De 5 bedste gamle smartphone-funktioner, vi savner
Ville du ikke hellere have gode højttalere og et udskifteligt batteri end en foldbar skærm?
Gamle dage var bedre. Alt nyt er fedt! Nej…!
Selvom techfirmaerne hele tiden forsøger at lancere “the next big thing”, eller i hvert fald markedsfører det sådan, er alt nyt ikke nødvendigvis godt nyt.
Du husker nok 3D-skærme, hvor vi skulle sidde med solbriller på i stuen for at opleve 3D-effekter. Buede skærme har vi også været forbi. Vi står lige nu midt i foldbare telefoner – men giver de mening?
Det minder mig om restauranter, som serverer kød, der skal skæres ud, i en dyb tallerken/skål; umuligt at skære det ud på grund af de høje kanter. Bare fordi det lyder smart, er det langt fra sikkert, at det er smart.
Tilbage på sporet. Howtogeek har en gennemgang af smartphone-funktioner, som de mener, skal tilbage. Jeg har plukket dem, som jeg er enig i.
Skriv gerne en kommentar med dit input til listen.
1. Alle ligner hinanden
En dyb tallerken ligner en dyb tallerken, uanset hvor du køber den. Sådan er det også med telefoner.
Der er enighed om, hvordan en smartphone “ser ud”. Står du i en butik, er det næsten umuligt at se forskel på telefonerne.
Funktionerne er næsten også ens; portrætlinser, optisk zoom, fingeraftrykssensor i skærmen, er eksempler. Noget af det hænger sammen med, hvad underleverandører har på hylderne til den pågældende sæson.
Derfor ser vi også, at to telefonproducenter samme år kommer med næsten de samme nye funktioner. På Android er Qualcomm storleverandør af chipsets, der er med til at diktere muligheder og nye funktioner.
Jeg ønsker mig, at telefonerne var mere unikke og ikke bare mere af det samme, fra den samme gryde. I tiden med Nokia 3310 og andre modeller, der kunne man få udskiftelige covers, hvilket gjorde telefonerne ikke lignede hinanden. Det var både på front og bag, hvor et “beskyttelses-cover” i dag gør det “samme”, men kun på bagsiden og så bliver telefonen også tykkere. Dengang blev hele telefonen altså personliggjort ved man skiftede front- og bagsiden.
2. Udskiftelige batterier
Mange telefoner er (til dels) støv- og vandtætte. Det er et af argumenterne for, at telefonerne er svære at skille ad. Selvudskiftning af batteri er således forsvundet.
Det har dog tidligere kunnet lade sig gøre. Husker du Samsung Galaxy XCover 6 Pro? Den er IP68-certificeret – og batteriet kan stadig udskiftes.
Vi ser, at Apple nu samler deres telefoner på en anden måde, så det er lettere at komme ind til batteriet, og Apple taler meget om miljøpåvirkning fra tech.
Da de søsatte et projekt, hvor robotter skulle adskille iPhones og sortere komponenter til genbrug, opdagede selv Apple, hvor svært det var for selv en robot at få batteriet ud.
Se min video om Apples genbrugsrobot. Læg mærke til, hvordan robotten BANKER batteriet ud, efter limen er opløst ved mange minusgrader.
Hele diskussionen “right to repair” kommer nok til at skubbe yderligere til f.eks. muligheden for igen selv at udskifte batteriet.
3. LED til notifikationer
Hvad med at genindføre en multifarvet LED til at vise mistede opkald, beskeder eller andre notifikationer?
I dag har vi Always-On skærme, men de bruger trods alt lidt strøm og er i øvrigt mega distraherende.
4. Hovedtelefon-stik
Vil du have en telefon med 3,5 mm stik til hovedtelefoner, skal du se i retning af Sony, men generelt er stikket væk.
Der er mulighed for lydudtag via USB-C porten, men min oplevelse er, at adapterne ikke fungerer på tværs af alle telefoner. Det er som om, at producenterne ikke er enige, når det kommer til mulighederne for konfigurationerne i stikket.
Det bliver spændende, om markedet for tilbehør ensrettes i forbindelse med, at Apple også bruger USB-C.
5. Frontvendte højttalere
Med SÅ mange timer telefonen er i hånden, hvorfor gøres der så ikke mere ud af højttalerne på fronten? En højttaler i bunden og en smal i toppen bliver let kvalt af ens hånd.
Sagen er, at skærme i dag går helt ud til kanten, hvorfor det ikke giver plads til frontvendte højttalere.
BLIV OPDATERET GRATIS: 4 gange om ugen udsendes nyhedsbrevet ‘Kaffepause ☕️ med tech‘. Tilmeld dig her – frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager som tak vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.
Mere til historien
Jeg ønsker ikke MicroSD-kort tilbage i telefonerne. Jeg bruger det ganske simpelt ikke, men i forhold til brug af store datamængder, som optagelse af video i meget høj kvalitet, har vi på iPhone 15 Pro set mulighed for at tilslutte et SSD-drev i USB-C porten.