Samsung Gear S2 test – ringen er det fede

TEST: Gear S2 er det bedste bud fra Samsung på et smartwatch – intuitivt og velfungerende, men alt for dyrt! Læs her den store Gear S2 test.

Samsung har været med i smartwatch-gamet i nogen tid, faktisk har de været med helt fra start. Men det er endnu ikke lykkedes selskabet at komme med noget innovativt, intuitivt eller blot noget der har kunne matche Android Wear eller Watch OS fra Apple – indtil nu med deres nyeste Tizen-baserede ur.

Samsung Gear S2

Samsung Gear S2 (Foto: Samsung)

Samsung Gear S2 kommer i to versioner, Gear S2 og Gear S2 Classic. Sidstnævnte er det mest stilrene, det der bedst passer til både jakkesættet og træningsbukserne – begge modeller er udført i 316L rustfrit stål.

De to modeller er meget lig hinanden. Hardwaren er ens, mens vægt, størrelse, design og pris er det skillende. Det bliver altså din pung og smag der afgør, hvilken model du i sidste ende tager med hjem.

Vi har haft mulighed for at teste det almindelige Gear S2, der findes i to farvekombinationer. Den ene er med sølvfarvet urkasse med hvid plastikrem, mens den anden kommer i en mørkegrå nuance med næsten tilsvarende farvet rem, også i plastik.

Ud af salgsæsken kommer Gear S2 med to størrelser urremme, hvilket vi aldrig har oplevet før, blandt de smartwatch produkter vi har testet. Det betyder at der er tre kombinationsmuligheder, så man kan finde den længde der bedst passer ens håndled – rigtig fedt!

Min Samsung Gear S2 konkluderer, at Samsung er på rette vej.

Design – en rigtig god størrelse

Gear S2 er Samsungs første bud på et rundt smartwatch. Tidligere har selskabet prøvet sig frem med de firkantede modeller, eller med buet skærm som på forgængeren, Gear S – hvilket jeg ikke var den største fan af.

Gear S2 rammer efter min mening “spot on”! Størrelsen svarer meget godt til et 42 mm ur du finder hos den lokale urmager. Designet er slim med en tykkelse på 11,4 millimeter og urkassen fylder blot 42,3 x 49,8 millimeter, mens vægten falder på 47 gram – helt acceptabelt.

Køber du Gear S2 Classic, er uret endnu mindre: 39,9 x 43,6 x 11,4 mm og en vægt på 42 gram.

Urkassen er som tidligere nævnt lavet af 316L rustfrit stål, stærkt og modstålig over for hverdagens strabadser. Jeg har brugt uret hver dag, både på arbejde og hjemme, uden hensyntagen til om det skulle blive ridset. Trods til tider hårdfør brug, er der stadig ikke nævneværdige ridser på skærmen eller skrammer på urkassen.

På højre side ud for “klokken 2” finder vi urets tilbageknap – ubrugelig. Brugerfladen giver med et let swipe fra toppen samme resultat. Ud for “klokken 4” er urets tænd/sluk-knap placeret, der med to hurtig tryk indstilles som genvej til en specifik app, rigtig smart.

Skærmen er beskyttet af Gorilla Glass 3 og en let løftet ring ovenpå urkassen. Denne ring danner også grundlag for Gear S2’s mest intuitive feature, det der sælger dette ur. Mere om det senere i anmeldelsen.

Plastikrem er øv

Jeg er ikke fan af plastikremmen, trods den føles behagelig, uden at rive i hårene på armen og findes i flere længder – jeg er bare mere til læder eller stål om håndledet.

Samsung skal dog have ros for at designe remmene let udskiftelige. Et fast greb med en negl ind under låsemekanismen bag på uret – vupti, remmen er af og kan udskiftes med andre farver eller typer.

Desværre så er man tvunget til at købe remme fra Samsung. Det er ikke som vi har set det på blandt andet LG’s ure, en standard 22 mm rem, du kan købe på eBay eller hos den lokale urmager og skifte ud med.

Gear S2 Classic, kan ifølge Samsung, udskiftes med almindelige 20 mm remme nemt, som set hos andre smartwatch produkter.

De fleste indtryk fra omgivelserne af Gear S2 har været positive, om end de fleste mener at den er kedelig og mest ligner et fitness ur.

Se nærmere på Gear S2 og Gear S2 Classic

https://www.youtube.com/watch?v=MOHcBd8PFLQ

Ikke noget nyt under hjelmen

Åbner vi op til maskinrummet på Gear S2, er der ikke meget nyt at byde ind med. Processoren er Samsungs egen Exynos 3250 dual-core processor på 1 GHz. Dertil 512 MB RAM og 4 GB intern hukommelse, hvoraf der cirka er 2.5 GB ledig til slutbrugerens musik, billeder og apps.

Samsung Gear S2

Samsung Gear S2 (Foto: Samsung)

Til at forbinde Gear S2 er uret udstyret med Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11 b/g/n og NFC. Førstenævnte kommunikerer direkte med telefonen, skulle den komme uden for rækkevidde, forbinder uret automatisk til et Wi-Fi netværk den kender. NFC-chippen er per automatik slået fra – vi forstiller os den skal bruges til Samsung Pay, når det kommer til Danmark.

Til at drive urværket er Gear S2 udstyret med en 1.2 tommer Super AMOLED skærm med 360 x 360 pixels opløsning. Det giver skærmen en pixeltæthed på hele 302 PPI. Der er ingen tvivl om, at det her er blandt de bedste skærme i en smartwatch!

Batteriet er på blot 250 mAh, hvilket i vores test ikke har været et problem i forhold til at komme igennem en hel arbejdsdag. Men holde i to til tre dage som Samsung postulerer, er urealistisk.

Som så mange andre produkter i klassen er Gear S2 vand- og støvafvisende i henhold til IP68-certificeringen. Det betyder uret er testet til at holde op mod 30 minutter sænket i vand ned til halvanden meter.

På bagsiden finder vi den indbyggede pulsmåler, som i vores testperiode har været hurtig og effektiv at anvende, om end man aktivt selv skal bede den måle pulsen – det kunne være fedt, hvis man kunne indstille den til at måle efter ønsket interval.

Galleri med Gear S2

Det er ringen der gør forskellen

Hvor Android Wear og Tizen OS frem til nu har været systemer man interagerer med igennem berøring på skærmen, har Samsung taget ved lære af Apple – og det er faktisk godt.

Brugerfladen er blevet komplimenteret med Samsungs svar på Apples ”Digital Crown”. En fysisk drejefunktion, der er dybt integreret med brugerfladen. Men hvor Apple helt traditionelt har placeret deres ud for “klokken 3”, så har Samsung fundet deres helt egen løsning – og den er skide smart!

Som vi nævnte tidligere, er skærmen beskyttet af en ring placeret ovenpå urkassen, denne ring er drejbar i begge retninger, hvilket direkte afspejler sig i brugerfladen.

Med ringen kan du manøvrere i brugerfladen, scrolle igennem beskeder og notifikationer eller zoome ind og ud i korttjenester. Det ikke bare virker, det fungerer helt fantastisk til Tizen OS.

Når man navigerer med ringen, er enhver scrolle eller bevægelse i menuerne, lig med ét klik på ringen, meget lig med scrollehjulet på din mus, blot efterflugt af en forsigtig klik-lyd.

At navigerer i menuer og apps med ringen forhøjer brugervenligheden markant. Man har altid fri udsigt til det der sker på skærmen – man er ikke halvt blændet af en finger der swiper til højre og venstre, fra menu til menu.

Det her er urets helt store force! Den ring er innovativ og intuitiv på en gang! Hvis ikke det var for ringen, var denne version af Tizen OS blot en simplificeret udgave af tidligere versioner, proppet ned i et rundt ur.

Jeg håber og krydser fingre for, at Google kan lade sig inspirere af ringen, og lave noget tilsvarende på Android Wear enheder i fremtiden.

Tizen OS – bedst med Samsung

Som med de fleste af Samsungs forgående smartwatch-produkter, er Gear S2 brugerfladen også baseret på Samsungs egen brugerflade og system Tizen. Men hvor vi i anmeldelsen af Gear S, ikke havde megen ros til overs for brugerfladen, er der sket en hel del siden.

Samsung Gear S2

Samsung Gear S2 (Foto: MereMobil.dk)

Samsung har ryddet op i brugerfladen, fået gjort det intuitivt at bruge med den fysiske forbindelse til ringen, og skåret et en håndfuld uanvendelige funktioner væk.

Det første der møder dig når du løfter håndledet, er selvfølgelig urskiven, der viser klokken. Denne kan du selv tilpasse ud fra en række foruddefinerede urskiver, nogen bedre end andre. Det er også muligt at downloade nye urskiver fra Samsungs App Store. Desværre er udvalget beskedent og decideret ringe sammenlignet med Android Wear.

Drejer du ringen mod uret, finder du dine notifikationer. Disse er endelig synkroniseret med telefonen! Afviser du en notifikation på uret, afvises den også på telefonen og vice versa.

Samsung Gear S2

Samsung Gear S2 (Foto: MereMobil.dk

Er der applikationer, du ikke ønsker skal sende notifikationer til dit ur, kan du blokere disse – en indstilling du kan lave med Samsung Gear applikationen, der skal køre på din telefon for at kommunikere med uret.

Problemer med tredjepartsapps

Alle Samsung apps interagerer perfekt med Gear S, mens det er lidt ”hit or miss” med apps fra tredjepartsudviklere såsom Google Maps, Snapchat eller en tredjeparts SMS-app.

Eksempelvis kan du ikke få vist rutevejledning på håndledet med Google Maps, som du kan på Android Wear. Du kan heller ikke læse alle dine beskeder hvis du bruger Google Messenger, Hangouts eller en helt tredje SMS-app.

Du får altså den bedste oplevelse hvis du bruger en Samsung telefon og Samsung apps.

Samsung Gear S2

Samsung Gear S2 (Foto:MereMobil.dk)

Drejer du ringen med uret, navigerer du til dine ”widgets”, en række interaktive genveje til apps og funktioner, der enten er en del af pakken eller som du har installeret via Samsung App Store. Du kan selv tilføje, fjerne eller organisere genvejene efter dine præferencer.

Det er også her Samsung måske går et skridt for langt. Et smartwatch er til for at gøre opgaver mere simple, men med apps og Tizen OS på håndledet, bliver man hurtig ledet ind i den ene under-menu efter den anden, for at udføre selv simple opgaver.

Så er det måske nu den kvikke læser tilføjer, at man jo blot skal bruge stemmen! Korrekt, men Samsung S Voice, som er talekommando-appen til Gear S2, understøtter ikke dansk.

Mest et notifikationscenter

Samsung Gear S2

Samsung Gear S2 (Foto: MereMobil.dk

Det betyder, at man er i samme situation som på Android Wear for øjeblikket. Uret går hen og bliver et lille notifikationscenter, hvilket i sig selv er super funktionelt og giver mig færre afbrydelser i hverdagen, i form af ikke at tage teflonen op af lommen, hver gang den vibrerer.

Men at give knap 2.800 kroner for at få sendt sine notifikationer op til håndledet, eller skrive SMS-beskeder via et T9-tastatur presset ned i en 1.2-tommer skærm, er bare hverken intuitivt eller smart – beklager Samsung!

Jeg kan stadig se min næste aftale i kalenderen, se hvor mange skridt jeg har gået i dag eller se hvordan vejret er uden for mit vindue – alle funktioner, som kommunikerer til mig, men ikke tager imod mine kommandoer.

Samsung Gear S2

Samsung Gear S2 (Foto: MereMobil.dk)

Ja okay, jeg kan også styre musikken på mit anlæg og måle min puls. Men det er stadig 80-90 procent af tiden, at uret bliver brugt til at give informationer og ikke tage imod mine forespørgsler, opgaver eller svare på mine SMS’er og E-mails – altså funktioner som stemmekommandoer burde klare for mig.

Tizen ER blevet bedre, langt bedre end tidligere udgaver, men så længe at hoveddelen af tiden går med at få informationer og ikke kunne interagere med opgaver, så er systemet ikke bedre end Android Wear – slet ikke når det ikke kan kommunikere med selv Googles applikationer, men kræver Samsung apps installeret.

Konklusion: Det er den rigtige retning Samsung!

Samsung! I gør så meget rigtigt med Gear S2! Urkassen er blevet rund, pæn og i en størrelse der passer selv de med et smalt håndled (piger, I kan også være med nu).

Designet er tiltalende, hvad enten man er til anonymt aluminium-design og plastikrem, eller stilrene blanke overflader med læder. Vægten er inden for det acceptable og tykkelsen gør uret let at få under det snævre skjorteærme.

Urets helt store styrke er uden tvivl den runde navigationsring der omkranser skærmen, det er her magien sker og det er ad denne vej Samsung skal fortsætte med at udvikle sig.

Men uden et talekommando-system der forstår dansk, så man kan besvare indgående notifikationer, spørge efter vejrudsigten eller bede om rutevejledningen hjem fra de fjerneste afkroge af landet, så er systemer blot en forlænget arm til dine notifikationer.

Urskive- og app-udvalget er fortsat yderst begrænset i forhold til Android Wear, og jeg føler ikke der er kommet noget brugbart eller spændende til, siden jeg i januar testede den første Gear S.

Batteritiden holder ikke meget mere end én dag med uret konstant på. Hvis man vælger at skærmen skal slukke når man ikke ser på uret, kan man måske knibe to dage ud af det. Men med et batteri på 250 mAh, overrasker det mig ikke.

Der er ikke en finger at sætte på hardwaren, skærmen står knivskarpt inde, såvel som ude i solen. Menuerne kører ufattelig flydende, systemet tøver undtagelsesvist og man venter sjældent på en app skal starte. Hver gang håndledet hæves reagerer uret med det samme, og så snart håndledet falder igen, går skærmen med det samme tilbage til den definerede tilstand (slukket eller i ”altid aktiv”-mode).

Samsung, vi lander på fire ud af seks mulige stjerner! For at komme til tops, skal I få styr på talefunktionen, rydde mere op i under-menuerne, blive kompatibel med langt flere tredjeparts applikationer fra Android udviklerne og give mig to dages batteritid med ”altid aktiv”-skærm.

Jeg kan ikke anbefale Gear S2 til andre end Samsung brugere, der til gengæld vil være bedre tjent med Gear S2 frem for et Android Wear ur.

Men hvis du har en smartphone fra HTC, LG eller en tredje producent, er du bedst stillet med et ur der kører Android Wear.

Fordele og ulemper

Fordele

– Intuitiv og innovativ interaktion
– Flot og tilpas størrelse urkasse
– Perfekt til Samsung-brugerne

Ulemper

– Svagt udvalg af urskiver og kompatible apps
– Forstår ikke dansk taleinput
– For høj pris kontra den brugbare målgruppe

Mere til historien

Samsung Gear S2 kan dags dato erhverves for knap 2.800 kroner, mens Gear S2 Classic kommer til at koste dig knap 3.300 kroner – en alt for høj pris, hvis du spørger os.

Nej! Du skal ikke skifte til iMac M4 | TEST

(mere…)
Xiaomi 14T test | Følelsen af flagskib til en lav pris

(mere…)
Samsung Galaxy A56: Alt hvad vi ved indtil videre

Den kommende prisvenlige Samsung Galaxy A56 får hurtigere opladning. Her er hvad vi ellers ved om A56.

(mere…)
Datoen for Samsung Galaxy S25-lancering er måske afsløret

Hvis man skal tro de seneste rygter, så er præsentationen af den nye Samsung Galaxy S25 serie snart på vej.

(mere…)
Mac Mini vs. Mac Studio: Kan jeg nøjes med M4-Mac Mini?

VIDEO: Jeg har testet den nye Mac Mini og Mac Studio. Se med her.

(mere…)
Endelig… Samsung Galaxy Ring er nu til salg i Danmark

Samsung Galaxy Ring er endelig landet i handlen i de danske butikker. Her er detaljerne.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
9 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram