Forstå YouSee-sagen

Hvis du har fulgt med i nyhederne de sidste par dage, har du sikkert også hørt om konflikten mellem YouSee og Copydan.

YouSee butik i Odense
Yousee hører ind under Nuuday, som har stævnet Copydan(Foto: MereMobil.dk)

En årelang strid er ved at kulminere i mudderkastning og en kommende retssag. Men hvad bunder det hele egentlig i?

Vi har dykket ned i sagen, for at give dig et overblik over sagen, og hvad det måske kan betyde for dig.

Kort fortalt mener YouSee, at de betaler for meget til rettighedsorganisationerne, der tæller Copydan, Verdens TV, Koda og UBOD.

Hvad betaler Yousee for?

Yousee betaler for forskellige ydelser, herunder betaling til broadcastere, som leverer tv-kanalerne, så YouSee kan tilbyde dem i deres tv-pakker. Det fortæller Mediawatch.

Derudover betaler YouSee til rettighedsorganisationer som Copydan, Verdens TV, Koda og UBOD for at kunne vise det indhold, som rettighedshaverne har skabt.

Disse betalinger omfatter to typer vederlag: retransmissionsvederlag for at sende bestemte programmer, og vederlag for digitale funktioner som spoling, pause eller webtv.

Det er netop betalingen for digitale funktioner, der er blevet omdrejningspunktet i den nuværende konflikt, da YouSee mener, at niveauet for disse betalinger er blevet urimelig høje.

LÆS MERE: YouSee-kunder får igen Kanal 5 og Eurosport

Danske Mediedistributører bakker op

Danske Mediedistributører (DMD), som blandt andet repræsenterer YouSee, Waoo, Viaplay og Allente, var i februar ude med kritik. Det skrev Flatpanels om.

Kommunikationsdirektør for DMD, Ib Konrad Jensen, kritiserede ordningen for at være for dyr. Han påpegede, at rettighedsbetalingen for tv er steget med 70 procent siden 2011 og nu ligger på 1,2 milliarder kroner årligt.

Dette sker på trods af, at der fra 2017 til 2022 er blevet 500.000 færre flow-tv-kunder. Ifølge ham er det især de digitale afgifter, der trækker læsset, herunder funktioner som start forfra og web-tv.

Siden 1980 har retransmissionsafgiften, som kompenserer rettighedshaverne, været afregnet pr. kunde pr. tv-kanal med forbehold for inflation.

Dog medførte det op til 2011 en faldende indtægt for rettighedshaverne, da danskerne begyndte at vælge billigere tv-pakker eller droppe dem helt.

Redning blev afgifter på digitale tjenester som web-tv eller almindelige tv-funktioner. DMD kritiserer netop denne afgift, med begrundelse at der reelt set betales dobbeltafgift, da retransmissionsafgiften allerede er betalt.

Ifølge YouSee udgjorde rettighedsbetalingen 11 procent af deres tv-omsætning i 2011. I 2021 var dette steget til 21 procent på trods af et fald på 27 procent i tv-seere.

YouSee ønsker at slippe for betalingen for digitale tjenester og vil reducere deres betaling med 70 procent.

LÆS MERE: Slut med Netflix på udvalgte Sony-skærme

Hvad siger rettighedsorganisationerne?

På den anden side har vi rettighedsorganisationerne, som mener at det kan skade rettighedshaverne med den nedgang vi ser. Samtidig påpeges det at en retssag som denne, kan tage 5-7 år og dermed have store konsekvenser.

Nuuday, som er koncernen bag YouSee, har indgivet sagen for retten. Her mener Copydan at det er den forkerte tilgang, og burde i stedet være indgivet hos ophavsretslicensnævnet.

Herfra begynder også diverse beskyldninger mellem hinanden. Copydan mener, at YouSee er holdt op med at betale det fulde beløb for rettigheder, og ifølge Copydans formand har YouSee kun betalt en fjerdedel af det de burde.

Omvendt har Yousee sagt, at de har betalt alle vederlag til rettighedsorganisationerne, og fortsat har til hensigt at gøre dette mens sagen kører.

Samtidig har Yousee tilbudt et acontobeløb, som Copydan har afvist, da det ikke kan bruges til dette.

De manglende penge fik flere rettighedshavere til at varsle et decideret boykot af YouSee, hvilket ville kunne ende hos forbrugerne med sort skærm.

Denne diskussion tog også en ny drejning så sent som tirsdag aften, da der tikkede 265 millioner ind pågå Copydans konto fra YouSee. Hertil mente YouSee at der ikke måtte herskes tvivl om deres betalingsvilje.

Alligevel har de 265 millioner kroner dog skabt et nyt problem, da de nemlig ikke er øremærket. Derfor står der reelt set 265 millioner hos Copydan som ikke kan fordeles ud, da YouSee ikke har specificeret hvem de skal gå til.

LÆS MERE: Google TV Streamer sender Chromecast på pension

Mere til historien

Sagen er lige nu indgivet hos Sø-og Handelsretten, der er ingen tidshorisont for hvornår den er afgjort.

YouSee-kunder får igen Kanal 5 og Eurosport

Kanal 4, 5 og Eurosport er blot nogle af de Discovery-kanaler, som kommer tilbage til YouSee-kunderne.

(mere…)
Eesy har nu eSIM til smartwatches

KORT NYT: Som det første lavprisselskab er Eesy nu klar med eSIM til smartwatches.

(mere…)
Ikke igen, YouSee!

Stopper det aldrig, YouSee? Hvor meget tror I, at kunderne vil betale for TV-pakkerne?

(mere…)
YouSee Streamer er unødvendig – læs testen

MINI TEST: Streamingtjenester og flow-TV i én brugerflade, lover YouSee. Jeg har testet YouSee Streamer.

(mere…)
Prisen stiger igen! Så dyrt er fastnet-telefoni

TDC hæver endnu engang priserne på fastnettelefoni. Så meget koster det nu at have kabel i telefonen.

(mere…)
YouSee mister igen TV-kunder – er du en af dem?

Endnu engang mistede kabel-TV forretningen i Nuuday kunder.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram