Nokia Lumia 1520 – en gigantisk kæmpe

TEST: Lumia 1520 er en gigantisk men glimrende phablet, der desværre indeholder et uforløst potentiale.

Du kan ikke gå ind i en teleforretning i dag, uden at falde over mindst tre kæmpe-smartphones. De såkaldte phablets fylder rigtigt meget i såvel lommer som butikker.

Størrelsen i sig selv er ikke så interessant. Det interessante er hvad man får ud af de ekstra gram og centimeter.

Test: De tre bedste phablets (december 2013)

Jeg har over en periode testet Nokia Lumia 1520, som er producentens første phablet, og det er en ordentlig sag. Designet følger den velkendte Lumia-linje, så her står vi med et produkt i hård polykarbonat-plastik, der måler 16 centimeter i højden og 8,5 i bredden. Vægten er 209 gram.

Produktets kvalitet fejler ikke noget. Den er godt konstrueret, og der opleves ikke knirkelyde fra plastikken. Det er kram. Selvom man ikke skulle tro, at Nokia havde pladsproblemer inde i telefonen, er SIM-kortet nu den helt lille nano-type.

Phablets blev i succes i 2013

Udfordrende betjening

Jeg har en temmelig stor hånd, men må erkende, at Lumia 1520 er alt for stor. En-håndsbetjeningen er helt udelukket, og det kræver altid to hænder for at betjene telefonen, da den ellers suser ud af ens sparsomme greb.

Vægten gør tilmed, at det er en kæmpe udfordring at ligge ned og skrive beskeder eller surfe på nettet. Udover størrelse og vægt er problemstillingen, at telefonen er helt vildt glat.

Hjørnerne er en smule afrundede, men det ændrer desværre ikke på oplevelsen af designet, der nok er godt, men næsten ikke mobilt. Til gengæld er der ingen knapper, der stikker ud, da volumen, power og kameratast ligger på linje med telefonens højre kant. Ind imellem kan det derfor være udfordrende at finde ud af, hvornår fingrene har den rette position ved betjeningen.

Der er gjort fine overvejelser omkring designet, så powerknappen sidder præcist ud for tommelfingeren når telefonen holdes i højre hånd.

På telefonens venstre side er portene til SIM-kort og microSD.

Nokia har placeret headset-stikket i toppen og USB til opladning i midten af bunden. Placeringer lige efter min smag. Derimod er den sparsomme højtaleråbning at finde på bagsiden, hvilket ikke ligefrem giver en god lydgengivelse, når der afspilles musik.

I hardwaredesignet er det en mangelvare, at der ikke er nogen LED-notifikation.

Telefonen har som andre Windows Phones et godt tastatur med en god ordbog, men ikke noget T9-tastatur. Resten af telefonen er opbygget med samme funktioner og muligheder, som øvrige Windows Phone telefoner på markedet.

Rigtig Full HD skærm

Der er ikke noget at klage over, når det kommer til skærmen. 6 tommer med en opløsning på 1920 x 1080 pixels er bare en god oplevelse, men midt i begejstringen bemærker vi, at skærmtypen er IPS LCD og ikke AMOLED, som vi tidligere har set på Nokias produkter, f.eks. Lumia 925. Billedet er flot, men særligt den sorte farve har en grålig nuance, hvor den med en AMOLED-skærm er helt sort. Derimod er hvid mere hvid på IPS LCD.

Nokia har holdt fast i ClearBlack Display-teknologien, der sikrer bedre synlighed, når solen bager direkte ind på displayet. Overfladen er beskyttet af Corning Gorilla Glass 2.

Min testmodel har en skærmfejl placeret tre centimeter inde fra højre og tre centimeter ned fra toppen. Jeg noterer dette i testen her, da jeg ikke ved, om der kunne ske at være tale om en generelt fejl.

Set i forhold til andre telefoner i samme størrelse, bruges der på Lumia 1520 forholdsvis meget plads omkring skærmen til ingenting. Nokia har cirka fire millimeter i hver side, mens LG G Flex kan nøjes med godt tre. Selvom det ikke lyder af meget, betyder det faktisk temmelig meget, når produkterne holdes i hånden.

