KL raser efter kold skulder i Chromebook-problematik

Regeringen tager ikke Chromebook-problematikken alvorligt nok, mener udvalgsformand i Kommunernes Landsforening.

en mand og en pc
Peter Rahbæk Juel: – “Det nytter ikke noget, at vi har en lovgivning, som ikke er fulgt med”. (Foto: KL/PR og Samsung/PR)

Peter Rahbæk Juel, formand for Kommunernes Landsforenings Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg og borgmester i Odense Kommune, er ikke bare mellemfornøjet. Han er skuffet helt ud til grænsen.

Det må man læse ind i hans reaktion på, at Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet har sendt en pressemeddelelse ud om den efterhånden delikate Chromebook-sag og det videre arbejde med problemstillingen.

Peter Rahbæk Juel mener, at SVM-regeringen giver kommunerne den kolde skulder.

– “Hvad endnu værre er, så udskyder regeringen bare endnu engang problemet – og så kan vi jo bare vente på, at den næste sag dukker op,” siger Peter Rahbæk Juel til KL’s hjemmeside.

Regeringen havde i form af digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) lovet kommunerne at give en melding inden 1. juli 2024. Det gjorde hun på baggrund af Datatilsynets afgørelse fra sidst i januar. Her fik 53 kommuner påbud for deres brug af Chromebook-computere i folkeskolen.

Kommunerne indgik for nylig en aftale med Google om den uundgåelige paring af Chromebook og Google Workspace. Med aftalen er der en forventning om at den gordiske knude er løst.

Men Chromebook-sagen er ikke en enlig svale, mener Peter Rahbæk Juel.

Han siger til KL’s hjemmeside, at i kommunerne og i det offentlige generelt bliver de digitale værktøjer i stigende grad brugt til at løse velfærdsopgaver.

– “Til alt fra undervisningsmidler i folkeskolen til tablets i hjemmeplejen over Office-pakken på rådhusene”, siger KL-udvalgsformanden og tilføjer:

– “Det nytter ikke noget, at vi har en lovgivning, som ikke er fulgt med. Vi vil fortsat insistere på, at regeringen går meget mere konkret ind i arbejdet med at sikre de rammer, der gør, at vi kan bruge de digitale redskaber på en tidssvarende og forsvarlig vis.”

Frygt for flere sager

Frygten for at Chromebook-sagen ikke kommer til at stå alene er tilsyneladende velbegrundet. Således anklager den østrigske privatlivsorganisation None of Your Business (NOYB) Microsoft for, at det er for svært at finde ud af, hvordan Microsoft behandler skolebørns data.

NOYB vil have det lokale datatilsyn til at undersøge, hvilke data virksomheden behandler gennem Microsoft 365 Education.

NOYB stiller samtidig krav om, at Microsoft bliver tildelt en bøde af EU. NOYB mener nemlig, at problematikken er ens for alle EU-landes skolebørn, fordi Microsofts vilkår og betingelser er de samme.

Mere til historien

I EU forsøger man, at tage GPDR alvorligt. Så alvorligt, at man sidste år strammede håndhævelsen af GDPR. Læs mere om det her

Epic Games sagsøger Google og Samsung

Et nyt søgsmål har ramt Google (igen) og Samsung. Tvisten drejer sig om en funktion på Samsung, der besværliggør side-loading.

(mere…)
Google TV Streamer klar i butikkerne 

Google har sendt deres Google TV Streamer på markedet. Se de danske priser her. 

(mere…)
Google TV Streamer test | Værd at købe?

TEST: Den nye tv- og streamingboks Google TV Streamer leverer varen, men ’reklamer’ og pris irriterer mig.

(mere…)
Pixel 9 Pro Fold er stadig en umoden foldbar telefon

VIDEO: Google er klar med den første foldbare på det danske marked. Den imponerer - men forbedringerne skal være større.

(mere…)
Modvind ved Pixel 9-lanceringen: TeamPixelGate og skjult reklame

PODCAST: Jeg demonstrerer Gemini Live og fortæller om problemet ved skjult reklame for Pixel 9-serien.

(mere…)
Pixel 9 Pro XL er den bedste telefon | Test

TEST: Google sætter ny standard. Dette er den bedste Android-telefon nogensinde. Læs min test af Pixel 9 Pro og Pixel 9 Pro XL.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram