Krig og krise: USA kan blokere det danske mobilnet
Det kommende forsvarssamarbejde mellem Danmark og USA skelner ikke mellem krigstid og fredstid, siger forsker.

Det kommende forsvarssamarbejde mellem Danmark og USA kan meget vel skabe udfordringer for ganske almindelige danskere med en mobiltelefon eller en tablet – og dermed også de danske teleudbydere.
Det skriver ITWatch.
I krise og krig kan USA nemlig uden at spørge lægge beslag på givne frekvenser.
Det vil betyde, at danskere ikke vil kunne få netværksadgang og dermed miste deres mobiltelefoners forbindelse til omverdenen.
Det fremgår af et skriftligt svar, som Ritzau har modtaget fra Forsvarsministeriet.
Forsvarssamarbejdsaftalen giver amerikanske styrker mulighed for umiddelbart at tage frekvenser i brug, hvis “presserende operationelle forhold” gør det nødvendigt.
– “Ved ‘presserende operationelle forhold’ forstås for eksempel tilfælde af krise og krig samt katastrofer og andre ekstraordinære situationer i fredstid,” skriver ministeriet til Ritzau.
Ifølge ITWatch fremgår det af en bekendtgørelse fra Digitaliseringsstyrelsen, at “det er tilladt for USA at anvende de instrumenter og tjenester, som måtte være nødvendige for at sikre fuld mulighed for at benytte bl.a. egne telekommunikationssystemer, og at anvende alle nødvendige frekvenser til dette formål.
De amerikanske styrker koordinerer brugen af frekvenser med den administrative repræsentant for Danmark, medmindre dette ikke er muligt på grund af presserende operationelle forhold.”
Bekendtgørelsen fra Digitaliseringsstyrelsen er lige nu i høring.
LÆS MERE: Hvad gør du hvis din Gmail og Outlook lukkes?
Forsker: Der skelnes ikke mellem krigstid og fredstid
Ifølge Lars Dittmann, som er forsker ved DTU med speciale i netværksteknologi og serviceplatforme, giver lovteksten i praksis USA ureguleret adgang til et normalt gennemreguleret område.
– “Problemet er, at der ikke er lavet begrænsninger i det lovforslag. Og at der ikke er skelnet mellem krigstid og fredstid,” forklarer Lars Dittmann til ITWatch.
Forskeren uddyber problematikken og siger, at hvis amerikanerne laver øvelser og sætter udstyr op, kan de sagtens ødelægge det for alle mobiloperatører i området, som kan tabe indtægt, mens deres kunder bliver sure.
For eksempel vil det ikke være muligt for mobilbrugerne i en radius på eksempelvis tre kilometer at kunne komme på deres netværk.
– “Så vil alle, der bor i området, blive påvirket af det,” siger Lars Dittmann.
Forskeren savner forbehold i lovteksten om, hvilke frekvensområder og sendefrekvenser der skal gives tilladelse til at bruge, og om der vil være forskel på beføjelserne i krigstid og fredstid.
Branchen er bekymret
Hos teleselskabernes brancheforening, Teleindustrien, er man bekymret – selvom man ikke har et overblik over, hvor meget det i praksis giver af problemer.
– “Men det er problematisk, at vi har en gennemreguleret frekvensanvendelse i Danmark, og her åbner vi op for ureguleret frekvensanvendelse, som selvfølgelig kan have nogle konsekvenser,” siger direktør Jakob Willer til ITWatch.
Høringen slutter den 23. maj, og regeringens lovforslag om forsvarssamarbejdet med USA skal efter planen til afstemning 11. juni i Folketingssalen.
Som udgangspunkt skal de amerikanske styrker koordinere brugen af frekvenser med relevante danske myndigheder.
Mangler du som 1000-vis af andre viden om den nye teknologi? Modtag et overblik i indbakken 4 gange om ugen. Tilmeld dig GRATIS NETOP NU.
Mere til historien
For at lytte til beredskabsmeddelelser i radioen, skal du indstille radioen på den korrekte FM-frekvens. Her kan du se frekvenslisten for DR P4