Unge skruer ned for sociale medier
Flere unge vælger at skære ned på forbruget af sociale medier.

En ny undersøgelse fra Gallup, udført for DR Analyse, afslører en markant tendens: Flere unge vælger at skære ned på deres forbrug af sociale medier som Facebook, TikTok og YouTube.
Siden 2022 er unges ugentlige brug af disse platforme faldet med mellem 11 og 22 procentpoint.
LÆS MERE: Unge er mere bekymrede over sociale medier
For mange unge, som f.eks. Daniel Pedersen Lennon fra Paderup Gymnasium, er erkendelsen af spildtid en motivationsfaktor. Han husker dage, hvor mobilkiggeri fyldte for meget. Det skriver DR.
Jonas Ravn, seniorkonsulent med speciale i unges digitale trivsel fra Center for Digital Pædagogik, bekræfter tendensen.
Han oplever, at unge i stigende grad reflekterer over, hvad de ønsker at bruge deres tid på, og mange udtrykker, at de bruger for meget tid på medierne.
Denne udvikling hænger også sammen med den opblussende offentlige debat om mobiltelefoners plads i daginstitutioner, skoler og ungdomsuddannelser – en debat der nu tages bredt i samfundet, og som har ført til en senere debut på sociale medier for børn.
Miriam Michaelsen, forperson for Medierådet for Børn og Unge, påpeger, at de unge, der nu skruer ned, voksede op i en tid uden samme debat om mobilregler.
Hun håber, at adfærdsændringen skyldes en øget bevidsthed om sociale mediers indflydelse på tid og frihed, selvom det også kan handle om et skifte til andre platforme som Telegram, Reddit og Discord.
LÆS MERE: Australien forbyder sociale medier for unge
Et bredere billede fra Digitaliseringsministeriets undersøgelse viser, at 61 procent af danskerne mellem 15 og 49 år bruger mere tid på sociale medier, end de ønsker, og især kvinder og unge føler, at deres tidsforbrug er for højt.
Dette understreger et generelt ønske om mere kontrol over den digitale tid.
Mere til historien
Er du afhængig af sociale medier? Så kan du her få 5 tips til, hvordan du kommer ud af denne afhængighed.