Det bliver sværere for politiet at få adgang til din iPhone
Med iOS 18 kommer en masse nyheder – også for myndighederne som politiet, der nu får sværere ved at åbne iPhones.
En hidtil ukendt ændring i sikkerheden i iOS 18 er nu kommet frem, og det tyder på, at Apple har skærpet sikkerheden yderligere.
For at forstå problematikken for myndighederne er der to betegnelser, som er vigtige at kende: BFU og AFU, der står for “before first unlock” og “after first unlock”.
Hvis en iPhone er i BFU-mode, vil flere funktioner være utilgængelige, eksempelvis notifikationer, kontrolcenter, kamera, Wi-Fi, Face ID og Touch ID.
I AFU-mode bliver disse funktioner tilgængelige, og man kan også bruge Face ID eller Touch ID til at låse sin iPhone op.
BFU-mode aktiveres, når telefonen genstartes, mens AFU-mode træder i kraft, når koden er blevet indtastet første gang.
LÆS MERE: Her er Apples nye Password-app – vi har prøvet den
Ændring i sikkerheden besværliggør det for myndigheder
Gennem tiden har særligt ét firma haft speciale i at låse iPhones op – Cellebrite – der ved hjælp af en fysisk enhed har kunnet anvende brute force-metoder til at åbne telefonerne.
Tilbage ved iOS 17.4 opstod der dog udfordringer, da forbedret sikkerhed angiveligt gjorde det vanskeligere at låse telefonerne op. Om dette senere blev løst, er ukendt.
Ifølge flere medier har politiet i USA nu problemer med iOS 18 og BFU-mode. En ny sikkerhedsfunktion skulle nemlig tvinge en iPhone til at genstarte, hvis den har været låst i flere dage, skriver The Verge.
Det betyder, at en iPhone i AFU-mode kan blive tvunget tilbage til BFU-mode, hvilket er problematisk for myndighederne, da det komplicerer deres arbejde.
Når en telefon er i BFU-mode, er det yderst begrænset, hvilken data der kan trækkes ud fra den. Om myndighederne stadig kan anvende værktøjer fra firmaet Cellebrite, vides ikke, men det tyder på, at Apple gør alt, hvad de kan, for at lukke eventuelle sikkerhedshuller.
LÆS MERE: Så hurtigt kan dit kodeord på 8 tegn hackes
Vil du læse flere artikler som denne? Modtag et techoverblik gratis i indbakken 3 gange om ugen. Tilmeld dig her.
Mere til historien
Tilbage i 2016 var FBI og Apple langt fra bedste venner. Da en attentatsmands iPhone skulle låses op, bad FBI Apple om hjælp, her nægtede Apple at medvirke af hensyn til sikkerheden.