Den bedste kameratelefon i 2024
LISTE: Kameraet er vigtigt i en telefon. Her er de telefoner, som har det bedste kamera.
Telefonen er i dag vores primære kamera. Jeg har set et tal på mellem 1.500 og 2.000 milliarder mobilfotos, der på verdensplan tages om året med telefoner. Der findes ingen sikre kilder på tallene, men uanset antallet indikerer det vigtigheden af kamerateknologien i vores telefoner.
Når du ser reklamer for nye telefoner, lyder det altid, som om de nye telefoner er markant bedre til at tage billeder end de nuværende og tidligere modeller. Sandheden er, at selvfølgelig bliver kameraet bedre, men så meget bedre bliver det altså ikke.
Et kig på tests fra kameratestvirksomheden DxOMark understreger pointen. Samsung Galaxy S23 Ultra og Galaxy S24 Ultra, to forskellige generationer, har således kun fire point imellem sig. Fra iPhone 14 Pro til iPhone 15 Pro er forskellen otte point.
Skifter du fra en 2023-model til en 2024-model, skal du derfor ikke forvente en revolution i fotokvaliteten.
Jeg har gravet i de seneste kameratests, så du kan se, hvilke telefoner der teknisk set har de bedste kameraer.
HITLISTE: Bedste mobilkamera lige nu
Den mest anerkendte test af kameraer står DxOMark for. De laver laboratorieanalyser af kameraer og sensorer og afslutter med en karakter.
Jeg har fundet 10 telefoner fra 2023-2024, som kan købes på det danske marked, så du kan se, hvilke der har de bedste kameraer.
Vær opmærksom på, at dette er en eksperttest, hvor man går ind i detaljer, som du og jeg sandsynligvis aldrig vil opdage. Pointtallet er kameraets samlede karakter. Jo højere jo bedre.
- Google Pixel 9 Pro XL
158 - iPhone 16 Pro Max / iPhone 16 Pro
157 - iPhone 15 Pro Max / iPhone 15 Pro
154 - Google Pixel 9
154 - Google Pixel 8 Pro
153 - Google Pixel 8
148 - Motorola Edge 50 Ultra
146 - iPhone 15 / iPhone 15 Plus
145 - Samsung Galaxy S24 Ultra
144 - Google Pixel 9 Pro Fold
141
Kilde. DXOmark, oktober 2024.
LÆS TESTEN: Sådan er kameraet i iPhone 16 Pro
Hvad er et godt kamera?
En kameratest under kontrollerede forhold er ikke det samme som, at du synes, billederne er de bedste.
Min oplevelse er, at mobilproducenterne ikke nødvendigvis går efter at skabe det billede, som ‘nørd-teknisk’ er det bedste. Billedet skal have et udtryk, som mobilkøberne er vilde med.
Det er derfor subjektivt, hvad det bedste billede er.
Udover billedet skal kameraet også være let og hurtigt at betjene. Det hjælper jo ikke, hvis det tager flere sekunder at starte kameraet, eller at udløseren ikke reagerer prompte, når der trykkes på den.
På topmodellerne er dette ikke et problem. Her er der kælet for detaljerne, så man reelt oplever det, der kaldes zero-shutter-lag; udtrykket for, at et billede skydes præcis, når udløseren rammes med fingeren.
Min oplevelse er, at de fleste telefoner tager ret gode billeder, hvis bare lysforholdene er gode.
Jeg oplever den store forskel i funktionsniveauet og de optiske zoomniveauer.
Det er f.eks. ret afgørende for ‘foto-værktøjskassen’, at kameraet har en eller flere optiske zoommuligheder samt ultra vidvinkel. Desuden skal der være stabilisering, så rystelser undgås.
Bruger du telefonen til videooptagelser, kan det måske være afgørende, at du kan optage i et log-format eller anvende ekstern mikrofon.
Derfor er ‘den bedste kameratelefon’ ikke nødvendigvis den teknisk set bedste, men den, der har de funktioner, du har brug for, og leverer et billede, du synes om.
Du kan få technyheder gratis i indbakken 3 gange om ugen. Tilmeld dig her.
Mere til historien
I de nyeste iPhone-modeller (2024) er der introduceret en fysisk kameraknap. Det er ikke nødvendigvis en god idé. Læs mere i min anmeldelse af iPhone 16 Pro.