Sådan finder smartphonen ud af hvor du er

BAGGRUND: Din smartphone ved, altid hvor du er, uanset om der står Apple, Android eller Microsoft som styresystem på pakken. Den ved det endda meget præcist!

Navigation i bilen med Google Maps på Samsung Galaxy Note 3 (Foto: MereMobil.dk)

Navigation i bilen med Google Maps på Samsung Galaxy Note 3 (Foto: MereMobil.dk)

Den mest åbenlyse årsag til at telefonen kender vores position er GPS-antennen, der via satellitter nogenlunde kan lokalisere os. Men GPS-systemet har en unøjagtighed på omkring 20-30 meter, og fungerer desuden meget dårligt inde i bygninger, eller andre steder, hvor udsynet er blokeret.

Derfor tages også mobilmasterne i anvendelse, og via triangulering samt mastens Cell ID, kan dataene kombineres med de oplysninger, telefonen har modtaget fra GPS-satellitterne. Positionen vil være mest præcis i områder hvor masterne står tæt, f.eks. i byerne.

En tredje faktor er trådløse netværk, dem vi møder i hjemmet, hos vennerne, jobbet osv.

Helt anonymt henter smartphonen oplysninger om, de netværk du er på, og sender det tilbage til centrale databaser hvor det gemmes. Dataene er tilgængelige (anonymt) for andre smartphone-brugere, der støder på disse netværk.

Det er derfor nogle applikationer fortæller dig, at du får en mere præcis position, hvis du tænder for telefonens WiFi-forbindelse.

Hurtig lokalisering

Gevinsten er, at telefonen meget præcis og utroligt hurtigt, kan lokalisere dig, hvilket er en fordel når du f.eks. åbner Google Maps eller via Facebook ønsker at angive hvor du er. De fleste ville nok synes, det er vildt irriterende, hvis det tog mange minutter for en applikation at fastslå hvor i verden du er.

De mange positionsdata betyder også, at du kan lokaliseres ned til et præcist punkt inde i en bygning. Min telefon kan eksempelvis fastslå om jeg er på terrassen, i stuen eller køkkenet. Gennem flere år har mobilproducenterne talt om indendørs navigation i f.eks. storcentre. På den måde kan du ikke blot finde frem til parkeringspladsen, men også på gå-ben blive ledt frem til den enkelte butik.

I dag benyttes mange applikationer hvor en nøjagtig position er ganske vigtig. Det kan være sportsprogrammet Endomondo eller fodgængernavigation i Google Maps.

Du behøver ikke at være nervøs for ”Big Brother”-samfundet. Det er her allerede.

Ønsker du eksempelvis heller ikke, at dele din lokation i Facebook-opdateringer så kan du slå dette fra – læs hvordan du gør her.

Mere til historien

Google indsamlede på et tidspunkt oplysninger omkring Wi-Fi netværk, når fotobilen der laver data til Streetview i Google Maps, alligevel trillede forbi. Dette blev dog stoppet. I stedet spørger telefonerne nu brugeren om man vil dele disse oplysninger. Så nu samler brugerne selv data ind til mobilproducenterne.

Ulovlig streaming: Dansk tjeneste skaffer dig alt

DEL 2: Streaming og download af film og serier er ret udbredt. Vi dykker ned i en dansk tjeneste som skaffer dig alt.

(mere…)
Sirenen – dette skal du vide om beredskabsmeddelelser på mobilen

BAGGRUND: S!renen er systemet til beredskabsmeddelelser i Danmark. Her er, hvad du skal vide.

(mere…)
Derfor behøver du ikke et større batteri i din telefon

BAGGRUND: Løsningen på dine batteriproblemer er ikke nødvendigvis et større batteri.

(mere…)
Har din GPS-navigation opført sig underligt?

Omfattende jamming af GPS-signaler på dansk grund. Har du været ramt?

(mere…)
Nej! Google Pixel kører ikke ’ren Android’

BAGGRUND: Arghhh.... Google ændrer på Android i Pixel-telefonerne.

(mere…)
Sådan downloader du kort i Apple Maps til offline-brug

TIP: Det er nu muligt at downloade kort i Apple Maps til brug offline. Se her hvordan du gør.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram