Covers mod mobilstråler gør ingen forskel
Der tales meget om mobilstråling, og nu er der udviklet covers mod mobilstråler, men disse hjælper ikke.
Der har gennem årene været meget snak om, at mobilstråler fra smartphones og tablets er skadelige, og kan forårsage blandt andet kræft. Det har derfor betydet, at der er kommet et marked for covers, som skal være beskyttende mod strålerne som folk er bange for.
Du kan hos flere forhandlere købe blandt andet læderlommer, høretelefoner og covers, der skal være benyttende over for disse stråler.
Men to professorer, som er eksperter i henholdsvis kræft og mobilstråling, mener man køber katten i sækken. Det skriver Politiken.dk.
Forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse, professor og overlæge, Christoffer Johansen mener ikke der er noget som tyder på mennesker rammes af kræft ved at bruge mobiltelefoner og tablets. Og der er forsket i dette i mange år. Om der er er risiko for andre sygdomme, eksempelvis neurologiske sygdomme, som svimmelhed og migræne er uvist.
Men Christoffer Johansen mener ikke, at der er grund til at sælge disse covers.
Test afslører blot dårlig dækning
Professor Gert Frølund Pedersen fra Aalborg Universitet er enig efter at have testet blandt andet Radicovers.
– ”Det eneste, de covers gør, er at ødelægge radiodækningen. Det betyder bare, at mobilen skruer op for senderstyrken, så på den måde bliver den såkaldte stråling lige så stor,” siger Gert Frølund Pedersen til avisen.
Grunden til strålingen bliver lige så stor er, at mobiltelefoner er indrettet sådan, at de ikke sender med større styrke end nødvendigt. Så pakkes antennen ind skruer telefonen og senderen op for styrken. Det betyder også, at du er mindre udsat for stråling tæt på en mobilmast, end når du er langt væk fra en mast.
De stråler mobilen udsender (SAR-stråler) er ikke ”stråler”, men radiobølger. Og holder man telefonen en centimeter fra øret, så mindsker man disse SAR-stråler med op til 50 procent. Taler man i headset, så mindskes disse 100 gange.
Producent uenig
Enrico Kaarsberg, der er manden bag Radicover, er uenig med Gert Frølund. Han mener coveret reducerer styrken hele vejen rundt – særligt på for- og bagsiden.
– ”Vi har målt på strålingen omkring tablets og mobiler, og samlet set bliver den lavere. Vi har ikke målt, at mobilen skruer op for sendestyrken,” siger Enrico Kaarsberg til Politiken.dk.
– ”Radicovers testlaboratorium har målt, hvor meget telefonen sender ud i luften, og det er ikke den internationalt anerkendte metode,” lyder det fra Gert Frølund Pedersen, som er anerkendt verden over for sit arbejde med antenneteknologi.
Mobilproducenterne har siden kritikken for høje SAR-værdier huserede sænket deres SAR-tal. Dog kan der fortsat være store forskelle på de SAR-værdier telefonerne på markedet har.
Radicover har gerne ville have et samarbejde med Aalborg universitet for allerede et år siden, men dette er altså ikke blevet til noget.
Christoffer Johansen mener også, at man med disse covers mod mobilstråler forsøger at sælge ”tryghed” til folk. Hvilket altså ikke er nødvendigt, da det ikke er påvist mobilstrålerne er skadelige.
Mere til historien
Mobilens SAR-værdi er et udtryk for den effekt, som et område af kroppen på mellem 1 og 10 grams kropsvægt maksimalt modtager fra mobiltelefonen.