Danskerne søger andre veje: Googles dominans udfordres
Bruger du stadigvæk Google, når du skal søge efter noget? For første gang i mange år udfordres Googles dominans.

I årevis har Google været den ubestridte konge når det er kommet til søgemaskiner. Men nu viser nye tal et markant skifte i adfærden.
For første gang siden midten af 00’erne bruger færre end ni ud af ti danskere Googles søgemaskine, når de skal finde information online. Det skriver Berlingske.
LÆS MERE: Google giver ikonisk ‘G’-logo nyt look
Dette historiske dyk i brugen af tech-gigantens kerneprodukt indikerer, at konkurrencen for alvor er begyndt at bide sig fast.
Selvom en markedsandel på 89,7 procent stadig lyder højt, er det et tydeligt signal for Google efter mere end et årti med en nærmest monopolagtig position over 90 procent.
Faldet skyldes flere faktorer. Fremkomsten af AI-assistenter som ChatGPT og Gemini har ændret måden, mange danskere søger information på, idet de stiller spørgsmål direkte til chatbots i stedet for at bruge traditionelle søgeord.
Derudover har særligt yngre brugere taget alternative platforme som TikTok og Reddit til sig som søgekanaler, særligt når det gælder livsstilsrelateret og visuel information. Samtidig vinder søgemaskiner som Bing, der er integreret med OpenAI’s teknologi, samt niche-søgemaskiner som DuckDuckGo og Ecosia, der appellerer til privatlivs- og bæredygtighedsbevidste brugere, også markedsandele.
LÆS MERE: Google vil bruge AI til at vurdere unges alder
Google er dog ikke passiv i denne udvikling. Selskabet har for nylig lanceret AI-baserede forbedringer i deres søgemaskine og planlægger yderligere integration af Gemini.
Spørgsmålet er nu, om disse tiltag er nok til at genvinde danskernes fulde tillid – eller om vi står over for et nyt kapitel i måden, vi søger information på internettet.
Mere til historien
Bruger du stadigvæk Google, når du skal søge efter noget? Skriv gerne i kommentarfeltet herunder, hvad du gør, når du skal undersøge eller tjekke noget?