Stortest: LG G Flex – mere end en kurve

Lige under skærmen sidder de tre standardknapper Tilbage, Windows og Søg. Når telefonen benyttes i mørke er det en ulempe, at der ikke er lys i knapperne, før der trykkes på dem.

Testvideoklip fra Lumia 1520

En ekstra række ikoner

Da iPhone 5 kom på gaden blev der lavet sjov med, at nu fik man en ekstra række ikoner nederst, fordi skærmen var vokset i længden. Det samme kan siges om Lumia 1520, der på startskærmen har et gitter af 6 gange 10 livetiles, altså op til 60 applikationer på én gang på én skærm.

Du kan selv tilpasse ikonstørrelsen, hvor der er tre forskellige typer til rådighed. Udover den helt lille, findes en 4 x 4  og 8 x 4 type, men ikke nogen der strækker sig over hele skærmens bredde.

Selvom det lyder underligt, at ikon-antallet kan have betydning, så er det faktisk vildt positivt på denne telefon. Den store skærm giver mange muligheder for individuelle opsætninger, der matcher ens egen smag.

Store maskiner med mange kræfter

Nokia Lumia 1520 er den p.t. vildeste smartphone i Windows Phone-kategorien. Det er Qualcomms Snapdragon processor på 2.2 GHz med Adreno 330 til grafikhåndtering, som sætter turbo på maskinerne.

Windows Phone er et virkeligt godt programmeret styresystem, der ikke bruger ret mange processor-resurser. Det kan derfor undre en, hvad de mange kræfter egentlig skal bruges til. For hverken Lumia 1020 eller 925 kører jo på ingen måde dårligt – heller ikke når der benyttes applikationer eller spil.

Nokias 6-tommers kæmpe har desuden 4G LTE i cat4, der kan give downloadhastigheder op til 150 mbit/s teoretisk. Der er 2 GB RAM samt 32 GB intern hukommelse, der kan udvides med yderligere 64 GB via microSD-kort, så jeg tvivler på, at ret mange brugere vil savne lagerplads. Derudover kan der gemmes yderligere 7 GB på cloudtjenesten OneDrive (tidligere SkyDrive).

Lumia 1520 har desuden alle de hardware sensorer, vi også finder i konkurrerende telefoner. Det vil sige kompas, gyroskop, accelerometer og proximity sensor. Dertil kommer GPS og Glonass til navigations-delen.

Fremragende kamera

Nokia har god historik omkring kameradelen i deres seneste produkter. Intet har endnu overgået den overdrevne sensor med 41 megapixels i Lumia 1020.

Test: Nokia Lumia 1020 – måske årets kameratelefon

I Lumia 1520 er de 20 megapixels med Carl Zeiss optik (1/2.5” sensor) bestemt heller ikke uden evner, og applikationen Nokia Camera, sætter liv i det hele. Der er utroligt mange muligheder for selv at justere på eksponering, lukketid, hvidbalance og fokus. Og særligt den manuelle fokus, åbner op for en stor kreativitet hos hobbyfotografen.

Naturligvis kan man bare køre det hele på automatik, og også her, tager telefonen gode billeder.

Kameraet har optisk billede-stabilisator (OIS), som modvirker rystelser, hvilket er særligt godt, når der ved dårlig belysning anvendes længere lukketider. Når fokuspunktet låses på motivet, vises stabilisatorens arbejde på skærmen, så man allerede her får oplevelsen af, hvad resultatet bliver af OIS.

Selv modlys håndterer kameraet ganske godt.

Nokia har en række forskellige apps, der relaterer sig til fotos, som kan anvendes til at skabe en masse spændende billeder. Nokias mobiler er samlet set enten over, eller på niveau med, hvad vi finder i pris-tilsvarerne produkter hos konkurrenterne.

Frontkameraet er på 1.2 megapixels, og det kan optage video i 720p-opløsning, mens hovedkameraet kan optage i 1080p, ligeledes med 30 fps.

