KL raser efter kold skulder i Chromebook-problematik
Regeringen tager ikke Chromebook-problematikken alvorligt nok, mener udvalgsformand i Kommunernes Landsforening.
Peter Rahbæk Juel, formand for Kommunernes Landsforenings Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg og borgmester i Odense Kommune, er ikke bare mellemfornøjet. Han er skuffet helt ud til grænsen.
Det må man læse ind i hans reaktion på, at Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet har sendt en pressemeddelelse ud om den efterhånden delikate Chromebook-sag og det videre arbejde med problemstillingen.
Peter Rahbæk Juel mener, at SVM-regeringen giver kommunerne den kolde skulder.
– “Hvad endnu værre er, så udskyder regeringen bare endnu engang problemet – og så kan vi jo bare vente på, at den næste sag dukker op,” siger Peter Rahbæk Juel til KL’s hjemmeside.
Regeringen havde i form af digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) lovet kommunerne at give en melding inden 1. juli 2024. Det gjorde hun på baggrund af Datatilsynets afgørelse fra sidst i januar. Her fik 53 kommuner påbud for deres brug af Chromebook-computere i folkeskolen.
Kommunerne indgik for nylig en aftale med Google om den uundgåelige paring af Chromebook og Google Workspace. Med aftalen er der en forventning om at den gordiske knude er løst.
Men Chromebook-sagen er ikke en enlig svale, mener Peter Rahbæk Juel.
Han siger til KL’s hjemmeside, at i kommunerne og i det offentlige generelt bliver de digitale værktøjer i stigende grad brugt til at løse velfærdsopgaver.
– “Til alt fra undervisningsmidler i folkeskolen til tablets i hjemmeplejen over Office-pakken på rådhusene”, siger KL-udvalgsformanden og tilføjer:
– “Det nytter ikke noget, at vi har en lovgivning, som ikke er fulgt med. Vi vil fortsat insistere på, at regeringen går meget mere konkret ind i arbejdet med at sikre de rammer, der gør, at vi kan bruge de digitale redskaber på en tidssvarende og forsvarlig vis.”
Frygt for flere sager
Frygten for at Chromebook-sagen ikke kommer til at stå alene er tilsyneladende velbegrundet. Således anklager den østrigske privatlivsorganisation None of Your Business (NOYB) Microsoft for, at det er for svært at finde ud af, hvordan Microsoft behandler skolebørns data.
NOYB vil have det lokale datatilsyn til at undersøge, hvilke data virksomheden behandler gennem Microsoft 365 Education.
NOYB stiller samtidig krav om, at Microsoft bliver tildelt en bøde af EU. NOYB mener nemlig, at problematikken er ens for alle EU-landes skolebørn, fordi Microsofts vilkår og betingelser er de samme.
Mere til historien
I EU forsøger man, at tage GPDR alvorligt. Så alvorligt, at man sidste år strammede håndhævelsen af GDPR. Læs mere om det her