten høj, og en halv time på YouTube med denne i hænderne, kan godt mærkes i håndledende. Det er dog muligt at have skærmen koblet til tastaturet, liggende på ens lår med benene let oprejst, for at afhjælpe vægten.
Asus har gjort sig umage med produktive apps installeret på TF303, de er funktionelle og en god start, hvis ikke du har været forbi Google Play og finde dine egne favorit apps.
Jeg kan dog ikke lade være med at tænke på markedet som TF303 er oppe imod. Til den attraktive vejledende pris på 2.999 kroner, inklusiv tastaturet, er dette absolut ikke et dyrt tablet produkt. Men med den produktive målgruppe i øjemed, så findes der adskillige Chromebook alternativer på markedet, som med Android apps understøttet, til en billigere pris, vil få TF303 til at syne forældet.
Nej, skærmen på en Chromebook kan ikke adskilles fra tastaturet, men med tilsvarende eller bedre ydelse, lavere pris og bedre produktivitet på en Chromebook, er jeg bange for at tiden er løbet fra Asus Transformer serien. Det ændrer dog ikke på at TF303 vil være en god studietablet.
Asus Transformer Pad TF303CL lander på 4 ud af 6 stjerner.
Fordele og ulemper
Fordele
– God til produktive opgaver
– Flot og flydende brugerflade
– Fantastisk kompakt tastatur
Ulemper
– Middelmådig skærm
– Følsom track-pad
– Høj tablet vægt
Mere til historien
Asus Transformer Pad TF303CL kan erhverves hos en række danske forhandlere, der findes dog også alternativer fra Asus i Transformer serien, som du måske skal overveje hvis eksempelvis batteritid er vigtig for dig.