Du kan vælge om billederne skal gemmes i almindelig JPEG-format på 5 megapixels, eller både et 5 og et 16 megapixels billede, hvor det mindste anvendes når fotoet skal deles på f.eks. Facebook. Den store udgave er velegnet til efterbearbejdning.

Telefonen kan tilmed gemme billeder i RAW DNG.

Præcis som på Lumia 1020 er det kun det mindste billede, der automatisk overføres til OneDrive, når det er taget. Jeg synes, det er vildt irriterende, at de store fotos kun kan hentes ud af telefonen, hvis den tilsluttes med kabel til en computer.

Fotos taget med Nokia Lumia 1520

Stabile forbindelser

Jeg oplever altid i forbindelse med tests af Nokias telefoner, at forbindelserne er yderst stabile, hvilket også er tilfældet denne gang.

Telefonen er lynhurtig til at etablere forbindelse til trådløst netværk (WiFi), men også skift fra WiFi til 3G eller 4G sker hurtigt, og uden fejl. Præcis samme oplevelse fik jeg ved Bluetooth og kommunikationen med headset.

Også samspillet mellem NFC og Bluetooth-parring har desuden virket perfekt.

Nokia Lumia 1520 har god samtalekvalitet, og jeg oplevede ikke nogle problemer i forhold til at holde fast i forbindelserne til mobilnettet.

Stort batteri og lang driftstid

De nyeste smartphones er betydeligt bedre til at bevare strømmen på batteriet, i forhold til de telefoner vi så for bare et år siden.

Lumia 1520 har en batterikapacitet på 3.400 mAh, og det udnytter telefonen fantastisk godt.

Mobilen er god til at gå i dvale, når den ikke bruges, og selv ved intensivt brug, får man meget batteritid ud af den.

Ved 20 timers drift, var der fortsat omkring 20 procent tilbage på batteriet, og i et andet brugstilfælde havde jeg efter 16 timer omkring 35 procent tilbage.

Alt i alt kan Lumia 1520 måle sig med de bedste, når det kommer til batteritid, og den kan bestemt godt konkurrere med LG G Flex, som jeg fornyligt har testet.

Batteriet i telefonen er fastmonteret og kan ikke udskiftes af brugeren.

Lumia Black har fine nyheder

Denne Lumia-telefon er den første med den hidtil nyeste software-opdatering Lumia Black, der på en række områder udvider funktionaliteten i produktet.

Noget er det vigtigste, synes jeg er rotations-lås, så skærmbilledet ikke konstant tilter rundt.

Men også den udvidede, låseskærm, der kan vise status på antallet af mails, beskeder, ubesvarede opkald m.v., er en god funktion. Når mobilen ”sover” er det endda muligt at vække den, blot ved at bevæge hånden over telefonen, hvorefter skærmen vågner – vel at mærke, uden at røre fysisk ved enheden.

Lumia Black indeholder også adgang til en række applikationer, der giver nye funktioner. Eksempelvis App-mappe, der gør det muligt at oprette mapper med apps og på den måde organisere og gruppere.

Opdateringen er forbeholdt en udvalgt skare af Lumia telefoner, men er samtidigt en interessant udvidelse til Windows Phone.

Windows Phone har i den seneste opdatering fået en ny multitasking-funktion, hvor programmer lettere kan lukkes ned. Hold Tilbage-knappen inde og vælg app’en ved at trykke på krydset i hjørnet.

Lumia Black – læs hvad den kan

Screenshots fra Nokia Lumia 1520

Stor skærm, men til hvad?

Telefoner med store skærme er naturligvis oplagte, når man surfer på nettet og læser tekster. Men desværre er det begrænset, hvad gavn der i Windows Phone ellers er af den store 6-tommers skærm.

Det der står tilbage er egentlig, at der er ekstra plads til livetiles på forsiden. Microsoft, der står bag Windows Phone, har intet gjort ud af, at optimere til store skærme.

Ikke engang i det mest oplagte, kalenderen,  bliver den ekstra skærmplads brugt til noget. Det er f.eks. ikke muligt, at se en udvalgt dags aftaler på skærmen, samtidigt med månedskalenderen.

Hvis phablet-layout skal give mening, skal Windows Phone-systemet optimeres yderligere. Jeg synes i den sammenhæng, der er andre vigtigere opgaver omkring udviklingen af platformen.

Nokia kæmper – men gør Windows Phone også?

Nokia Lumia 1520 er en effektiv og glimrende storskærms-smartphone, og ingen tvivl skal herske om, at Nokia gør hvad de kan, for at gøre deres telefoner attraktive for mobilkøberne.

Navigationsprogrammerne Here Drive og hele kameradelen er fantastisk godt skruet sammen, men der er stadig utroligt mange mangler i styresystemet. Hovednyheden i den næste store opdatering, Windows Phone 8.1, forventes at være Action Center, der er Microsofts udgave af et notifikationscenter, som vi kender det fra både Android og iOS. Spørgsmålet er, om det er nok.

Se Action Center i Windows Phone

En telefon i dag lever i høj grad af de applikationer, der er tilgængelige, og app-udvalget er fortsat ikke i det niveau og den kvalitet, der kendes fra de to store platforme. Som eksempel er Danske Banks app en skrabet version, og Facebook er fortsat behæftet med mange fejl og mangler.

Så uanset hvor meget Nokia kæmper for at gøre Windows Phone attraktiv, så hjælper det ikke, hvis ikke Windows Phone Store, har de apps der gør, at platformen reelt er et alternativ. Og der er vi ikke endnu.

Med til denne subjektive kommentar hører den viden, at jeg fra starten har holdt rigtigt meget af Windows Phone, som jeg betragter som væsentligt bedre og mere overskuelig end Android. Men Microsoft har fortsat en enorm stor opgave foran sig.

Rygte: Måske Android-apps på Windows phone

Konklusion: En overlegen kæmpe

Nokia Lumia 1520 er helt klart den mest overlegne telefon på Windows Phone. Den har den bedste processorkraft og største skærm, men Lumia 1520 besidder også et uudnyttet potentiale, som jeg desværre ikke synes bliver indfriet.

Telefonen er en kæmpe, der er vanskelig at håndtere særligt på grund af størrelse, tykkelse og glathed.

Normalt har jeg intet imod store telefoner, men her føler jeg ikke, at jeg får noget ekstra i bytte for størrelsen. Nokia skulle efter min mening have skabt en telefon med 1520’erens evner, pakket ned i et mindre format. Men mon ikke det kommer længere ude af tidslinjen.

På det foreliggende grundlag ender Nokias første phablet på 4 ud af 6 stjerner.

Fordele

+ Rigtig flot skærm
+ Godt kamera med mange funktioner og muligheder
+ Lang batteritid og god samtalekvalitet

Ulemper

– Systemet og apps udnytter ikke den store skærm nok
– Mobilen er stor, tung og glat – set i forhold til konkurrerende i samme størelse
– Ingen LED-notifikationer

Nokia Lumia 1520
Hørefejl? – Doro HearingBuds giver nye muligheder

TEST: Doro HearingBuds skærer igennem kaos og det højlydte. Og så spiller de bare fremragende.

(mere…)
Lavpris-mobil: Det er jo næsten umuligt at vælge

VIDEO: Jeg har sat to gode lavpris-telefoner i duel. Hvilken er bedst?

(mere…)
Fik du set den nye M3 MacBook Pro og iMac?

VIDEO: Her er mine første indtryk af M3 MacBook Pro og den nye 24” iMac.

(mere…)
Skal du skifte til iMac M3? TEST

TEST: M3-versionen af iMac er superfed, men overgår den M1 iMac? Læs min test af iMac M3 med 24 tommer skærm..

(mere…)
Motorola Edge 40 Neo giver fuld valuta for pengene | TEST
(mere…)
Her er den bedste GPS-styrede robotplæneklipper

TEST: Virker de GPS-styrede robotplæneklippere? Jeg har gennemtestet Segway, Stiga og Ecoflow.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
18 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram